Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι συμφωνήθηκε στο τετ-α-τετ

Διαύλους επικοινωνίας συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Είθε να αποβεί ωφέλιμη για τις χώρες μας»

Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και έγινε σε καλό κλίμα. Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα»

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του.

Μητσοτάκης Ερντογάν

Συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη

Γι’αυτό συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται. Να σημειωθεί ότι και το 2022 οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει για το ενδεχόμενο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όταν ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, μετά και τη σημερινή τους συνάντηση προσδιορίζεται χρονικά και αναθέτουν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να έχουν επιτελικό ρόλο για τον προγραμματισμό του.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Το tweet του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την συνάντηση προχώρησε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είχαμε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να είναι επωφελής για τις χώρες μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ