Εκλογές 2023: Πώς φτάσαμε στη συμφωνία για το debate – Όλο το παρασκήνιο

Έπειτα από οξεία πολιτική αντιπαράθεση τις τελευταίες εβδομάδες για τη διεξαγωγή debate, ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει από τη Νέα Δημοκρατία, τηλεμαχία ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε το Σάββατο στο υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε σε μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ όλων των αρχηγών των κομμάτων, που θα διεξαχθεί στις 10 Μαΐου στις 9 το βράδυ.

Εκλογές: Η ιστορία των debate στην Ελλάδα – Πώς έγινε η πρώτη τηλεμαχία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1990

Του Μίλτου Σακελλάρη

Στην τηλεμαχία θα συμμετάσχουν οι έξι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Εκλογές 2023: Έτσι θα γίνει το debate – Όλες οι λεπτομέρειες

Βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίασης, που έγινε το πρωί του Σαββάτου 29 Απριλίου, ήταν ο καθορισμός του πλαισίου διεξαγωγής μίας τηλεοπτικής αναμέτρησης με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Σήμερα συνεκλήθη η δεύτερη Διακομματική Επιτροπή η οποία, μετά από μία παραγωγική ανταλλαγή απόψεων, κατέληξε στη διοργάνωση μίας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κομμάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου», ανέφερε η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής.

Σκέρτσος για debate: Επιδιώκουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση

Η τηλεοπτική αναμέτρηση πρόκειται να μεταδοθεί, σε πραγματικό χρόνο, την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 21:00.

Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

  • 1η Θεματική Ενότητα : Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
  • 2η Θεματική Ενότητα : Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
  • 3η Θεματική Ενότητα : Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
  • 4η Θεματική Ενότητα : Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
  • 5η Θεματική Ενότητα : Περιβάλλον – Ενέργεια

Η κόντρα για το debate των δύο

Παρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τηλεμαχία μεταξύ των δύο αρχηγών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε η άποψη να γίνει μία τηλεοπτική αναμέτρηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, ανέφερε μετά τη διακομματική «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε ως μία θέση η οποία δεν εμπεριέχει όρους ισοτιμίας προς τα υπόλοιπα κόμματα».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε debate με τους δύο για να υπηρετηθεί αυτό που φέρνει ως δίλημμα της κάλπης ο κ. Μητσοτάκης. Τη σύγκριση δηλαδή… Για ακόμη μία φορά η ΝΔ το αρνήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης προτιμάει να κρύβεται».

Ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως: «Ήμασταν από την αρχή σταθεροί στη θέση μας για μία τηλεμαχία που θα περιλαμβάνει όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων», ενώ ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ επισήμανε ότι: «Καταθέσαμε την πάγια θέση μας για debate με όλους τους αρχηγούς σε αντίθεση με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που αλλάζουν θέσεις».

Τέλος, ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση υπογράμμισε ότι: «Αυτό που θέλει η Ελληνική Λύση είναι τηλεμαχία όλων των αρχηγών. Έγινε δεκτό το μοντέλο του 2015. Απορρίφθηκε το αίτημά μας να υπάρχει θεματική ενότητα για την δημόσια ασφάλεια και το μεταναστευτικό», ενώ ο Σπύρος Δερβενιώτης από το Μέρα 25 είπε: «Το ερώτημα είναι αν βγήκε μαύρος ή λευκός καπνός. Η απάντησή μας είναι ότι βγήκε γκρίζος καπνός γιατί χάθηκε η ευκαιρία να γίνει ουσιαστικό debate γιατί απορρίφθηκε η πρότασή μας να γίνει παράλληλη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ