Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Παντελώς απαράδεκτες οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας

«Παντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) τον λεκτικό τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε η ρωσική πρεσβεία εναντίον της χώρας μας μέσω των αναρτήσεών της.

Όπως τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου μιλώντας στην ΕΡΤ1, «είναι παντελώς απαράδεκτο. Δεν υπάρχει τέτοια διπλωματική πρακτική από επίσημο ιστότοπο της ρωσικής πρεσβείας να απευθύνεται με τέτοιο λεκτικό τρόπο εναντίον της χώρας μας”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εξηγήσεις δεν έχουν δοθεί γι’ αυτές τις αναρτήσεις» και πρόσθεσε ότι  ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή και του επισημάνθηκε ότι υπάρχουν αποδείξεις για επιθέσεις από ρωσικά μαχητικά που προκάλεσαν τον θάνατο ομογενών.

«Επαναλάβαμε στη ρωσική πλευρά ότι έχουν την υποχρέωση να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είναι αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, όπως για κάθε άλλη χώρα κι αυτό αποτελεί το Ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1:

«Προέχει η ασφάλεια των ομογενών»

O  στρατιωτικός νόμος απαγορεύει τον απόπλου από όλα τα λιμάνια της Ουκρανίας ωστόσο δύο ελληνικών συμφερόντων πλοία παραμένουν σε οδική απόσταση 45 λεπτών από την Οδησσό και ο πρόξενος είναι σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία Εξωτερικών και ναυτιλίας, είπε  ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε προηγουμένως στην εκκένωση της πόλης Σαρτανά που βρίσκεται  10 χιλιόμετρα από την Μαριούπολη και εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο συνολικά 10 ομογενών.

«Μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν θέλει να μετακινηθεί και σε κάθε μας ενέργεια προέχει η ασφάλειά τους», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Εν αναμονή λεωφορείου με Ουκρανούς και ομογενείς που φθάνει στην Αθήνα, ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για περίπλοκη κατάσταση και τόνισε ότι τα προξενεία μας τόσο στην Μαριούπολη όσο και την Οδησσό βρίσκονται σε επαφή με Έλληνες πολίτες και για όσους το επιθυμούν θα καταβληθούν προσπάθειες να απομακρυνθούν «όταν αυτό θα είναι δυνατό».

«Ο αριθμός των Ελλήνων στο Κίεβο είναι κάτω από 30 άτομα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση από την πρεσβεία της Ρωσίας που καλεί την ελληνική κυβέρνηση να “συνέλθει”

Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιρωσική προπαγάνδα, στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε ανάρτηση – ανακοίνωση στο Facebook την Κυριακή, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να “συνέλθει” και να “δείξει σοβαρότητα”.

“Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!” αναφέρει η ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ