ΓΕΕΘΑ: Το Πυρηνικό… Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων αποκαλύπτεται και δραστηριοποιείται – ΦΩΤΟ

Στα πρότυπα του Αρχηγείου Στόλου και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, ο μετασχηματισμός της 1ης Στρατιάς σε Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων είναι γεγονός, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να βάζει το κλειδί στο Πυρηνικό Κέντρο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Βυθισμένο στα έγκατα της γης, μέσα σε δαιδαλώδεις διαδρόμους, το Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων ή Πολεμικό Στρατηγείο εγκαινιάστηκε χθες το πρωί από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Επισήμως, το ΓΕΕΘΑ στην σχετική του ανακοίνωση αναφέρει ότι εγκαινιάστηκε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στην Λάρισα.

Όμως, στην ουσία πρόκειται για το πρώτο βήμα για την δημιουργία του Αρχηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, στα πρότυπα του Αρχηγείου Στόλου και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Κατασκευασμένο να αντέχει πυρηνικό χτύπημα και με πρόβλεψη για μακροχρόνια παραμονή του προσωπικού στις εγκαταστάσεις του, η δημιουργία του – σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr – αποτέλεσε έμπνευση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την περίοδο που διετέλεσε Διοικητής της 1ης Στρατιάς, πριν δηλαδή αναλάβει Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

“Ο σπόρος φυτεύτηκε όταν ήμουν Δκτης Στρατιάς & τώρα ήρθαν επιτέλους οι καρποί!

Το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων που έρχεται προσεχώς, απέκτησε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο που του αξίζει και εγκαινιάσαμε σήμερα” έγραψε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός στο Twitter.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εγκαινιαζόμενων έργων, τα οποία προσδίδουν υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες και διαμορφώνουν τις πλέον προσφορότερες συνθήκες για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής τόσο της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ η οποία πρόκειται να αναβαθμιστεί σύντομα σε Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων, όσο και του ΑΤΑ.

Τόνισε επίσης ότι η υλοποίηση των έργων, πέραν της δεδομένης εξοικονόμησης πόρων και αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών, εξυπηρετεί με τον βέλτιστο τρόπο τις αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την διαλειτουργική συνέργεια της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και του ΑΤΑ, τόσο στην ειρήνη, όσο και σε περιόδους κρίσεων και επιχειρήσεων.

“Η νέα υποδομή ικανοποιεί πλήρως τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σχεδίασης & συντονισμού τακτικών αεροπορικών επιχειρήσεων 24 ώρες το 24ωρο. Η διαλειτουργική συνέργεια 1ης Στρατιάς & ΑΤΑ στο απόγειο” ανέφερε ο Στρατηγός Φλώρος χαρακτηριστικά.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν με ταχύτητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα για την ολοκλήρωση των έργων, και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο σύνολο του προσωπικού, προτρέποντάς το να συνεχίσει να εκτελεί την αποστολή του με την ίδια αυταπάρνηση και τον ίδιο ζήλο για την επίτευξη της μέγιστης μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην τελετή των εγκαινίων εκτός από τους Αρχηγούς ΓΕΣ και ΓΕΑ παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας και ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.

Μετά το πέρας της τελετής, και στο πλαίσιο της παρουσίας του στην πόλη της Λάρισας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ