Φωτιές ανάβει στον ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα

Φωτιές ανάβει στον ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Φωτιές ανάβει στον ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με το κείμενο που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή για έξοδο από την Ευρωζώνη, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή επιβεβαίωσε τη «στροφή προς το ρεαλισμό», ενώ ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να πάρει το χρίσμα ως επικεφαλής της ευρωαριστεράς στις εκλογές. 

Η Αριστερή Πλατφόρμα, μάλιστα, με το κείμενο που κατέθεσε ζητά ευρύτερο κομματικό σώμα εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 να συζητήσει εκ νέου τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη, ενώ αμφισβητεί τόσο τη στρατηγική της ηγεσίας, όσο και την πολιτική συμμαχιών. «Όχι στην αφέλεια της λογικής του ώριμου φρούτου» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει πως «η εγκατάλειψη της θεωρίας και των ιδεολογικών μας βάσεων που εδράζονται στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου μη δογματικού επαναστατικού μαρξισμού του 21ου αιώνα και η υποκατάστασή τους από τον εκλεκτισμό, τη ρευστότητα και την ιδεολογική απροσδιοριστία καθιστά σισύφεια και χωρίς προοπτική την προσπάθειά μας». 

«Η κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας δεν θα είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία μόνο αλλά και αποτέλεσμα μιας μεγάλης κινηματικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλο και ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις» επισημαίνει η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία είναι ακόμα πιο σκληρή στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.

«Η Ευρωζώνη και η ΕΕ εδώ που έχουν φτάσει δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επανιδρύονται ή επαναθεμελιώνονται. Η άλλη Ευρώπη ως στόχος της αριστεράς, αποκτά νόημα μόνο με όρους ρήξης και ανατροπής της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ με στόχο τον σοσιαλισμό σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα. Και αυτά μπορούν να προκύψουν, αν μια χώρα ή ομάδα χωρών ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου από την Ευρωζώνη και τη σύγκρουση με τους φιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ, για να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα προοδευτικών και σοσιαλιστικών μετασχηματισμών που εκ των πραγμάτων θα επιφέρει και ένα ντόμινο ανατροπής συνολικά της Ευρωζώνης και της ΕΕ για μια άλλη Ευρώπη προοδευτική και σοσιαλιστική».

«Η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που θα τη συνοδεύσουν στην αρχική φάση δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι. Αντίθετα, οι δυσκολίες που θα προκύψουν στη σύντομη αρχική φάση μετά την έξοδο είναι αντιμετωπίσιμες, ενώ η έξοδος από το ευρώ στο πλαίσιο ενός συνεκτικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης θα προσφέρει θετική και αξιόπιστη απάντηση στην κρίση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πλατφόρμα. 

Σε αντίθεση 

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό , έκανε ένα ακόμα βήμα στη λεγόμενη στροφή προς το ρεαλισμό, ενώ από το Τέξας είχε διαμηνύσει πως «μια έξοδος (από το ευρώ) δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα – διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων». Στελέχη της πλειοψηφίας, μάλιστα, αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητα της κίνησης της Αριστερής Πλατφόρμας, λίγες ημέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας λάβει από το Συνέδριο του ΚΕΑ το χρίσμα του υποψηφίου της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λειτουργούν υπονομευτικά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται πάντως αποφασισμένος να προχωρήσει στις κινήσεις που έχει επιλέξει, γεγονός που φαίνεται και από την συμμετοχή του σε σύσκεψη στελεχών της τάσης ΑΡΕΝ για τη συγκρότηση ενιαίας «προεδρικής» τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα διευκολύνει τη στροφή που επιδιώκει, όπως αποκάλυψε η χθεσινή Realnews.

Συμπαράταξη με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει και στην ανάγκη για κοινή συμπαράταξη των δυνάμεων της αριστεράς, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλων των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ως τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας. 

«Η αριστερά ως πολιτική παράταξη και ως ιδεολογική κατεύθυνση δεν χρειάζεται δάνεια από το κέντρο ή την κεντροαριστερά και πολύ περισσότερο από την κεντροδεξιά για να γιγαντώσει την επιρροή της, να ενώσει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να διαμορφώσει μία πλειοψηφική δυναμική και να προκαλέσει μεγάλες θετικές ιδεολογικές, πολιτιστικές και πολιτικές ανακατατάξεις στην κοινωνία, οι οποίες βρίσκονται εν μέρει σε εξέλιξη» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Η πλειοψηφία πάντως θεωρεί ότι οι εσωκομματικές κινήσεις δεν έχουν σοβαρή προοπτική όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας, πολύ περισσότερο αν εξακολουθήσει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. 

Αλ. Μητρόπουλος: «Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»

Την ανάγκη δημιουργίας ενός plan b επεσήμανε και ο Αλέξης Μητρόπουλος με κείμενο που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή και αποκάλυψε την Παρασκευή το Real.gr. Αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλ. Μητρόπουλος στον υπότιτλο της πρότασής του με θέμα «Καταγγελτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»:

«Ενόψει των ανωτέρω, δεν έχουν νόημα οι διαφοροποιήσεις που κατά καιρούς παρατηρούνται με την ευκαιρία της ατελούς -ή έστω με άλλες φράσεις αναδιατύπωσης- της κεντρικής μας θέσης στον σύντομο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό χρόνο ή με την ευκαιρία μιας επιστημονικής/δημοσιογραφικής ερώτησης. 

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς την άλλη Αριστερά και σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ότι, μετά τη δική μας συγκρουσιακή διαπραγμάτευση της εναλλακτικής λύσης, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Εμείς προσβλέπουμε κατ’αρχήν και βάσιμα ότι οι θεσμικές, πολιτικές, χρηματοοικονομικές κ.λπ. συνεξαρτήσεις στο εύθραυστο και μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό πεδίο θα οδηγήσουν στην αναγκαστική αποδοχή του εναλλακτικού δρόμου που ήδη έχουμε διατυπώσει. Θα επισημάνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι η επιμονή μας να πείσουμε, αλλά και να σωθούμε, με γενναιοδωρία και αλληλεγγύη, είναι ρεαλιστική προσδοκία όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και των άλλων λαών του Ευρωπαϊκού Νότου. Όλα άλλωστε θα γίνουν ενώπιον της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινής γνώμης, ενώπιον των δανειστών, των τραπεζιτών, των χρηματιστηρίων, των αγορών, των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεών τους. 

Η αμετακίνητη αυτή βασική μας θέση θα μας απαλλάξει από ιδεολογικές τριβές, ανώφελες διαφοροποιήσεις και άγονες αντιπαραθέσεις. Οι ανούσιοι αυτοποιητικοί εγωισμοί, που δεν βοηθούν τον κόσμο μας, ούτε τον διάλογο στον κόλπο της Αριστεράς, αλλά κυρίως ούτε τον λαό μας, θα μας φέρουν πιο κοντά και προς το ΚΚΕ και τη λοιπή Αριστερά, αλλά και σε προσωπικότητες και συλλογικότητες που ακόμη αμφιβάλλουν και προβληματίζονται για τη σταθερότητά μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ