Φώφη Γεννηματά: Σήμερα το “ύστατο χαίρε” – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της – Ο 17χρονος γιος της θα εκφωνήσει τον επικήδειο

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου τελείται η εξόδιος ακολουθία για τη Φώφη Γεννηματά, στη Μητρόπολη Αθηνών, στις 14.00. Θα ακολουθήσει η ταφή της στο ‘Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Επικήδειο θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, επικήδειο θα εκφωνήσει ο 17χρονος γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος.

Στο μεταξύ, με απόφαση του Πρωθυπουργού την ημέρα κηδείας της εκλιπούσας προέδρου του ΚΙΝΑΛ κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Φώφη Γεννηματά ΚΙΝΑΛ

Υπενθυμίζεται πως η Φώφη Γεννηματά πέθανε τη Δευτέρα στις 12:04 στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

Η σορός της Φώφης Γεννηματά θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών, από τις 10 το πρωί της Τετάρτης, ενώ η κηδεία θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη, όπως προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ως ελάχιστο φόρο τιμής «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής».

Θα ταφεί στο ίδιο μνήμα με τον πατέρα της

«Πολύτιμες κοινωνικές και πολιτικές παρακαταθήκες αποτελούν η υποδειγματική στάση ζωής που τήρησε η Φώφη Γεννηματά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις προκλήσεις, καθώς και το σύστημα αξιών που υπηρέτησε», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης , στην εισήγηση του προς το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που συνήλθε σήμερα εκτάκτως προκειμένου «να αποδώσει τις δέουσες τιμές σε μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής, τη Φώφη Γεννηματά».

Το δημοτικό συμβούλιο με πρόταση του δημάρχου αποφάσισε ομόφωνα τον τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ενταφιασμό της στο μνήμα, στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Επίσης, αποφασίστηκε να παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων.

Φώφη Γεννηματά Γιώργος Γεννηματάς

«Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, της σεμνής και ευγενούς πολιτικού, της μητέρας και συζύγου που αντιμετώπισε με ψυχραιμία, γαλήνη και γενναιότητα τις μεγάλες προκλήσεις, βύθισε στο πένθος την Ελλάδα και την Αθήνα. Ο θάνατος την απέσπασε από τον δημόσιο βίο στον οποίο πρόσφερε θετικές υπηρεσίες και από την αφοσίωση των οικείων της για να την παραδώσει στην αθανασία» ανάφερε στην εισήγηση του ο δήμαρχος και υπογράμμισε:

«Με το ακαταμάχητο σθένος που υπηρέτησε τις δημοκρατικές αρχές και τον ελληνικό λαό, υπήρξε από τους στυλοβάτες της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ζωής της χώρας και παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι τέλους».

κτίριο ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά

Μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια

Με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, λόγω της κήρυξης, από τον Πρωθυπουργό, εθνικού πένθους για την κηδεία της Φώφης Γεννηματά.

Τα τελευταία λόγια της Φώφης Γεννηματά

Τις τελευταίες ημέρες είχε επιδεινωθεί ραγδαία η υγεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, πέρασε πολύ δύσκολα το Σαββατοκύριακο, όμως δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα να συνομιλεί με τους στενούς της συνεργάτες.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, συντετριμμένος από την απώλεια, αποκάλυψε στον “Βηματοδότη” τι τους έλεγε μέχρι την τελευταία στιγμή η Φώφη Γεννηματά: «Αυτό που μας έλεγε ήταν «προσέξτε την ενότητα της παράταξης», «κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία», «διαχειριστείτε την καθημερινότητα» και «κυρίως να προσέχετε να μην διασπαστεί η ενότητα»».

Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια- οδηγίες της Φώφης Γεννηματά προς τους συνεργάτες της. Παρά την επιβάρυνση της υγείας της αυτό που την ένοιαζε ήταν η ενότητα της παράταξης.

Νικήτας Κακλαμάνης: Η άγνωστη ιστορία που αποκάλυψε για τη Φώφη Γεννηματά

“Η Φώφη ήξερε ότι θα έφευγε”, είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης για τη Φώφη Γεννηματά, την οποία γνώρισε σε πολύ νεαρή ηλικία και είχε στενή σχέση μαζί της μέχρι το τέλος.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ μίλησε στο MEGA και αποκάλυψε πώς τη γνώρισε.

“Η πρώτη επαφή μου με την οικογένεια Γεννηματά ήταν το 1983. Ο πατέρας της ήταν υπουργός Υγείας τότε και η πρώτη μας συνάντηση ήταν επεισοδιακή λες και ξέραμε όμως ότι μέσα από αυτήν τη συνάντηση θα γεννιόταν μια σχέση αλληλοσεβασμού”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος αποκάλυψε ότι ήταν ο γιατρός της γυναίκας του Γιώργου Γεννηματά και μητέρας της Φώφης, Κάκιας όταν η ίδια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Φώφη Γεννηματά

“Η Κάκια ποτέ δεν με ρώτησε “πώς πάω”. Εκείνο που την ενδιέφερε και με ρωτούσε, ήθελε να τη βεβαιώσω, και φυσικά της έλεγα ψέματα, αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση γιατί φοβόταν για τα δύο της κορίτσια. Έτσι γνώρισα και την Φώφη σε πολύ νεαρή ηλικία”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: “Λόγω της σχέσης που είχα αναπτύξει με την οικογένεια Γεννηματά, δεν μπόρεσα ποτέ να τη δω ως πολιτικό αντίπαλο”.

Επίσης αποκάλυψε ότι πριν ο ίδιος υποβληθεί σε επέμβαση για αφαίρεση καρκίνου από το παχύ έντερο, «το προηγούμενο βράδυ με πήρε τηλέφωνο για να μου δώσει κουράγιο για την επόμενη ημέρα. Μου έλεγε “έκανες το τσεκ απ, δεν παίζουμε με τον καρκίνο Νικήτα’” γιατί ήξερε ότι ήμουν αμελής».

“Η Φώφη είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της. Ήξερε, μπορεί να την έκρυβε από όλους, αλλά ήξερε τη βαρύτητα της νόσου”, κατέληξε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Λιάνης στον Realfm 97,8: Η Φώφη κατέκτησε μέσα σε 15 ημέρες μια θέση στην εθνική κιβωτό

Ο Γιώργος Λιάνης μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 για τη Φώφη Γεννηματά.

“Ήταν ένα δοτικότατο άτομο και στον χώρο μας ακόμα, και αυτό που έκανε μέσα σε 15 ημέρες της χάρισε αυτό που είναι σήμερα η Φώφη. Για εμένα δεν είναι αποχαιρετισμός στα όπλα. Δεν είναι αποχαιρετισμός στη ζωή, δεν αποχαιρέτισε τη ζωή με την έννοια ότι παραμένει ένα πρόσωπο εθνικό. Κατέκτησε μέσα σε 15 ημέρες μια θέση στην εθνική κιβωτό η Φώφη” περιέγραψε.

“Δεν έχει συμβεί τόσο γρήγορα με άλλο πρόσωπο” συμπλήρωσε.

“Διάλεξε για τον εαυτό της τον ρόλο του εγγυητή της ενότητας του κινήματος. Αυτό το αμφισβήτησαν ένας, δύο υποψήφιοι και αυτόν τον ρόλο που διάλεξε για τον εαυτό της πήγαν να της τον πάρουν. Είναι απρέπεια, είναι ύβρις. Τον αξίζει τον ρόλο αυτό, αυτή τον άξιζε αυτόν τον ρόλο, δεν τον παίρνει άλλος τον ρόλο αυτό” είπε χαρακτηριστικά.

“Ήξεραν πολύ καλά ότι περνάει δύσκολα. Λυπάμαι, δεν έπρεπε να το κάνει κανείς αυτό” υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ