Έλληνες αλεξιπτωτιστές στην Ολλανδία κι ελεύθεροι σκοπευτές στην Πολωνία – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι πιο ελκυστικοί σύμμαχοι για συνεκπαιδεύσεις, λόγω της εμπειρίας και του υψηλού επιπέδου, με τις «Σκιές του Αιγαίου» την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, να δίνουν δυναμικό «παρών» σε Ολλανδία και Πολωνία.

του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο πολύ σημαντικές ασκήσεις με επίλεκτα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν σε Ολλανδία και Πολωνία, με τις ελληνικές συμμετοχές να αποσπούν τον θαυμασμό των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Στην Πολωνία, σε εκπαίδευση Ελεύθερων Σκοπευτών, οι Έλληνες ανέδειξαν του υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι κάθε άλλο παρά τυχαία έλαβαν την 1η και 4η θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022».

Ένοπλες Δυνάμεις Ελεύθεροι Σκοπευτές Πολωνία

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, προσωπικό των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε στην Άσκηση ελεύθερων σκοπευτών Sniper Workshop «NEPTUNE – 23» στην Πολωνία.

Στην δραστηριότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 2 ζεύγη ελεύθερων σκοπευτών της ΔΕΠ, τα οποία διακρίθηκαν όσον αφορά στις επιδόσεις τους, μεταξύ των διαγωνιζόμενων από συνολικά 9 συμμετέχουσες χώρες.

Ένοπλες Δυνάμεις Ελεύθεροι Σκοπευτές Πολωνία

Σκοπός του Sniper Workshop «NEPTUNE – 23» είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς και η επικαιροποίηση τακτικών, τεχνικών και χρήσης νέου εξοπλισμού των ελεύθερων σκοπευτών των συμμετεχουσών χωρών, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα για την προβολή του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και επαγγελματισμού του προσωπικού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Χώρας μας.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ στη σχετική του ανακοίνωση, οι διακρίσεις των Ελλήνων ελεύθερων σκοπευτών στην δραστηριότητα Sniper Workshop «NEPTUNE – 23», αποτελούν συνέχεια των επίσης υψηλών επιδόσεων τους στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022», κατά τον οποίο κατετάγησαν στην 1η και 4η θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες .

Καταδεικνύεται κατ’ αυτό τον τρόπο το εξαιρετικά υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο του προσωπικού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της χώρας μας, και προβάλλεται ταυτόχρονα η μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον καθώς και η ισχυρή αποτρεπτική τους ικανότητα.

Ένοπλες Δυνάμεις Ελεύθεροι Σκοπευτές Πολωνία

Ένοπλες Δυνάμεις Ελεύθεροι Σκοπευτές Πολωνία Ένοπλες Δυνάμεις Ελεύθεροι Σκοπευτές Πολωνία Ένοπλες Δυνάμεις Ελεύθεροι Σκοπευτές Πολωνία

«FALCON LEAP – 23»

Παράλληλα, σε εξέλιξη ήταν ακόμη μία άσκηση με στελέχη των Σκιών του Αιγαίου. Από τις 11 έως τις 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από συνολικά 13 Χώρες η Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «FALCON LEAP – 23».

Η «FALCON LEAP – 23» εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας με φίλες και σύμμαχες Χώρες. Διοργανώνεται σε ετήσια βάση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της Επιχείρησης «MARKET GARDEN» και αποσκοπεί στην επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα αεραποβατικών επιχειρήσεων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση με προσωπικό και μέσα, όπως παρακάτω:

  • 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2η ΜΑΛ), 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), καθώς και 1 Ομάδα Επιθεώρησης Ρίψης Εφοδίων (Support Inspection Rigger Team) του 865 Τάγματος Εναέριου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
  • 1 Ομάδα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) του ΓΕΣ.
  • 1 Μεταγωγικό Αεροσκάφος (Α/Φ) C-130 και ανάλογο προσωπικό υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά την διάρκεια της Άσκησης, εκτελέστηκαν αντικείμενα ρίψης φορτίων καθώς και αλεξιπτωτιστών ημέρα και νύχτα, με τις μεθόδους Στατικού Ιμάντα και Ελεύθερης Πτώσης, στο πλαίσιο εκτέλεσης αεραποβατικών επιχειρήσεων, ενώ το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επετειακό άλμα.

FALCON LEAP 23 FALCON LEAP 23 FALCON LEAP 23 FALCON LEAP 23 FALCON LEAP 23

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ