Εκλογές: Τα δύο βασικά σενάρια για τις διπλές κάλπες

Οι ημερομηνίες που θα γίνουν οι εκλογές παραμένουν το ζητούμενο, καθώς το 2023 είναι χρονιά εκλογών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να παίρνει την τελική απόφαση, από τον Απρίλιο και μετά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες μίλησαν στους πολιτικούς συντάκτες, μετά την πρώτη κυβερνητική σύσκεψη του 2023 που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τουρκία: Εκλογές στις 14 Μαΐου βλέπουν τα ΜΜΕ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει «συνεπής στην δέσμευσή του οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας» (η οποία λήγει τον Ιούλιο) και «θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία, από τον Απρίλιο και μετά». Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το κυβερνητικό έργο του επόμενου διαστήματος, όπως το νομοθετικό έργο, η προβολή του κυβερνητικού έργου, οι βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος με έμφαση την αύξηση των μισθών, η προβολή των περιφερειακών προγραμμάτων και οι περιοδείες του πρωθυπουργού των υπουργών και των κομματικών στελεχών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε ότι τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου θα είναι περισσότερο ορατά το 2023.

Από τον Απρίλιο και μετά οι εκλογές – Τι είπε ο Μητσοτάκης στην πρώτη σύσκεψη του 2023

Με τον Απρίλιο να είναι μέσα στο επίδικο διάστημα για την διεξαγωγή των εκλογών, οι εκτιμήσεις σήμερα είναι ότι η πρώτη Κυριακή 2 Απριλίου ή επόμενη Κυριακή 9 Απριλίου, είναι οι δύο πρώτες πιθανές ημερομηνίες, αφού η τρίτη εβδομάδα είναι το Πάσχα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θέλει να τηρήσει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα διάστημα μεταξύ των δύο εκλογών, το οποίο δεν θέλει να είναι μεγαλύτερο των 60 ημερών. Αυτή η σκέψη εδράζεται στο ότι δεν πρέπει η χώρα να τελεί υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα, η οποία απαιτεί να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Τουρκία: «Παράθυρο» Τσελίκ για πρόωρες εκλογές

Το σενάριο αυτό εστιάζει περισσότερο  σε δύο ημερομηνίες, την 9η Απριλίου για την πρώτη κάλπη και την 21η Μαΐου για την δεύτερη κάλπη, με βάση της πληροφορίες του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του ΑΝΤ1, το οποίο σημειώνει ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει αισθητές στους ψηφοφόρους οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, θα έχει γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θα γίνει και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το επόμενο σενάριο θέλει τις εκλογές να γίνονται προς το καλοκαίρι, μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις κι εκεί οι ημερομηνίες που εξετάζονται είναι η 18 Ιουνίου και η 23η Ιουλίου για την δεύτερη κάλπη.

Αυτό το σενάριο επιβεβαιώνει την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ φαίνεται αρκετά βολικό και σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπου οι εκλογές σήμερα προσδιορίζονται, από τα ΜΜΕ κυρίως, μέσα στον Μάιο.  Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΑNT1 οι τελικές αποφάσεις για τις ημερομηνίες των εκλογών αναμένεται να ληφθούν, μέσα στον Φεβρουάριο και μάλιστα στο δεύτερο μισό του μήνα, οπότε στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν πάρει και τις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ