Ερντογάν: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ τα F16 εναντίον της Ελλάδας

Την διαβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ποτέ τα μαχητικά F16 εναντίον της χώρας μας έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Επιβεβαιώσαμε την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Σύμφωνα με το δίκτυο Haber, ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για την διαδικασία της προμήθειας των μαχητικών είπε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε εχθρούς. Στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξήσει τους εχθρούς αλλά να αυξήσει τους φίλους. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό κάναμε πάντα μέχρι σήμερα και στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη φιλία. Και η σημερινή συνάντηση ήταν μία συνάντηση όπου τέθηκαν ξανά τα θεμέλια αυτής της φιλίας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο, όπως χρήση των F16 προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. της Ελλάδας), όπως δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα».

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι συμφωνήθηκε στο τετ-α-τετ

Για την αγορά των F16  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι «ελπίζουμε πως θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ».

Με αυτές τις δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι επιχειρεί να καθησυχάσει την αμερικανική Γερουσία, η οποία θα εγκρίνει την αγορά των μαχητικών. Ο γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει την πώληση όπλων στην Τουρκία που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Ελλάδα.

Η Άγκυρα για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Το θετικό κλίμα να έχει συνέχεια και συνέπεια»

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Επιβεβαιώσαμε την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Στο καλό κλίμα που έγινε η σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Όπως είπε  βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο»,  στα ελληνοτουρκικά, έστω κι αν δεν λύθηκαν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα.

«Η συνάντησή μου με τον Τούρκο πρόεδρο έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και μετά την έμπρακτη στήριξη που παρείχε και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ελληνική κοινωνία στον σεισμόπληκτο τουρκικό λαό, θεωρώ ότι άλλαξαν πολλά πράγματα των σχέσεών μας και η σημερινή μας συνάντηση επανεπιβεβαίωσε τη διάθεση και τη δικιά μου και του κ. Ερντογάν για μια νέα επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ένα θα έλεγα πιο σαφή δίαυλο, οδικό χάρτη, για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση, πρόθεση μας είναι να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, με μία προφανώς θετική ατζέντα στο μενού. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να προσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης».

Οι τρεις άξονες συνεργασίας

Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών. Και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Είναι μια δουλειά η οποία είχε γίνει από τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Φραγκογιάννη, η οποία είχε προετοιμαστεί και πριν από αυτή τη συνάντηση. Αφορά ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας και συνεργασίας, ενδεχομένως σε τομείς όπως η πολιτική προστασία. Είναι ένας τομέας στον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε και σχετικά γρήγορα να έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα ώστε αυτά να μπορούν να επισημοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου.

Οι σχέσεις Τουρκίας ΕΕ

Θέλω να θυμίσω επίσης ότι το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Θυμάστε γιατί τα είχατε καλύψει εμπεριστατωμένα ότι είχε ανοίξει δύο δρόμους για την Τουρκία. Τον καλό και τον λιγότερο καλό. Πρόθεσή μας είναι να πορευθούμε στον θετικό δρόμο και σίγουρα η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο να βοηθήσει μπορεί τη συνολική προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ότι αυτή η πρόθεση της Τουρκίας φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ειλικρινής» απάντησε σε άλλη ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ, ο πρωθυπουργός  είπε πως «έλεγα πάντα, πως εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μια Τουρκία που θα βρίσκεται απέναντι σε όλους στη Δύση. Όφελος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες και να έχει πιο στενή σχέση με την ΕΕ. Είμαστε στην αρχή μιας καινούριας θητείας και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις προσθέσεις του κ. Ερντογάν. Είναι μια στροφή η στάση του κ. Ερντογάν σε σχέση με όσα είχαμε δει. Βλέπω το ποτήρι  μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Δεν ξεχνάμε όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, έστω και αν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Η οδός των ΜΟΕ, που υπήρξε άτυπα τους τελευταίους μήνες, μας επιτρέπει να μπορούμε μπορούμε να εκτονώνουμε πιθανές εστίες μελλοντικής έντασης».

Για την συνάντησή του με τον Έντι Ράμα είπε ότι η φυλάκιση και η συνεχιζόμενη κράτηση ενός εκλεγμένου πολιτικού αποτελεί ζήτημα Κράτους Δικαίου για την Αλβανία και πρέπει να λυθεί, σημειώνοντας ότι σέβεται τις αποφάσεις της αλβανικής δικαιοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο τους και ισχυρότερες από ποτέ. Σημείωσε ότι τόνισε στην σύνοδο την σπουδαιότητα της Αλεξανδρούπολης για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα υπάρξουν νέα αναφορικά με την στάση του Κογκρέσου και τους περιορισμούς που συζητούνται να επιβληθούν στην Τουρκία για την χρήση των F-16.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ