Ελλάδα-Βουλγαρία: Συνεργασία της Αριστεράς

Ελλάδα-Βουλγαρία: Συνεργασία της Αριστεράς

 

Κύρια προτεραιότητα είναι η συσπείρωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς διά της ανάπτυξης, της στήριξης και του συντονισμού των κινημάτων των πολιτών ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανάπτυξη των δυναμικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος “Βουλγαρική Αριστερά”.

Τα παραπάνω δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου, ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον πρόεδρο της Βουλγαρικής Αριστεράς, Ιβάν Γκένοφ και άλλα ηγετικά στελέχη της παράταξης, στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στη Σόφια, το Σαββατοκύριακο.

“Δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη, χωρίς το σχέδιο να έχει μέσα την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, χωρίς τις μεγάλες χώρες του Νότου, οι οποίες δέχονται αυτή τη στιγμή καταιγιστικά πυρά από τα διάφορα μνημόνια… Δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη των μνημονίων” ανέφερε ο κ. Χατζηλάμπρου.

“Το μόνο που μπορεί να αφήσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη είναι συντρίμμια και ερείπια” σημείωσε και πρόσθεσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της φτώχειας 120.000.000 Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι απειλούνται από κοινωνική περιθωριοποίηση και απομόνωση στο άμεσο μέλλον.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση, είπε πως πρόκειται για ένα “σημαντικό βήμα για τον συντονισμό του πανευρωπαϊκού αγώνα, μέρος του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η βουλγαρική Αριστερά”.

“Ο πανευρωπαϊκός αυτός αγώνας έχει ως στόχο να πάει στην άκρη τις πολιτικές που θεωρούν ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ένα γερμανοκρατούμενο ‘λόμπι’ συμφερόντων και να ξαναφέρει στο προσκήνιο τα κοινωνικά ζητήματα, τη σύγκλιση των κοινωνιών μας. Να ξαναφέρει, δηλαδή, στην επιφάνεια τις ανάγκες της τεράστιας πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών” υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Αριστεράς Ιβάν Γκένοφ δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι “η πορεία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πορεία που ακολουθεί και το κόμμα Βουλγαρική Αριστερά”.

Σκιαγραφώντας δε τους κύριους άξονες της συνεργασίας του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Γκένοφ ανέφερε: αλλαγή των δεδομένων, ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και εγκαθίδρυση πραγματικής Δημοκρατίας που θα εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών.

“Δίνουμε κοινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο της πλειονότητας των πολιτών και όλων των λαών” κατέληξε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ