Φρέντι Μπελέρης: «Έχουμε εξόφθαλμες δικονομικές παραβάσεις» – Τι λέει ο δικηγόρος του στο enikos.gr

Στην υπόθεση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο enikos.gr ο δικηγόρος του Έλληνα ομογενούς, Θοδωρής Καραγιάννης.

Αλβανία: Χωρίς τον Μπελέρη η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χειμάρρας

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Στην υπόθεση Μπελέρη έχουμε μια σειρά από θεμελιώδεις παραβάσεις νομικής φύσης και καταπάτηση δικαιωμάτων, οι οποίες αποτυπώνουν εναργώς τον πυρήνα της κατάστασης. Ο Μπελέρης διώκεται «πολιτικά» με ποινικό πρόσχημα, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες όπου η Δικαιοσύνη αποτελεί το «χέρι» της πολιτικής εξουσίας. Μάλιστα αν συνυπολογίσουμε ότι το Δικονομικό Πλαίσιο βρίσκεται σε αντιστοιχία με το ελληνικό, τα συμπεράσματα αυτά βγάζει και ένας φοιτητής νομικής. Αρχικά, όπως μας ενημερώνουν οι συνάδελφοι της Αλβανίας έχουν συμβεί μια σειρά από εξώφθαλμες δικονομικές παραβάσεις.

Φρέντι Μπελέρης: «Η μάχη θα δοθεί και θα κερδηθεί» – Ο χαιρετισμός του στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ενδεικτικά η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε από αναρμόδια Εισαγγελία, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για τη σκοπιμότητα «επιλογής» των συγκεκριμένων λειτουργών. Επιπλέον,  η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αυτόφωρου αδικήματος, χωρίς όμως, να ισχύουν οι σχετικοί όροι και να επιτρέπεται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, άρα ουσιαστικά η σύλληψη και η μετέπειτα διαδικασία είναι εντελώς παράνομη»,  είπε ο κ. Καραγιάννης.

«Ξεκινώντας την περιγραφή από το έλασσον προς το μείζον,  η απόφαση με την οποία νομιμοποιήθηκε η παρακολούθηση των συνομιλιών των φερόμενων ως κατηγορουμένων ήταν παρά τω νόμω. Το άτομο που επιλέχθηκε από την αστυνομία ως «συνεργάτης» της για να προβεί σε πράξη πρόκλησης του εγκλήματος , έχει σωρεία από προηγούμενες καταδίκες για απάτες. Επιλέχθηκε δηλαδή ένας καταδικασμένος για εξαπάτηση να «εξαπατήσει» εκ μέρους της αστυνομίας.

Φρέντι Μπελέρης: Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μετά το νέο «όχι» των αλβανικών αρχών

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη αν υπολογίσουμε ότι η κατηγορία βασίζεται σε κάποιες ηχογραφήσεις που έγιναν σε εξωτερικό χώρο, με τον «συνεργάτη» της αστυνομίας να φέρει ειδικά εργαλεία ηχογράφησης, αλλά οι συνομιλίες που αποτυπώνονται στη δικογραφία, να μην αναφέρουν τον  χρόνο και το μέρος που πραγματοποιήθηκαν, εκλείπουν δηλαδή συστατικά στοιχεία νομιμότητας. Επίσης οι αποτυπωμένες συνομιλίες είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το πρακτικό παρακολούθησης που υπογράφουν οι 15 αρμόδιοι αστυνομικοί που επιλήφθηκαν της σύλληψης», συνέχισε στις δηλώσεις του στο enikos.gr.

«Επί της ουσίας της κατηγορίας εντελώς ενδεικτικά θα αναφέρουμε, ότι ο άνθρωπος ο οποίος δήθεν παρέλαβε τα χρήματα εκ μέρους του συνεργάτη του Μπελέρη, και ενώ ήταν «συνδεδεμένος» με την αστυνομία, τελικά εμφανίστηκε στην Αστυνομία με τα χρήματα 8 ώρες μετά τη «δήθεν» παραλαβή τους, ενώ και η δήθεν λίστα – ψηφοφόρων προς εξαγορά – δεν δόθηκε από συνεργάτη του, αλλά εμφανίστηκε σε ανύποπτο χρόνο από τον «συνεργάτη» της αστυνομίας.

Συμπερασματικά, και όλα τα ανωτέρω να μην ίσχυαν, αξίζει να αναφερθεί ότι στην αλβανική νομολογία τα τελευταία 32 έτη ο Φρέντι Μπελέρης είναι ο μοναδικός υποψήφιος που έχει κρατηθεί προσωρινά γι’ αυτό το αδίκημα. Ενώ σίγουρα αποτελεί παγκόσμιο προηγούμενο ότι επί 45 ημέρες δεν έχει δοθεί η δυνατότητα στην υπεράσπιση να λάβει γνώση των ηχογραφημένων συνομιλιών – των στοιχείων της κατηγορίας. Υπερασπίζεται, δηλαδή ο κατηγορούμενος τον εαυτό του με δεμένα τα μάτια, χωρίς να έχει τα στοιχεία κατηγορίας. Αυτό, παραβιάζει κάθε δικαίωμα σε οποιοδήποτε νομικό ποινικό σύστημα εντός και εκτός Ε.Ε.», επισήμανε ο κ. Καραγιάννης.

Τέλος, έκανε λόγο για μία δίωξη, η οποία είναι πολιτική και ενός Έλληνα πολίτη: «Η επίλυση αφορά την ελληνική κυβέρνηση, και την Ε.Ε. Εν συνόλω ως πολιτικό και νομικό οικοδόμημα».

Ο δικηγόρος, Θεόδωρος Καραγιάννης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ