Το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν πέντε θάνατοι ασθενών εξαιτίας του κορονοϊού, έναντι τριών το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.258 νεκρούς από τα τέλη του 2019.
Εν μέσω αμφισβητήσεων για τα δεδομένα του Πεκίνου, πολλές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα τις τελευταίες ημέρες, λόγω των πληροφοριών και ανησυχιών για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Κίνα, κάτι που οι κινεζικές αρχές χαρακτήρισαν χθες αδικαιολόγητο και «απαράδεκτο».
Όπως αναφέρει το Reuters, τα Γραφεία Τελετών έχουν αναφέρει αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες τους, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ασθενείς και διεθνείς ειδικοί στον τομέα της υγείας προβλέπουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θανάτους στην Κίνα φέτος.
Ωστόσο, επισήμως, η Κίνα έχει αναφέρει έναν μικρό αριθμό θανάτων από COVID μετά την ανατροπή της πολιτικής και έχει μειώσει τις ανησυχίες για μια ασθένεια που προηγουμένως προσπαθούσε να εξαλείψει μέσω μαζικών περιορισμών, ακόμη και όταν ο υπόλοιπος κόσμος άνοιξε.
Η… τελική νίκη ενάντια στον κορονοϊό
«Η Κίνα και ο κινεζικός λαός θα κερδίσουν σίγουρα την τελική νίκη ενάντια στην επιδημία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε άρθρο του στο People’s Daily, αντικρούοντας την κριτική που προκάλεσε ιστορικές διαδηλώσεις στα τέλη του περασμένου έτους.
Καθώς τώρα καταργεί αυτούς τους περιορισμούς, η Κίνα έχει ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στις αποφάσεις ορισμένων χωρών να επιβάλουν απαίτηση για τεστ COVID στους πολίτες της, λέγοντας ότι είναι παράλογες και στερούνται επιστημονικής βάσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει σήμερα για κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της έξαρσης του κορονοϊού στην Κίνα. Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσονται υπέρ των τεστ COVID πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από παρόμοια μέτρα που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και άλλοι.
Ο ΠΟΥ ζητεί ακριβή δεδομένα από την Κίνα
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν με Κινέζους επιστήμονες την Τρίτη, εν μέσω ανησυχίας για την ακρίβεια των δεδομένων της Κίνας σχετικά με την εξάπλωση και την εξέλιξη της επιδημίας. Η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε προσκαλέσει τους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή δεδομένα για την αλληλουχία των ιών και να μοιραστούν δεδομένα σχετικά με νοσηλεία, θανάτους και εμβολιασμούς.
Ο ΠΟΥ θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες αργότερα, πιθανότατα σε μια ενημέρωση της Τετάρτης, είπε ο εκπρόσωπός του. Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι ο ΠΟΥ δεν είχε λάβει δεδομένα από την Κίνα για νέες νοσηλεύσεις COVID μετά τη μετατόπιση της πολιτικής του Πεκίνου, ωθώντας ορισμένους εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας να αναρωτηθούν εάν μπορεί να κρύβει την έκταση της επιδημίας.