«Elephant walk» από ελληνικά F-16 στην Βρετάνη της Γαλλίας – Εντυπωσιακές εικόνες

Μία ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση στην οποία συμμετείχαν τα «γεράκια» από την πρώτη Μοίρα F-16 στην Ελλάδα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Στα τέλη του 1988 προσγειώθηκαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης τα πρώτα μαχητικά F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία εντάχθηκαν στην δύναμη της νεοϊδρυθείσας 330 Μοίρας «Κεραυνός». Είναι η ιστορικότερη Μοίρα με F-16 στην Ελλάδα, ενώ μέχρι και σήμερα τα μαχητικά της σηκώνουν μεγάλο βάρος αναχαίτισης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Από την ημέρα ένταξης της στις πολεμικές μοίρες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), η Μοίρα συμμετείχε σε πλήθος εθνικών, πολυεθνικών και Νατοϊκών ασκήσεων. Η 330Μ συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εθνικές αεροπορικές και διακλαδικές ασκήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η 330Μ ήταν η πρώτη Μοίρα που συμμετείχε σε άσκηση Τοξότης-Νικηφόρος επιχειρώντας από την 115ΠΜ.

Άσκηση Elephant walk F-16

Πέρα από τις συμμετοχές της σε εκπαιδευτικές ασκήσεις, η 330Μ από ιδρύσεώς της διατηρεί επιχειρησιακές ετοιμότητες εθνικές και Νατοϊκές. Ήταν η πρώτη Μοίρα που ανέλαβε ετοιμότητα από την 133ΣΜ, ενώ επί σειρά ετών διατηρεί ετοιμότητα από την 130ΣΜ στη Λήμνο.

Άσκηση Elephant walk F-16

Η αναγνώριση του υψηλού επιπέδου της εν λόγω Μοίρας αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας γενικότερα αποτυπώνεται περίτρανα από το κάλεσμα των Γάλλων στην άσκηση «Ocean Hit 2022», η οποία διεξήχθη στην Αεροναυτική Βάση Landivisiau στη Βρετάνη της Γαλλίας.

Στην άσκηση, στην οποία συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Γαλλίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΠΑ συμμετείχε με 5 αεροσκάφη F-16 και ανάλογο προσωπικό της 330 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Επί 1,5 εβδομάδα, από τις 13 έως τις 24 Ιουνίου Γάλλοι, Ελβετοί, Βρετανοί κι Έλληνες συνεργάστηκαν σε διάφορες αποστολές, με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Άσκηση Elephant walk F-16

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν σενάρια εναέριας μάχης, προστασίας ναυτικής δύναμης και υποστήριξης δυνάμεων ξηράς με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ έγινε πολύτιμη ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της άσκησης ήταν το “Elephant Walk” που πραγματοποιήθηκε στην πίστα της γαλλικής αεροναυτικής βάσης. Το «βάδισμα του ελέφαντα» όπως είναι στα ελληνικά η ελεύθερη απόδοσή του είναι στην ουσία η επίδειξη υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων κι ετοιμότητας να αναπτύσσουν τα μαχητικά αεροσκάφη σε μηδενικούς χρόνους.

Ο όρος προέρχεται από τις επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που οι συνθήκες επέβαλαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να τροχοδρομούν σε στενή διαμόρφωση κι αμέσως μετά να απογειώνονται.

Άσκηση Elephant walk F-16 Άσκηση Elephant walk F-16 Άσκηση Elephant walk F-16 Άσκηση Elephant walk F-16 Άσκηση Elephant walk F-16 Άσκηση Elephant walk F-16 Άσκηση Elephant walk F-16 Άσκηση Elephant walk F-16 Άσκηση Elephant walk F-16

Στην άσκηση οι Γάλλοι συμμετείχαν με Rafale, οι Βρετανοί με Eurofighter Typhoon και οι Ελβετοί – Έλληνες με F-16.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ