Ελληνοτουρκικά: Ρίχνει τους τόνους η Άγκυρα – Επίθεση φιλίας από Τσαβούσογλου, «μικρό καλάθι» κρατά η Αθήνα

Ευγνωμοσύνη προς τη χώρα μας για την άμεση βοήθεια, μετά τον διπλό φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ.

Τσαβούσογλου: Πρόταση έξι σημείων για θετική ατζέντα με την Ελλάδα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινή γεωγραφία, πρέπει να συζητούν μεταξύ τους και τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης όλων των εκδοχών του ελληνοτουρκικού διαλόγου.  Όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασε την αλληλεγγύη της και τα συλλυπητήρια της στην Τουρκία κι από τις πρώτες που έστειλαν σωστικά συνεργεία και ιατρική βοήθεια.  Επίσης, σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός ήταν πραγματικά υποστηρικτικός. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και μετά ήρθε ο ομόλογος μου και ο φίλος μου Νίκος Δένδιας και πήγαμε στο Χατάι μαζί».

Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ‘Αννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως η τουρκική πλευρά κατέθεσε πρόταση έξι σημείων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τη συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Οι Σύμβουλοι και ο Πρέσβης μας στο Βερολίνο κατέθεσαν την πρότασή μας των έξι σημείων για το πώς μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο βήμα-βήμα, εστιάζοντας στη θετική ατζέντα. Αυτό ήταν πρόταση και της ελληνικής πλευράς όταν ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Άγκυρα, μετά την περίοδο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στην κάμερα του ΑΝΤ1.

Τσαβούσογλου: Πρέπει να αποκλιμακώσουμε, να μην περιμένουμε άλλη καταστροφή

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποκάλυψε τι συζήτησε με τον Νίκο Δένδια στην επίσκεψή τους στις σεισμόπληκτες περιοχές.

«Ναι, έχουμε διαφωνίες, έχουμε εκκρεμότητες. Κατά περιόδους δυστυχώς, έχουμε και κλιμακώσεις. Αλλά, όπως συζητήσαμε στον δρόμο προς την Αντιόχεια με τον Νίκο Δένδια, νομίζω ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε άλλη μια καταστροφή για να εργαστούμε μαζί, όχι μόνο για να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας, αλλά και να λύσουμε ορισμένες διαφωνίες ή τα προβλήματά μας» υπογράμμισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον ΑΝΤ1. «Δεν σας λέω ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα τα προβλήματα με τη μία ή αμέσως, αλλά ο διάλογος και η ειλικρινής σχέση θα πρέπει να επικρατήσουν», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν συζήτησαν με τον Νίκο Δένδια συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη σχέσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε πως «Ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας προς την οποία είμαστε ευγνώμονες».

Όσον αφορά στο εάν η Τουρκία περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές, κυρίως για τους Έλληνες πολιτικούς λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από τον λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες τις καταστροφές έχουμε κοινή γεωγραφία και θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας».

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Η Αθήνα είναι ανυποχώρητη ως προς την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.

«Κάποιοι μας έλεγαν πως θα έρχονταν νύχτα στα νησιά μας. Τελικώς εμείς πήγαμε νύχτα να βοηθήσουμε γιατί αυτό επιτάσσει το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Βάλλαμε κόκκινες γραμμές και ξεκαθαρίσαμε πως δεν κάνουμε βήμα πίσω στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Μόναχο.

Συγκρατημένος ο Νίκος Δένδιας

Συγκρατημένος εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας που διαχωρίζει την ελληνική βοήθεια από τις διαφορές που έχουν οι δύο χώρες.

Ο Νίκος Δένδιας, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα” ότι «δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό, λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις, είτε με οποιαδήποτε προσπάθεια ή διαφορά». «Οπωσδήποτε, συγκρατώ με προσοχή τη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μέσω διαλόγου», σημείωσε.

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Δένδιας, μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή καταστροφή, της οποίας οι συνέπειες ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί σε όλη την έκταση.

Η παρουσία του ίδιου στην Τουρκία, η πρώτη Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς, «απορρέει από την αυτονόητη θέλησή μας να εκδηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και να διαβεβαιώσουμε για την ειλικρινή πρόθεσή μας να συνεχισθεί με κάθε τρόπο η παροχή βοήθειας ,σε διμερές επίπεδο και με την ιδιότητα της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, σημειώνει, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τον υποδέχθηκε με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση, τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον ελληνικό λαό, και επεφύλαξε απεριόριστους επαίνους για το έργο των Ελλήνων διασωστών. «Εξίσου θερμές και ανθρώπινες είναι και οι αυθόρμητες εκδηλώσεις Τούρκων πολιτών. Περιέβαλαν με εμπιστοσύνη τους Έλληνες διασώστες και έσπευσαν να ζητήσουν τη βοήθειά τους, ενώ εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους με συγκινητικά μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Διπλωματικές Πηγές: Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση προς την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία

«Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ», σημειώνουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ομαλοποίησης διμερών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται δε πως αυτό έχει πράξει η Ελλάδα με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία.

«Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. «Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ