Εύα Καϊλή: Η νέα και υπερσύγχρονη φυλακή που κρατείται – Μοιάζει με μικρό χωριό

Στις νέες φυλακές στην περιοχή Χάρεν των Βρυξελλών έχει μεταφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες η Εύα Καϊλή, η οποία προηγουμένως κρατείτο στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Σεν Ζιλ.

Εύα Καϊλή: «Είμαι αθώα» – Η πρώτη αντίδρασή της μέσα από τις βελγικές φυλακές

Η φυλακή του Χάρεν άνοιξε μόλις στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και δεν θυμίζει σε τίποτα τις φυλακές που έχουν όλοι στο μυαλό τους. Μοιάζουν με χωριό που αποτελείται από πολλά κτίρια και μονάδες, στην καθεμία εκ των οποίων κρατούνται περίπου 30 άτομα.

Οι κρατούμενοι μοιράζονται στα κτίρια ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία τους και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους χώρους της μονάδας. Συμμετέχουν σε υποχρεωτικές δραστηριότητες, όπως είναι οι υπηρεσίες στην κουζίνα ή στο πλυντήριο.

Εύα Καϊλή: Αύριο ενώπιον του ανακριτή – Τα επόμενα δικαστικά βήματα και οι πιθανές ποινές

Στις φυλακές του Χάρεν κρατούνται διάφοροι τύποι ατόμων: άνδρες, γυναίκες, γυναίκες με παιδιά… Συνολικά, το “χωριό” μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.190 κρατουμένους, οι οποίοι ζουν σε ομάδες ατόμων που λειτουργούν αυτόνομα και ως ενιαία κοινωνική ομάδα. Οι κρατούμενοι συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, χαλάρωση και εκμάθηση.

Οι αρχές του Βελγίου αναφέρουν ότι το σωφρονιστικό χωριό Haren φιλοξενεί 1.190 κρατούμενους, κατανεμημένους σε διάφορες οντότητες, όπως ένα κέντρο κράτησης για άνδρες, μια φυλακή για άνδρες, ένα κλειστό κέντρο για γυναίκες, ένα ανοιχτό κέντρο για γυναίκες, ένα κέντρο παρατήρησης και ένα ψυχιατρικό και ιατρικό κέντρο.

Qatar Gate: Οι σχέσεις της Εύας Καϊλή με τους ισχυρούς του Κατάρ

Το «χωριό» των φυλακών του Χάρεν θεωρείται οικολογικά βιώσιμο, καθώς εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας: ηλιακά πάνελ στις οροφές, 37.000 τ.μ. πρασίνου, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και παραγωγής ενέργειας.

Στις συγκεκριμένες φυλακές, λίγες μόλις ημέρες πριν εγκαινιαστούν έγινε το εξής πείραμα: 55 δικαστές του Βελγίου μπήκαν και έζησαν σαν να είναι κρατούμενοι. Σκοπός του πειράματος ήταν να γνωρίζουν οι δικαστές πώς είναι η κατάσταση μέσα σε μια φυλακή με την εμπειρία αυτή να τους βοηθά να επιβάλουν τις ποινές με πλήρη επίγνωση.

«Αυτό αναμφίβολα θα τους βοηθήσει να σκεφτούν αν η στέρηση της ελευθερίας είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του», ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίνκενμπορν.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2018 και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν αναληφθεί στο Βέλγιο τα τελευταία χρόνια.

Τα διαφορετικά κτίρια σχηματίζουν, θα λέγαμε, ένα χωριό από μόνο του, το οποίο συμβάλλει σε μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από τις κλασικές φυλακές σε σχήμα αστεριού («έννοια Ducpétiaux»). Δεν υπάρχουν κάγκελα στα παράθυρα και η επιλογή υποβαθμισμένης απόχρωσης στην επένδυση της πρόσοψης και στα κτίρια οδηγούν σε μια άλλη αντίληψη περί κράτησης.

Αθώα δηλώνει η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή μέσω του δικηγόρου της στην Ελλάδα Μιχάλη Δημητρακόπουλου δηλώνει αθώα για την υπόθεση Qatar Gate. Αύριο αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως τη διεξαγωγή της δίκης ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος στο OPEN.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ