Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Αλληλοκατηγορίες ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση Ράμμου

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η κατάθεση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η κεκλεισμένων των θυρών και σε εφαρμογή των κανόνων της πλήρους μυστικότητας κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου είχε ξεκινήσει χθες το απόγευμα, διεκόπη και συνεχίστηκε σήμερα στις 10 το πρωί.

Επόμενη μάρτυρας που πέρασε την πόρτα της Εξεταστικής Επιτροπής είναι η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου.

Αλληλοκατηγορίες ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν αντικρουόμενες διαρροές γύρω από την κατάθεση του Χρήστου Ράμμου.

Το πρωί, πηγές της ΝΔ διέρρεαν ότι ο κ. Ράμμος δήλωσε σήμερα πως δεν γνωρίζει όχι το πότε αλλά ούτε το αν έχει καταστραφεί το υλικό της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

Απαντώντας, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως «η ΝΔ μέσα στον πανικό της από τις αποκαλύψεις Ράμμου στην Εξεταστική προσπαθεί για μια ακόμη φορά να παραποιήσει την κατάθεση μάρτυρα έχοντας ως μόνο στόχο την συγκάλυψη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ η εντολή Κοντολέοντα αφορούσε στην καταστροφή του μηχανήματος καταγραφής συνακροάσεων και μηνυμάτων την ίδια μέρα που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης την καταγγελία στην ΑΔΑΕ δηλαδή 29 Ιουλίου. Σήμερα τόνισε και πάλι ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε τη συνεργασία με την ΑΔΑΕ, τους ζήτησε το φάκελο δεν του τον έδωσαν, ρώτησε αν έχει καταστραφεί, δεν του απάντησαν, επομένως είπε “δεν ξέρω τι έχει συμβεί με τον φάκελο”. Άρα η καταστροφή του μηχανήματος έγινε στις 29 Ιουλίου και ο έγχαρτος φάκελος με όλες τις σημειώσεις αγνοείται».

Ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ, δήλωσε: «Με όσα ακούσαμε σήμερα από τον κ. Ράμμο κατέρρευσαν όλες οι χθεσινές διαρροές και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ δήλωσε ότι μετά την εξέταση «αυτό που προκύπτει είναι ότι έχουμε να κάνουμε αποδεδειγμένα πλέον με ένα δίδυμο σκάνδαλο. Από τη μια πλευρά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και από την άλλη πλευρά το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ευθυνών και των εντολών Μητσοτάκη.

Προκύπτει ότι στις 29 Ιουλίου, όταν και κατατέθηκε η καταγγελία Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση από το Predator ο κ. Κοντολέων, τότε διοικητής της ΕΥΠ, έδωσε εντολή καταστροφής των μηχανημάτων στα οποία καταγράφονταν οι συνομιλίες και τα μηνύματα των παρακολουθούμενων, πριν καν ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, πριν καν προκύψει ενημέρωση της ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Άρα λοιπόν, ΕΥΠ και Predator στην πραγματικότητα λειτουργούσαν από κοινού. Δεύτερο στοιχείο, είναι το γεγονός ότι όπως αποτυπώνεται στην σχετική έκθεση, το σχετικό πρακτικό της ΑΔΑΕ, υπήρξε άρνηση συνεργασίας από τον νυν διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη και την ίδια στιγμή, η δήλωση της αρμόδιας εισαγγελέως ότι θεωρεί τον εαυτό της ‘ανέλεγκτη’.

Σχετικά με όλα αυτά, είναι προφανείς οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη αλλά είναι και προφανής η ανάγκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα ώστε να ελέγξει την κατά τη γνώμη της ‘ανέλεγκτης’ εισαγγελέως που έχει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε και μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή και μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και με κάθε άλλο νόμιμο μέσο, να δουλεύουμε ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες στα πρόσωπα που αρμόζει».

Λιακούλη: Βαθύ σκοτάδι παντού

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, δήλωσε πως «η ΕΥΠ αρνήθηκε κάθε συνεργασία με την ΑΔΑΕ, δηλαδή τον ίδιο τον ελεγκτή της. Κατέστρεψε τα στοιχεία την ίδια μέρα της καταγγελίας Ανδρουλάκη. Και επικαλείται το απόρρητο σε όλα τα θεσμικά όργανα, στην Βουλή, στην Εξεταστική Επιτροπή αλλά και στην Ανεξάρτητη Αρχή. Βαθύ σκοτάδι παντού».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει «τη διαφαινόμενη προσπάθεια για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ καταγγέλλει «τη διαφαινόμενη προσπάθεια για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, ώστε να “μείνουν στο σκοτάδι” οι υποθέσεις παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων, καθώς και του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ», σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώθηκε, πάνω απ’ όλα, αυτό που εξαρχής τόνιζε το ΚΚΕ, ότι η ύπαρξη και η υπεράσπιση από τα αστικά κόμματα όλου του αντιδραστικού πλαισίου των παρακολουθήσεων θα καθόριζε και την εξεταστική επιτροπή και τα αποτελέσματά της».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «η εξεταστική δεν κάλεσε κανέναν από τους μάρτυρες που πρότεινε το ΚΚΕ. Κάλεσαν τους πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ, για να απαντήσουν όλοι πως «δεν ξέρω, δεν μπορώ, δεν απαντώ». Ακόμα και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ απάντησε «δεν ξέρω», ενώ η ΑΔΑΕ είχε και έχει άμεση και σοβαρή ευθύνη να διαλευκανθεί η υπόθεση του ΚΚΕ. Ακόμα κι αυτοί οι λίγοι που εξετάστηκαν έπαιξαν εκ του ασφαλούς το κλασικό “παιχνίδι” της μετάθεσης των ευθυνών, παραπέμποντας για απαντήσεις σε άλλους (τους παρόχους τηλεπικοινωνίας, τον πρώην Πρόεδρο αλλά και τους «τεχνικούς» της ΑΔΑΕ), αφού ήταν δεδομένο ότι η εξεταστική δεν επρόκειτο να καλέσει κανέναν από αυτούς, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του ΚΚΕ! Μάλιστα, κανείς τους δε ζήτησε να διερευνηθεί σε βάθος η παραδοχή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ για κέντρα εξωτερικού που παρακολουθούν, όταν είναι διαπιστωμένο ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν, εκτός των άλλων, και πρώην Έλληνες πρωθυπουργούς».

«Πρόκειται για την επιτομή του κουκουλώματος, την κορύφωση του έργου της συγκάλυψης της αλήθειας για τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ, που παίζεται εδώ και 6 χρόνια με «σκηνοθέτη» όλες τις κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ. Την ευθύνη για αυτή την συγκάλυψη στην εξεταστική επιτροπή την έχουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που ήθελαν μια εξεταστική, όχι για να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις σε όλες τις υποθέσεις, αλλά κυρίως «τροφή» στην κοκορομαχία τους. Γι’ αυτό εκτός των άλλων συνέβαλαν στο να θαφτεί η υπόθεση
του ΚΚΕ. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογος για την «αφωνία» του για την υπόθεση του ΚΚΕ, πολύ περισσότερο που επί ημερών του ξεκίνησαν οι υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και το κουκούλωμά τους», τονίζει ο Περισσός και καταλήγει με την επισήμανση ότι:

«το ΚΚΕ γνωρίζει καλά τους μηχανισμούς, τα μέσα και τις μεθόδους του κράτους και των κυβερνήσεων. Με όλα αυτά έχει αναμετρηθεί και αναμετριέται αδιάκοπα σε όλη την ιστορία του. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει, γιατί αυτός είναι ο δρόμος για όλο το λαό μας: Να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη αλλά να συγκρουστεί με τους κάθε λογής «σωτήρες». Τη λύση θα δώσει οριστικά μόνο ο ίδιος με την πάλη του, με το ΚΚΕ, στο δρόμο της ανατροπής».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ