Βουλή: Γιατί ο Κακλαμάνης είπε ότι “θα λέμε Σόιμπλε και θα δακρύζουμε”

Αίσθηση προκάλεσε μια ατάκα που είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης στο κλείσιμο της συνεδρίασης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η απόφαση του ΔΝΤ για τις νέες διευθετήσεις δανεισμού.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Ολομέλειας,  με αφορμή τη λέξη “φτώχεια” που ανέφεραν αρκετοί ομιλητές, είπε – χαριτολογώντας – στον υπουργό Οικονομικών που ήταν στην αίθουσα: “Ό,τι προλάβετε η Ευρώπη, κάντε το, πριν γίνει κυβέρνηση στη Γερμανία, γιατί, αν γίνει ο αρχηγός των Φιλελευθέρων υπουργός Οικονομικών, θα λέμε «Σόιμπλε» και θα δακρύζουμε από την ανάμνηση”.

Σταϊκούρας: Το 2022 η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

Νωρίτερα στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι το όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο, από την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου 8 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ θα ανέλθει στα 228 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το 2022 επίκειται η τρίτη αποπληρωμή του δανείου, που θα είναι για ποσό 1,8 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενο όφελος τα 43 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί η αποπληρωμή της 25/11/2019, ύψους 2,7 δισ. ευρώ με όφελος 100 εκατ. ευρώ, και η αποπληρωμή της 18/3/2021, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με όφελος 85 εκατ. ευρώ.

“Συνολικά, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ, πληρώνοντας πρόωρα τα περίπου 8 δισ. ευρώ του δανείου από το ΔΝΤ, που χορηγήθηκε μέσα στις μνημονιακές περιόδους, θα έχει όφελος 228 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους”, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σταϊκούρας Βουλή

 

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε “κατά πλειοψηφία” (“Υπέρ” η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, “Παρών” ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και “Κατά” το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25) ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι με τις νέες διευθετήσεις δανεισμού “συνάπτεται πιστωτική συμφωνία μεταξύ χωρών, που έχουν οικονομική δυνατότητα, και του Ταμείου, με την οποία η χώρα δύναται να παρέχει πόρους για τη στήριξη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων.

Επίσης, ότι το ποσό της ελληνικής συμμετοχής είναι περίπου δύο δισ. ευρώ και ότι η απόφαση για τις Νέες Συμφωνίες, ενεργοποιείται μόνο όταν δεν επαρκούν τα μερίδια συμμετοχής των κρατών για να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί μια κρίση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλης είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται με «παρών», διότι με τα χρήματα τα οποία θα δώσουμε σίγουρα θα βοηθηθούν τρίτες και αδύνατες οικονομικά χώρες, αφετέρου, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε τα οφέλη της συμφωνίας για την Ελλάδα.

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης είπε ότι “δεν απαξιώνουμε τη σημασία του συμβολισμού στη συμμετοχή της χώρας στο μηχανισμό των νέων διευθετήσεων δανεισμού, ωστόσο, απαιτείται μια ευρύτερη συζήτηση γύρω και από τον ρόλο, αλλά και από τη φιλοσοφία του Ταμείου.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι “η ενίσχυση και η συμμετοχή στο ΔΝΤ, για να ληστεύει τον πλούτο των χωρών, τον κόπο και ιδρώτα των λαών, είναι βλαβερή και τοξική για τον λαό μας”. Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος είπε ότι “δεν έχουμε καμία διάθεση να υπογράψουμε μία Συμφωνία με το ΔΝΤ που μας κατέστρεψε ούτε να συμβάλουμε στις αγωνιώδεις προσπάθειες συγκάλυψης της αποτυχίας των μνημονίων και στη συνέχιση της απομύζησης της πατρίδας μας από τους θεσμούς”.

Τέλος, ο αγορητής του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης είπε ότι αυτή η κύρωση “όχι μόνο δένει ακόμα πιο σφιχτά τη χώρα στο άρμα του αμαρτωλού ΔΝΤ, αλλά προκαλεί και την ελληνική κοινωνία, που στενάζει μετά από έντεκα χρόνια μνημονίων”.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ