ΚΙΝΑΛ: “Πυρετός” διαβουλεύσεων μετά την παρέμβαση Παπανδρέου – Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις των υποψηφίων

Έντονη κινητικότητα στο ΚΙΝΑΛ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους έξι υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος.

Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή το πρωί της Κυριακής.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς θα πορευτεί το Κίνημα Αλλαγής και η προοδευτική παράταξη στις εθνικές εκλογές, ώστε να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπανδρέου δεν έθεσε θέμα να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους.

Η συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο κράτησε μία ώρα και όπως είπε σε δημοσιογράφους ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, “το διακύβευμα είναι η ενότητα της παράταξης”, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση εποικοδομητική.

“Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες. Σήμερα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα” είπε ο κ. Γερουλάνος.

Ανάλογο ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης του κ. Παπανδρέου, λίγο αργότερα, με τον Παύλο Χρηστίδη. Βασικό θέμα της συνάντησης, που διήρκησε περίπου 45 λεπτά, ήταν η διασφάλιση των διαδικασιών για την εσωκομματική εκλογή και η ενωτική πορεία της παράταξης προς τις εθνικές εκλογές.

«Είναι πάντα χαρά μου να μιλάω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Χρηστίδης.

ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης

 

Τις επόμενες ώρες ο Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να συνομιλήσει με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδο.  Και οι δύο είναι σε περιοδείες εκτός Αθηνών, συνεπώς είναι πιθανόν οι επαφές να γίνουν το απόγευμα, είτε τηλεφωνικά είτε με τηλεδιάσκεψη.

Ο Χάρης Καστανίδης μίλησε με Zoom με τον κ. Παπανδρέου. Διαμηνύει ότι θα συνεχίσει την πορεία που έχει επιλέξει και άρα παραμένει υποψήφιος.

Χάρης Καστανίδης ΚΙΝΑΛ

O Βασίλης Κερκέρογλου που επίσης θα συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όπως η απόσυρση της υποψηφιότητας της κ. Γεννηματά δημιούργησε νέα δεδομένα έτσι και μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Βασίλης Κεγκέρογλου ΚΙΝΑΛ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, επίσης δηλώνει ότι συνεχίζει την πορεία προς την κοινωνία με στόχο τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Η αντίδραση Λοβέρδου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, το Σάββατο, έστειλε σαφές μήνυμα ότι συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία του κανονικά και κάλεσε όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ να εγγυηθούν τις διαδικασίες και την ενότητα του κόμματος.

«Όπως η πρόεδρος δήλωσε ότι εγγυάται ενότητα και θα διασφαλίσει τις διαδικασίες, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλοι οι πρώην πρόεδροι της παράταξης», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα.

Με τη φράση του αυτή μάλιστα, έβαλε στο κάδρο τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καλώντας τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κ. Γεννηματά.

Το πρωί της Κυριακής, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook, με τη οποία γνωστοποίησε ότι ο Σπύρος Καρανικόλας θα είναι εκπρόσωπος του στα ΜΜΕ έως τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. “Όπως είναι γνωστό κατέθεσα την υποψηφιότητα μου στις 15 Οκτωβρίου σύμφωνα με την απόφαση της ΚΠΕ. Σέβομαι αποκλειστικά τις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος” έγραψε ο κ. Λοβέρδος.’

Οι έξι “μνηστήρες” και ο ρόλος Παπανδρέου

Όπως λένε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός κινείται σε δυο επίπεδα: στο θέμα της ενότητας και στο θέμα της μεγαλύτερης συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά δέχεται πιέσεις και εισηγήσεις προκειμένου κατέβει υποψήφιος, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Δεν το έκανε ούτε με την ανακοίνωσή του. Ο ίδιος μελετά όλα τα σενάρια και σταθμίζει κάθε δεδομένο.

Ξεκίνησε έναν κύκλο επαφών με τον γραμματέα του κόμματος και τους υποψηφίους, διερευνώντας το έδαφος για μια δική του, αυτόνομη υποψηφιότητα. Ο ίδιος βέβαια δεν επιθυμεί απλώς να είναι ο 7ος υποψήφιος.  Σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ όμως υπό προϋποθέσεις, όπως λένε συνεργάτες του. Για παράδειγμα,  να υπάρξει μια κίνηση, ένα κάλεσμα από έναν ικανό αριθμό στελεχών που θα ζητούν την υποψηφιότητά του.

Όπως είναι λογικό, αν υπάρξει υποψηφιότητα Παπανδρέου, το τοπίο θα αλλάξει εκ νέου. Δεν αποκλείεται δηλαδή κάποιοι να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να αποσυρθούν από την κούρσα.

Μέχρι στιγμής πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Γερουλάνος δεν υποχωρούν και θα δηλώνουν ότι παραμένουν ενεργοί στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ερμηνεύεται από κάποιους ως “απόσυρση” στην περίπτωση υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το σενάριο που ακούγεται στο παρασκήνιο είναι να αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου ως μεταβατικός πρόεδρος που θα οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές και μετά να ξεκινήσουν οι όποιες εσωκομματικές διαδικασίες. Αυτό όμως το σενάριο απορρίπτεται από τους υποψήφιους για την ηγεσία.

Εκτιμάται ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ανακοινώσεις τις αποφάσεις του αύριο, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, που είναι η 40η επέτειος από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ