ΠΟΥ: Αμφισβητεί τα στοιχεία της Κίνας για τον κορονοϊό – Ανησυχία για την αύξηση των μολύνσεων

Αμφιβολίες και ανησυχία για την ακρίβεια των δεδομένων που παρέχει η Κίνα, ως προς την κατάσταση που αντιμετωπίζει με τον κορονοϊό εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση στην Σανγκάη είναι πού ανησυχητική, κι ενώ οι κάτοικοι καίνε τους νεκρούς από covid-19 στους δρόμους.

Κορονοϊός: Εικόνες σοκ στην Κίνα – Οικογένειες καίνε τους νεκρούς συγγενείς τους στον δρόμο – ΒΙΝΤΕΟ

Τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19 δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Νέα συνάντηση αύριο

Το σχόλιο έγινε καθώς η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συναντηθεί ξανά αύριο Πέμπτη με Κινέζους επιστήμονες. «Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ιδιαίτερα όσον αφορά τους θανάτους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.  Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε ότι ο Οργανισμός «ανησυχεί» για την αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Κίνα και προέτρεψε ξανά το Πεκίνο να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τους θανάτους στη χώρα. «Ο ΠΟΥ ανησυχεί για το πόσο κινδυνεύουν οι άνθρωποι στην Κίνα και επαναλαμβάνει την σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων», είπε ο Γκεμπρεγέσους

Μόσιαλος: Γιατί η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα δεν πρέπει να μας ανησυχεί

Η κατάσταση στην Σανγκάη

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος γιατρός σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της Σαγκάης ανέφερε ότι το 70% του πληθυσμού της μεγαλούπολης ενδέχεται να έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, όπως μετέδωσαν με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στην Κίνα, η απότομη αύξηση των λοιμώξεων ήρθε έπειτα από χρόνια σκληρών περιορισμών, τους οποίους όμως η χώρα χαλάρωσε απότομα τον περασμένο μήνα. Ο Τσεν Ερζέν, αντιπρόεδρος στο νοσοκομείο Ruijin και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας ειδικών COVID-19 της Σαγκάης, εκτίμησε ότι η πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων της πόλης ενδέχεται να έχει μολυνθεί.

«Πλέον η εξάπλωση της επιδημίας στη Σαγκάη είναι ευρεία και μπορεί να έχει φτάσει το 70% του πληθυσμού, δηλαδή 20 έως 30 φορές περισσότερο από τον Απρίλιο και τον Μάιο», είπε στο Dajiangdong Studio, που ανήκει στο δημοσιογραφικό όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, την εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία. Η Σαγκάη επί δύο μήνες υπέστη ένα εξαντλητικό δίμηνο lockdown από τον Απρίλιο, οπότε περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι μολύνθηκαν και πολλοί μεταφέρθηκαν σε κέντρα ομαδικής καραντίνας.

Κορονοϊός: Η Κίνα υπόσχεται την «τελική νίκη» επί του COVID καθώς η επιδημία προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό

Η «Όμικρον»

Η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλη την πόλη και οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι μολύνσεις θα κορυφωθούν στις αρχές του 2023. Σε άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, οι Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το κύμα έχει ήδη κορυφωθεί.  Ο Τσεν πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο του στη Σαγκάη δέχεται 1.600 εισαγωγές έκτακτης ανάγκης καθημερινά – διπλάσιες από αυτές που δεχόταν πριν από την άρση των περιορισμών, με το 80% να είναι ασθενείς με COVID-19. «Περισσότερα από 100 ασθενοφόρα φτάνουν στο νοσοκομείο κάθε μέρα», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι περίπου οι μισές εισαγωγές έκτακτης ανάγκης ήταν ευάλωτα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στο υπερπλήρες νοσοκομείο Tongren στο κέντρο της Σαγκάης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ασθενείς πλέον φροντίζονται έξω από την είσοδο. Τα παραπάνω έρχονται σε μια περίοδο που εντείνεται η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για τη νέα έξαρση στην Κίνα και το κατά πόσο θα μπορούσε αυτή να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.
Εντωμεταξύ αρκετά κράτη έχουν ήδη λάβει μέτρα (ή εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο) όσον αφορά τους Κινέζους ταξιδιώτες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο απείλησε με αντίμετρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ