Επιτροπή PEGA: Ένταση ανάμεσα σε Βόζεμπεργκ και Ιν’τ Βελντ για τις παρακολουθήσεις

Ελίζα Βόζεμπεργκ Σόφι ιντ Βελντ

Ένταση μεταξύ της Ευρωβουλευτού της ΝΔ, Ελίζας Βόζεμπεργκ και της εισηγήτριας της Επιτροπής PEGA, Σόφι ιν’τ Βελν, σημειώθηκε σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την συνεδρίαση της επιτροπής  που διερευνά την παράνομη χρήση των κατασκοπευτικών λογισμικών και τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα.

Η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε ότι ειδικά για την Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να αποδεικνύει συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης και μάλιστα ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι υποδέχτηκαν την επιτροπή στην Ελλάδα, απάντησαν στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών και συνεργάστηκαν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε επανειλημμένως ότι στο υπό συζήτηση σχέδιο ψηφίσματος στιγματίζεται η Ελλάδα και παρουσιάζεται ως ένα απολυταρχικό και ακραίο καθεστώς, κατόπιν έρευνας που υιοθετεί μόνο δημοσιεύματα μέσων φιλικά προσκείμενων στην αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επανέλαβε εμφατικά ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με όλα τα κόμματα να εκπροσωπούνται στο εθνικό κοινοβούλιο, με ανεξάρτητες αρχές που ορίζονται και λειτουργούν με βάση το δημοκρατικό Σύνταγμα της χώρας και αυτή η δημοκρατία είναι μια από τις καλύτερες στην Ε.Ε. Η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει δικαιοδοσία να παρεμβαίνει στον τρόπο με το οποίο νομοθετεί η χώρα, είπε η κ. Βόζεμπεργκ και κατέληξε:
«Αν συκοφαντείται και λοιδορείται και στιγματίζεται ένα κράτος μέλος δεν ανταποκρίνεται αυτό στο σκοπό της επιτροπής μας».

Η απάντηση της Σόφι ιν’τ Βελν

Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση της Σόφι ιν’τ Βελν, η οποία δήλωσε: «Νιώθω πως έχουμε διαφορετική αντίληψη με την κ. Βόζενμπεργκ για τη δουλειά μας εδώ. Εκπροσωπώ όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όχι για να υποστηρίξω τα συμφέροντα της χώρας μου. Εδώ δεν εκπροσωπώ την εθνική μου κυβέρνηση αλλά οφείλω να προστατεύσω τη Δημοκρατία. Στην Ολλανδία το κόμμα μου συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά για τη δική μου χώρα μια παράγραφος υπάρχει!».

«Να μην μιλάτε για λίβελλους και συκοφαντίες, υπάρχουν λόγοι για σοβαρή ανησυχία για την Ελλάδα. Κανείς δεν μίλησε για δικτατορία αλλά υπάρχουν πολύ, πολύ σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία κρίνεται και από τον έλεγχο που ασκείται στις ανεξάρτητες αρχές, Και ξέρετε ότι η ΑΔΑΕ και η ΑΠΔΠΧ είναι υπό έλεγχο και υπό απειλή από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με μέτρα. Και αυτό είναι γεγονός, δεν το έχω εφεύρει. Όταν η Δημοκρατία είναι υπό απειλή σε ένα κράτος μέλος, απειλείται η δημοκρατία σε όλη την Ένωση. Είναι μεγάλο ζήτημα ότι παρακολουθούνται Ευρωβουλευτές».

Η παρέμβαση της Ελίζας  Βόζενμπεργκ στο 9.54′ και η απάντηση της Σόφι ιν’τ Βελν στο 10.11′

Exit mobile version