Ελληνικά μαχητικά στην Ινδία

Ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι στρατιωτικοί δεσμοί Ελλάδας – Ινδίας με την αποστολή μαχητικών στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του κόσμου, λίγους μήνες μετά τον ερχομό των SU-30 στην άσκηση Ηνίοχος 23. Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται σε τροχιά εμβάθυνσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας την τελευταία διετία.

Tου Χρήστου Μαζανίτη

Το αποκορύφωνα των συνεργειών ήταν η παρουσία των θηριωδών δικινητήριων μαχητικών SU-30 στην πρόσφατη άσκηση  ΗΝΙΟΧΟΣ, στην οποία το enikos.gr ήταν εκεί, μεταφέροντας σας εντυπωσιακά στιγμιότυπα.

Πρόσφατα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνστάντινου Φλώρου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας General Anil Chauhan.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Επίσης, συζήτησαν για τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που οδηγούν σε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως και προκλήσεις ασφάλειας, καθώς και για τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου ως αποτέλεσμα των εστιών αστάθειας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο, και προσφάτως στο Βόρειο Κόσοβο.

Ωστόσο, αυτό που ξεχώρισε στην επικοινωνία είναι η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών, με απαύγασμα την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ευχαρίστησε τον Ομόλογό του για την πρόσκληση που απηύθυνε για συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας σε επικείμενη άσκηση των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ εστίασε στη συμμετοχή της Ινδίας για πρώτη φορά στην σειρά ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» με Α/Φ Su-30 προσβλέποντας σε συμμετοχή της στην «ΗΝΙΟΧΟΣ-24». Τόνισε επίσης την παροχή υποστήριξης ως Host Nation (HNS) που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ινδική Πολεμική Αεροπορία κατά την διέλευση μαχητικών Α/Φ της από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία, καθώς και τη δυνατότητα διεξαγωγής συνεκπαιδεύσεων κατά τη διάρκεια των εν λόγω πτήσεων.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, οι δυο Αρχηγοί αναφέρθηκαν στη διαρκώς ενισχυόμενη Στρατιωτική Συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Ινδίας μέσω ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων και επισκέψεων αντιπροσωπειών στρατιωτικών σχολών που πραγματοποιήθηκαν το 2022, καθώς και στην περαιτέρω εμβάθυνσή της με αυξανόμενες σε αριθμό και πολυπλοκότητα δραστηριότητες για το έτος 2023. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις επισκέψεις που πραγματοποιούνται από Στρατιωτικές Σχολές της Ινδίας στην Ελλάδα, οι οποίες ενισχύουν έτι περαιτέρω την Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της περαιτέρω εμβάθυνσης των στρατιωτικών σχέσεων, αναφέρθηκαν στην από κοινού προσπάθεια κατάρτισης Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται αριθμός δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν και στις 2 Χώρες, καθώς και στην ενδεχόμενη δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ – Ινδίας.

Με την ευκαιρία αυτή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας των αναθεωρητικών τάσεων και προκλητικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται στην περιοχή της, και επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παγίως υποστηρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας, υπογραμμίζοντας τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει σε στρατιωτικό επίπεδο με όλες τις Χώρες των Βαλκανίων, με τις περισσότερες Αραβικές Χώρες καθώς και με το Ισραήλ, που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός πλέγματος σχέσεων που προάγει την ειρήνη και σταθερότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις της χώρας μας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, και επισήμανε τα τριμερή προγράμματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ήτοι Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ το οποίο ενισχύεται ως σχήμα «3+1» με την συμμετοχή των ΗΠΑ, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας και Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την δέσμευσή του στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, και απηύθυνε στον ομόλογό του πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ