Έξι νέα C-130J και δύο Hercules για την Πολεμική Αεροπορία

Στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρείας για συναντήσεις με στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ως συνέχεια της προ δύο εβδομάδων συνάντησης που είχαν, όπως είχε λεπτομερώς γράψει το enikos.gr.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στην Αθήνα βρίσκεται από την Τρίτη, ολοκληρώνοντας σήμερα την επίσκεψή του, κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρείας των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J Super Hercules για τα οποία ενδιαφέρεται η Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από αμερικανικές πηγές ενημέρωσης, που επιβεβαιώνονται και από το ελληνικό πεντάγωνο, η κυβέρνηση κινείται για τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με συνολικά 6 νέα μεταγωγικά C-130J. Αυτό μπορεί να γίνει σε βάθος δεκαετίας και ανά ζεύγη, δηλαδή 2+2+2.

Το enikos.gr μίλησε με τον Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης των C-130, Tim German, ο οποίος διευκρίνισε ότι «από τη στιγμή που υπογραφεί το συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, το πρώτο C-130J θα μπορέσει να προσγειωθεί στην Ελλάδα σε 36 μήνες».

Το κλιμάκιο των Αμερικανών είχε επισκεφθεί πριν από δύο εβδομάδες το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, όπου έκαναν τη σχετική ενημέρωση κι επανήλθαν αυτές τις ημέρες με τα επιπλέον στοιχεία που τους ζητήθηκα από τα στελέχη. Κατά την διάρκεια παραμονής τους, τότε, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και την 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα, όπου είδαν από κοντά το επίπεδο των επισκευών και συντηρήσεων που πραγματοποιούνται στην «φωλιά» της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών αλλά και την κατάσταση των 2 C-130 που επιχειρούσαν.

Προχθές, τα μεταγωγικά έγιναν 3, με την παραλαβή από την ΕΑΒ του πλήρως συντηρημένου C-130B και αναμένονται ακόμη 2 από την Πορτογαλία. Η ΕΑΒ στο μεταξύ έχει δεσμευθεί για την παράδοση τουλάχιστον ενός ακόμη εντός του 2024 ενώ ως το 2025 αναμένεται η παράδοση συνολικά τριών.

Παράλληλα τρέχουν με πυρετώδεις ρυθμούς οι διαδικασίες για την παραχώρηση από τις ΗΠΑ των δύο μεταχειρισμένων C-130H. Πρόκειται για αναβαθμισμένα μεταγωγικά με Glass cockpit και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να βρεθούν δύο εν λειτουργία που θα μπορέσουν να έρθουν ως “Hot Transfer”, με την διαδικασία “As is Where is”.

Το σχέδιο που απεργάζεται η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους Αμερικανούς είναι η σταδιακή απόσυρση των μη λειτουργικών C-130 με τα καινούρια “J”, τα οποία για 20 χρόνια δεν θα χρειαστούν καμία αναβάθμιση πέραν της περιοδικής τους συντήρησης.

Αν και το κόστος για την προμήθεια των «έξι» είναι διόλου χαμηλό – περίπου 760 εκατ. ευρώ – οι οικονομοτεχνικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας δείχνουν ότι σε βάθος δεκαετίας το κόστος χρήσης τους βγαίνει σχεδόν το ίδιο με το αντίστοιχο ενός αναβαθμισμένου, το οποίο θα χρειαστεί εκ νέου χρήματα για αναβάθμιση ώστε να είναι γι’ ακόμη 10 χρόνια λειτουργικό.

Ένα από τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα “J” είναι ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των κινητήρων Rolls Royce βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης τους και για την χρήση «πράσινου αεροπορικού καυσίμου».

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία USAF, που επιχειρεί με το “J” εδώ και 20 χρόνια έχει ορίσει ως ταβάνι της επιχειρησιακής του ζωής τα 50 χρόνια και τα 40 ως το σημείο αναβάθμισης.

Στα ενδιαφέροντα είναι ότι μπορούν να πάρουν ένα ειδικό κιτ που τοποθετείται κι αφαιρείται εύκολα, με το οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, αν κι έχουν ένα μειονέκτημα ως προς την διαδικασία της υδροληψίας, δεδομένου ότι αυτή πραγματοποιείται αφότου έχει προσγειωθεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ