Ελλάδα – Αυστρία: Η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα και Αυστρία συνεχίζουν την στενή συνεργασία πάνω στο θέμα της υβριδικής απειλής από την Τουρκία με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ελλάδα και Αυστρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Έβρο, εκεί όπου η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν αντιμέτωπες με την πρωτοφανή τουρκική υβριδική επιθετικότητα το 2020.

Δύο χρόνια μετά την πρωτοφανή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και το μεγάλο στραπάτσο σε Έβρο και Αιγαίο από την Ελλάδα και την συνδρομή πολλών χωρών της Ε.Ε., Ελλάδα και Αυστρία εμβαθύνουν την συνεργασία τους στο θέμα με την διοργάνωση του  1ου Εργαστηρίου Ειδικών στην Αλεξανδρούπολη (28-29 Ιουν 22) με θέμα: «Η Εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού Ζητήματος και ο Ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το οργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), με πρωτεργάτη τον ίδιο τον Διευθυντή, Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.

Έτσι, μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του 1ου Εργαστηρίου Ειδικών (expert’s workshop), στην Αλεξανδρούπολη, συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Αυστρίας, με τη συμμετοχή της στο 2ο Εργαστήριο Ειδικών, που θα διεξαχθεί στη Βιέννη, από τις 28 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Σκοπός του ανωτέρω εργαστηρίου είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων μέσω της μελέτης και ανάλυσης περιπτώσεων (case studies) της μεταναστευτικής κρίσης, η ανάδειξη των καλύτερων πρακτικών (best practices) πρόληψης και αποτροπής της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείρισή του.

Ειδικότερα, εξετάζεται η επίδραση της παράτυπης μετανάστευσης στην ασφάλεια των συνόρων, η ενδεχόμενη εργαλειοποίησή της από διεθνείς κρατικούς ή μη κρατικούς δρώντες προς την ικανοποίηση κακόβουλων στρατηγικών τους στόχων, και η ανάδυση  συναφών απειλών και προκλήσεων. Επιπρόσθετα, θα συζητηθεί ο ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την διαχείριση του μεταναστευτικού –προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη, τόσο στην παρούσα περίοδο, όσο και στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί με την διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου στη Βιέννη, από 5 έως 7 Δεκεμβρίου προκειμένου να παρουσιασθούν τα συμπεράσματα των δύο εργαστηρίων και στη συνέχεια, να δημοσιοποιηθούν τόσο στα Υπουργεία Άμυνας (ΥΠΑΜ) των δύο χωρών όσο και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ