Ελλάδα – Αίγυπτος ακόμη πιο κοντά παρά το φλερτ της Τουρκίας

Στην Αθήνα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος θα έχει κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια τη στιγμή που η Φρεγάτα «Έλλη» κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

του Χρήστου Μαζανίτη

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, επιβεβαιώνοντας εμφατικά ότι παρά τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης του Καΐρου από την Άγκυρα οι δεσμοί Ελλάδας – Αιγύπτου που έχουν σφυρηλατηθεί από το 2014 κι ένθεν δεν παραμένουν απλά ισχυροί αλλά ενδυναμώνονται.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, περί ώρα 14:15, μετά το πέρας της οποίας θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Κοινές δηλώσεις στον Τύπο θα λάβουν χώρα περί ώρα 15:30.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, αναμένεται να καλύψουν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Μ. Ανατολή, των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου καθώς και των σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας.

Η Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου αποτυπώνεται και στην ισχυρή στρατιωτική συνεργασία, με την Φρεγάτα Έλλη να γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου, παρουσία του Διοικητή της Ναυτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL MTF) Rear Admiral Michael Busse του Γερμανικού Ναυτικού, πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΕΛΛΗ από την Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, κατόπιν ολοκλήρωσης της συμμετοχής της στην UNIFIL MTF.

Μετά τον απόπλου από τον λιμένα Λεμεσού, η Φ/Γ ΕΛΛΗ εκτέλεσε συνεκπαίδευση με Μονάδες ξηράς του ΓΕΕΦ επί αντικειμένων επικοινωνιών και σύνθεσης εικόνας επιφανείας.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, την Παρασκευή 7 Απριλίου, η Φ/Γ ΕΛΛΗ κατέπλευσε στην Ναυτική Βάση της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, και το Σάββατο 08 Απριλίου 2023 διεξήγαγε συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με την Αιγυπτιακή Φ/Γ TOUSHKA (F-906) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αλεξάνδρειας, η οποία περιελάμβανε γυμνάσια αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής, σύνθεσης εικόνας και ανταλλαγής αναγνωρισμένης εικόνας επιφανείας και αντιαεροπορικού πολέμου.

Ο ελλιμενισμός ελληνικών φρεγατών στην ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας έχει γίνει συνήθεια μετά από επιχειρησιακές δραστηριότητες του Πολεμικου Ναυτικού στην Μεσόγειο.

Exit mobile version