Φωτίου: Η ακραία φτώχεια είναι αποτέλεσμα των μνημονίων

«Έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε όλη τη χώρα», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου παρουσιάζοντας την τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος.

«Η εμπειρία που αποκτήσαμε από την πιλοτική εφαρμογή του σε 13 δήμους της χώρας, μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε την καθολική εφαρμογή του σε όλη τη χώρα από τη 1η Ιανουαρίου 2017. Θα αφορά περί τους 700.000 ανθρώπους και το κόστος της καθολικής εφαρμογής του υπολογίζεται σε 800 εκατ. με 900 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε.

Από τον Ιούλιο του 2016, θα ξεκινήσει η βαθμιαία εφαρμογή του προγράμματος σε 30 δήμους 13 περιφερειών, οι οποίοι θα οριστούν με πληθυσμιακά κριτήρια και τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας ενώ θα αφορά 60.000 ανθρώπους. Όπως τόνισε η κ. Φωτίου, όσοι δεν επιλεγούν σε αυτή τη φάση, θα υποστηριχθούν από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Την εισοδηματική ενίσχυση η οποία θα δίνεται κατά 50% με τραπεζική κάρτα και το υπόλοιπο σε ρευστό, την πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, και την προώθηση του 10% των δικαιούχων σε θέσεις εργασίας” και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε διαδικασίες επανένταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε και τους τρεις πυλώνες», τόνισε η κ. Φωτίου.

Ανέφερε επίσης ότι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των δικαιούχων «θα ανοίξει τον Ιούνιο και δεν θα κλείσει ξανά. Όποτε πέφτει ένα νοικοκυριό σε ακραία φτώχεια θα μπορεί μέσα σε ένα εξάμηνο, να ζητήσει την ένταξή του».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είπε επίσης, ότι το πρόγραμμα συνδυάζεται και με άλλες δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας όπως είναι τα σχολικά γεύματα σε 4.000 ολοήμερα σχολεία σε περιοχές με μεγάλη φτώχεια.

Η ακραία φτώχεια είναι αποτέλεσμα των μνημονίων είπε η κ. Φωτίου και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, «στο τέλος του 2014 σπατάλησε 340 εκατ. ευρώ δίνοντας εφάπαξ ποσά σε δικαιούχους όχι μόνο σε όσους ζούσαν σε ακραία φτώχεια αλλά και σε άλλους».

«Το δίχτυ προστασίας που εγκαινιάσαμε δεν θα το εγκαταλείψουμε ούτε στιγμή. Αυτή είναι η διαφορά μας» κατέληξε η κ. Φωτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το… δώρο του Κακλαμάνη στον Σκανδαλίδη για την γιορτή του – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.