Εκλογές 2023: Το χρονοδιάγραμμα για κάλπες στις 9 Απριλίου – Οι δύο νέες παροχές

Η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών έχει ήδη ξεκινήσει, με την ένταση στο πολιτικό σκηνικό να ανεβαίνει καθημερινά. Οι κάλπες αναμένεται να στηθούν στις 9 Απριλίου και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση.

Σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση για το εάν ο Πρωθυπουργός είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο debate με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντά «όχι βέβαια».

Σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, μετά μάλιστα και τις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν να έρθουν, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «ό,τι λέει ο Πρωθυπουργός το εννοεί».

Πρόσθεσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα γίνει με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενώ σε σχετική ερώτηση πόσα ακόμα υπουργικά συμβούλια θα γίνουν, απάντησε ότι αυτά γίνονται ανάλογα με την τακτικότητα των θεμάτων και σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουν έως ότου διαλυθεί η Βουλή.

Ποια όμως θα είναι τα επόμενα βήματα μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών; Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, 6 ή 7 Μαρτίου θα γίνει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό.

Μετά το υπουργικό, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο έξτρα παροχές στον δρόμο προς τις κάλπες:

  • Τον κατώτατο μισθό στα 800€
  • Τη μείωση εισφορών κατά 0,6 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στις 10/3 αναμένεται διάλυση Βουλής και προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για τις 9 Απριλίου. Την Δευτέρα του Πάσχα πιθανότατα θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ στις 21/4 θα γίνει η δεύτερη διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των νέων εκλογών, πιθανόν για τις 21 Μαΐου. Πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα σχηματισθεί κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές. Τότε σε αυτή την περίπτωση:

  • Τη Μ. Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου σε σταυρούς κόμματος, ενώ τη Μ. Τρίτη στον αρχηγό του δεύτερου σε σταυρού κόμματος.
  • Τη Μ. Τετάρτη ή τη Μ. Πέμπτη, η εντολή θα δοθεί στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, ενώ τη Μ. Παρασκευή ή το Μ. Σάββατο, η ΠτΔ θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται μετά το Πάσχα, ενώ υπηρεσιακός πρωθυπουργός το μεσοδιάστημα των δύο κάλπεων, θα διατελέσει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ