Φάμελλος: Το νομοσχέδιο νομοθετεί το ρουσφέτι και τον κομματισμό

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιλογή των διοικητών των φορέων του δημοσίου. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί το «ρουσφέτι» και τον «κομματισμό», ενώ παράλληλα επιβάλλει τον φόβο στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Φάμελλος απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό. «Καλωσορίζω τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή μετά από δύο μήνες απουσίας, να το σημειώσω. Να υπενθυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι τελευταία φορά τον είδαμε εδώ στη συζήτηση για τις πυρκαγιές και έκτοτε δεν έχει απαντήσει γιατί δεν κάνουμε εδώ μία συζήτηση για την Θεσσαλία και τις καταστροφές… Ξέρουμε γιατί δεν θέλετε, γιατί δεν έχετε απαντήσεις για τις αιτίες και για την αντιμετώπιση. Εμείς επιμένουμε πάντως, η πόρτα είναι ανοιχτή, όποτε θέλετε και δεν φοβάστε εδώ είμαστε για να κάνουμε αυτή την συζήτηση».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι είναι πρόβλημα πως δεν έκανε ο πρωθυπουργός αναφορά στα όσα γίνονται στη γειτονιά μας και στη Γάζα, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ήρθε σήμερα στη Βουλή «για να αλλάξετε λίγο την εικόνα της κυβέρνησης, να αλλάξετε την ατζέντα της ακρίβειας ή της ανασφάλειας που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας».

Εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού και για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Το πρώτο και μεγάλο πρόβλημα είναι ότι απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι σε μία ευρωπαϊκή χώρα και σε ένα κράτος δικαίου απειλείται ο αρχηγός μίας ανεξάρτητης αρχής  και μάλιστα δημόσια και με ωμότητα, από στελέχη της κυβέρνησης σας, όπως κατήγγειλε ο κ. Ράμμος… Όπως επίσης δεν μπορώ να δεχτώ ότι διώκονται στην Ελλάδα μέλη μίας ανεξάρτητης αρχής γιατί ασκούν το δικαίωμά τους και την συνταγματική τους υποχρέωση… Δεν μπορώ να δεχτώ ότι στη χώρα μας, η κυβέρνηση με το ακροδεξιό δεκανίκι της Ελληνικής Λύσης παρενέβη με μαθηματικές αλχημείες και άλλαξε την σύνθεση μίας ανεξάρτητης αρχής, μία μόνο ημέρα πριν από τη διενέργεια συνεδρίασης που θα επέβαλε πρόστιμο στην ΕΥΠ για τις παράνομες παρακολουθήσεις, για τις οποίες και το Μαξίμου είναι μπλεγμένο και αυτό έχει αποδειχτεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά μας γεννούν πολύ σοβαρές ανησυχίες, γιατί μας εκθέτετε διεθνώς… Μας δημιουργούν ανησυχίες οι καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι δεν έχουν κληθεί ακόμη από τη Δικαιοσύνη μάρτυρες, όπως είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Θανάσης Κουκάκης. «Έχετε φθείρει το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Είναι ένα σχέδιο του Μαξίμου που υλοποιείται σε όλα τα πεδία. Ένα είναι το σχέδιο Μητσοτάκη, να έχει την εξουσία για να μοιράζει στους κολλητούς του Μαξίμου τα προϊόντα της εργασίας των Ελλήνων και των επιχειρηματιών, δηλαδή το οικονομικό προϊόν της Ελλάδας», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «2500 συμβασιούχοι πυροσβέστες απολύθηκαν σήμερα, ενώ 3.600 κενά έχει το οργανόγραμμα της πυροσβεστικής που έγινε επί κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο». Υπογράμμισε επίσης πως «ενώ η πολιτεία έχει επιστημονικά εργαλεία για την πρόληψη των πυρκαγιών και τον αντιπλημμυρικό κίνδυνο πλημμύρες, δεν τα αξιοποίησε, ενώ έφτασαν στελέχη όπως η κ. Βούλτεψη να κατηγορήσει τους επιστήμονες που είχαν προβλέψει τα φαινόμενα στη Θεσσαλία».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε ότι νομοθετεί τον κομματισμό στη Δημόσια Διοίκηση. «Η κ. Κεραμέως νομοθετεί ότι σε θέσεις ευθύνης του δημοσίου θα επιλέγονται τα πρόσωπα με βάση επιτροπές, όπου την πλειοψηφία θα έχουν κυβερνητικά στελέχη», είπε και πρόσθεσε ότι «άρα το σύνθημα του κ. Μητσοτάκη ότι “ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση”, στην πράξη σημαίνει “το κατάλληλο στέλεχος της ΝΔ στην κατάλληλη θέση“. Για να υπάρχει ο απόλυτος κομματισμός στο δημόσιο, το απόλυτο ρουσφέτι στο δημόσιο και να γίνεται πάρτι και ανάθεση με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών στο δημόσιο, με τις ευλογίες του κ. Μητσοτάκη. Αυτό το λέγαμε παλιά, αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου».

Το νομοσχέδιο «νομοθετεί το ρουσφέτι και τον κομματισμό», παράγει ένα αυταρχικό κράτος και επιβάλλει τον φόβο στους δημοσίους υπαλλήλους, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «τελικά θα κάνει κουμάντο παντού το Μαξίμου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ