Ελλάδα – Κορέα συμφώνησαν σε συνεργασία στρατιωτικής τεχνολογίας

Μία σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, μέσω της υπογραφής συνεργασίας με την Νότια Κορέα, που έλαβε χώρα στην Σεούλ από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μεγάλη ευκαιρία μεταφοράς πολύτιμης τεχνολογίας για την αμυντική βιομηχανία της χώρας ανοίγεται από την συμφωνία που υπέγραψε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Δημοκρατία της Κορέας και  ο Υπουργός Αμυντικών Εξοπλισμών της χώρας Donghwan Eom, υπέγραψαν την Τρίτη στη Σεούλ, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Διοίκησης του Προγράμματος Αμυντικών Προμηθειών με σκοπό τη συνεργασία τους για την απόκτηση αμοιβαίων οφελών στην Αμυντική Βιομηχανία και την Υλικοτεχνική Συνεργασία.

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο Μέρη, θα διερευνήσουν τρόπους και δυνατότητες ενίσχυσης της μεταξύ τους αμυντικής συνεργασίας στους ακόλουθους τομείς:

– Ανταλλαγή πληροφοριών για την Αμυντική Βιομηχανία και την Πολιτική Αμυντικών Προμηθειών.

– Παροχή πληροφοριών αμυντικού υλικού.

– Ανταλλαγή τεχνολογίας αμυντικών επιστημών.

– Προσδιορισμού και υποστήριξη κοινών ευκαιριών έρευνας/ανάπτυξης/ παραγωγής.

– Διασφάλιση Ποιότητας.

– Σε οποιοδήποτε άλλο τομέα συνεργασίας που μπορεί να αποφασιστεί από κοινού από τα Μέρη.

Παρόντες ήταν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Κορέα κ. Αικατερίνη Λούπα και από πλευράς της Δημοκρατίας της Κορέας ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Συνεργασιών του Υπουργείου Αμυντικών Εξοπλισμών κ. Saeng Kim και ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Συνεργασιών του Υπουργείου Αμυντικών Εξοπλισμών σε Ευρώπη και Ασία κ. Sungmin Ma.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Χαρδαλιά και Eom, σε φιλικό κλίμα, κατά την οποία υπογραμμίστηκε το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και η κοινή βούληση ώστε οι χώρες να προωθήσουν και να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους τόσο στον αμυντικό τομέα όσο και σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Με ΗΑΕ

Συνεχίζοντας τις διμερείς επαφές του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Υποστήριξης και Αμυντικών Βιομηχανιών του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Υποστράτηγος Δρ. Mubarak Saeed Ghafan Al Jabri.

Σε εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με εστίαση στις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Ο Ν. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε το Μουσείο Πολέμου Κορέας, όπου κατάθεσε στεφάνι στην αναθηματική στήλη που είναι αφιερωμένη στην ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας, αποτίοντας φόρο τιμής στους 196 ήρωες Έλληνες πεσόντες.

Και με Σαουδική Αραβία

Χθες, Τετάρτη, συμμετείχε στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας “Seoul Defense Dialogue 2022”.

Η Διεθνής Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας, υψηλών αξιωματούχων και διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων πολιτικής ασφάλειας και εστίασε στη διεξαγωγή πολυμερούς και εποικοδομητικού διαλόγου για ζητήματα διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Tae-keun Heo, τον Υφυπουργό Άμυνας αρμόδιο για τη Διεθνή Πολιτική της Αυστραλίας κ. Tom Menadue, την Υφυπουργό Άμυνας του Καναδά κ. Stefanie Beck, τον Υφυπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Γκάνας κ. Kofi Amankwa-Manu, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας κ. Kusti Salm, τον Διοικητή της Διοίκησης Ηνωμένων Εθνών/Συνδυασμένης Στρατιωτικής Διοίκησης Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στη Δημοκρατία της Κορέας Στρατηγό Paul J. LaCamera και τον Υποδιοικητή της Διοίκησης Ηνωμένων Εθνών στη Δημοκρατία της Κορέας Αντιστράτηγο Andrew Harrison.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Υφυπουργό Άμυνας αρμόδιο για Στρατηγικές Σχέσεις του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας κ. Ahmed Ali Aseeri.

Σε εγκάρδιο κλίμα, οι δύο Υφυπουργοί επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία επικυρώθηκε τον Ιούλιο 2022 με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας, με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του κ. Beom Chul Shin. Οι δύο Υφυπουργοί αναφέρθηκαν στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας των δύο χωρών, επεσήμαναν τη σπουδαιότητα του Μνημονίου Κατανόησης που υπογράφηκε χθες μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της Διοίκησης του Προγράμματος Αμυντικών Προμηθειών της Δημοκρατίας της Κορέας, υπογραμμίζοντας ότι το εν λόγω Μνημόνιο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμβάλλει δυναμικά στη δημιουργία κοινής αντίληψης και στρατηγικής σκέψης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ