Bankman-Fried: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων – Η άνοδος και η… κατάρρευση του δισεκατομμυριούχου

Ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, συνελήφθη στις Μπαχάμες κατόπιν εντολής των εισαγγελέων των ΗΠΑ τη Δευτέρα, μια ημέρα πριν καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου. Ο μέχρι πρότινος δισεκατομμυριούχος ερευνάται για μια σειρά από οικονομικά εγκλήματα.

Η σύλληψη σηματοδοτεί μια εκπληκτική πτώση για τον 30χρονο επιχειρηματία ευρέως γνωστό με τα αρχικά του SBF, ο οποίος οδήγησε την έκρηξη του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Φριντ αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Σε μια δήλωσή του στο Twitter, ο Ντέιμιαν Ουίλιαμς, ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του 30χρονου, και αποσαφήνισε ότι το σχετικό κατηγορητήριο θα επισημοποιηθεί σε λίγες ώρες. «Θα έχουμε περισσότερα να πούμε εκείνη τη στιγμή», είπε.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν ένα σφραγισμένο κατηγορητήριο κατά του Bankman-Fried και οι κατηγορίες θα αποκαλυφθούν σήμερα. Οι New York Times ανέφεραν ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε χωριστά πρόστιμα που σχετίζονται με παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρεογράφων από την Bankman-Fried, δήλωσε η ρυθμιστική Αρχή τη Δευτέρα.

Ο Bankman-Fried και ο δικηγόρος του Mark Cohen δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλια, ούτε οι Sullivan and Cromwell, FTX, Ray και Binance.

Ο Bankman-Fried είπε ότι δεν πιστεύει ότι έχει καμία ποινική ευθύνη. «Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη», είπε ο Bankman-Fried σε συνέντευξή του στις 30 Νοεμβρίου στο Dealbook Summit των New York Times.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX αναμενόταν την Τρίτη να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την κατάρρευση του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX. Είχε ανακοινώσει ότι θα καταθέσει εξ αποστάσεως στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου η οποία συνεδριάζει για να εξετάσει την κατάρρευση της εταιρείας.

Η κατάρρευση του κρυπτο-χρηματιστηρίου

Το ανταλλακτήριο, που ξεκίνησε το 2019 και εδρεύει στις Μπαχάμες, κήρυξε πτώχευση στις 11 Νοεμβρίου αφού δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει χρήματα για να αποτρέψει την κατάρρευσή του, καθώς οι traders έσπευσαν να αποσύρουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την πλατφόρμα σε μόλις 72 ώρες. Έκτοτε προέκυψε ότι ο 30χρονος χρησιμοποίησε κρυφά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών για να στηρίξει την επιχείρησή του.

Η κατάρρευση του FTX προκάλεσε σοκ σε μια ήδη ταλαιπωρημένη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει δει μια σειρά από καταρρεύσεις φέτος που έχουν βγάλει άλλους βασικούς παίκτες, όπως το Voyager Digital και το Celsius Network. Περισσότερα προβλήματα ενδέχεται να είναι στον ορίζοντα για τον κλάδο. Το Reuters ανέφερε τη Δευτέρα ότι ορισμένοι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης πιστεύουν ότι έχουν συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία στη μακροχρόνια έρευνά τους για την Binance.

Ένας εκπρόσωπος της Binance είπε στο Reuters για το άρθρο: «Δεν έχουμε καμία εικόνα για τις εσωτερικές λειτουργίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ούτε θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε αν το είχαμε». Το Bitcoin παρέμεινε σταθερό στα 17.150 δολάρια. Έχει μειωθεί περισσότερο από 60% φέτος.

«Mea Culpa»

Μετά την κατάρρευση της FTX, ο Bankman-Fried έχει δώσει πολυάριθμες συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη του και εξηγώντας τι συνέβη στην εταιρεία, κάτι που σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες θα μπορούσε να επιτρέψει στους εισαγγελείς να υποδείξουν ασυνέπειες που υπονομεύουν την αξιοπιστία του ενώπιον των ενόρκων.

«Η υπεράσπιση θα είναι πλήρως εμποτισμένη από τις προηγούμενες δηλώσεις που έχει κάνει και τις πολύ ξεκάθαρες ερωτήσεις που έχει απαντήσει στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Renato Mariotti.

Στη γραπτή του μαρτυρία, ο Bankman-Fried επανέλαβε το mea culpa του: «Θα ήθελα να αρχίσω δηλώνοντας επίσημα, ενόρκως: Τα έκανα @@@», έγραψε.

Ο Bankman-Fried , ο οποίος είχε γίνει μια εξέχουσα και αντισυμβατική φιγούρα γνωστός για τα άγρια ​​μαλλιά, τα μπλουζάκια και τα σορτς του κατά τη διάρκεια της άνθησης της κρυπτογράφησης, είπε ότι η τύχη του FTX και της εμπορικής του εταιρείας Alameda μειώθηκε ραγδαία φέτος καθώς τα κρυπτονομίσματα κατέρρευσαν εν μέσω αύξησης των επιτοκίων.

Στα τέλη του 2021, είπε ότι η Alameda είχε καθαρή αξία ενεργητικού άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διαχειρίσιμα επίπεδα χρέους. Αυτό έγινε μη βιώσιμο καθώς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν. «Πέρυσι, η καθαρή μου περιουσία αποτιμήθηκε στα 20 δισ. δολάρια», έγραψε ο Bankman-Fried. «Τελευταία φορά που είδα, πιστεύω ότι ο τραπεζικός μου λογαριασμός είχε περίπου 100 χιλιάδες δολάρια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ