Εκλογές 2023: Έτσι θα γίνει το debate – Όλες οι λεπτομέρειες

Το πλαίσιο διεξαγωγής του debate με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθορίστηκε στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας Καλλιόπης Σπανού.

Βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίασης, που έγινε το πρωί του Σαββάτου 29 Απριλίου, ήταν ο καθορισμός του πλαισίου διεξαγωγής μίας τηλεοπτικής αναμέτρησης με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μετά το τέλος της συνεδριάσεως η κ. Σπανού δήλωσε τα εξής: «Σήμερα συνεκλήθη η δεύτερη Διακομματική Επιτροπή η οποία, μετά από μία παραγωγική ανταλλαγή απόψεων, κατέληξε στη διοργάνωση μίας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κομμάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου».

Διακομματική Επιτροπή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, αποφασίστηκε ομοφώνως να αναλάβει η ΕΡΤ τη διοργάνωση και τη μετάδοση της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Τον συντονισμό θα έχει ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεών της, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων – μελών της ΕΣΗΕΑ που θα υποδείξουν τα έξι τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση πρόκειται να μεταδοθεί, σε πραγματικό χρόνο, την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 9 μ.μ.

Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

  • 1η Θεματική Ενότητα : Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
  • 2η Θεματική Ενότητα : Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
  • 3η Θεματική Ενότητα : Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
  • 4η Θεματική Ενότητα : Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
  • 5η Θεματική Ενότητα : Περιβάλλον – Ενέργεια

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης καθώς επίσης και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η διάρκεια 

Η διάρκειά του θα είναι 3 ώρες και θα λάβουν μέρος επτά δημοσιογράφοι, ένας από κάθε κανάλι (6 ιδιωτικά και η ΕΡΤ).  Συντονιστής θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν τις τοποθετήσεις τους ενώ δεν θα υπάρξουν ερωτωαπαντήσεις. Η ερώτηση του δημοσιογράφου θα είναι διάρκειας 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια 1,5 λεπτό. Ο συντονιστής του debate δεν θα έχει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης με τις ερωτήσεις να τις υποβάλλουν δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια παν
Σε περίπτωση που επανέλθει με διευκρινιστική ερώτηση ο δημοσιογράφος, οι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 45 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καταγράφηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Σκέρτσος για debate: Επιδιώκουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση

«Επιδιώκουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση, τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο χωρίς οξύτητα, χωρίς αποκλεισμούς. Με ισοτιμία, με σεβασμό στους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ώστε να καταδειχθεί που βρισκόμασταν το 2019, που βρισκόμαστε το 2023 και ποιο κόμμα διαθέτει την προγραμματική πρόταση, για να κάνουμε περαιτέρω βήματα και άλματα προς τα εμπρός» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο’Ακης Σκέρτσος.

Σημειώνει ότι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μια τηλεμαχία, ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στις 10 Μαΐου, το βράδυ, στις 21.00. «Εκεί νομίζω ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά και τις θέσεις που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα» αναφέρει, προσθέτοντας, ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διενέργεια ενός δεύτερου debate, απορρίφθηκε κατηγορηματικά απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως μια θέση, η οποία δεν εμπεριέχει όρους ισοτιμίας προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, σχετικά με την πραγματοποίηση debate των αρχηγών των κομμάτων, το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «πρόβαλε την πάγια θέση του για πραγματοποίηση debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που εξασφαλίζει και την ισότιμη προβολή όλων των κομμάτων, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα – ιδιαίτερα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – που καθορίζουν τη στάση τους ανάλογα με τη συγκυρία και την εκλογική τους δύναμη».

Κατέθεσε ακόμη προτάσεις «έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πιο ελεύθερη συζήτηση και ουσιαστικός διάλογος και όχι να επαναληφθεί η έως τώρα γνωστή διαδικασία των αυστηρών κανόνων και των παράλληλων μονολόγων, που έχει επικριθεί από τους δημοσιογράφους, καθώς και από το τηλεοπτικό κοινό».

Το ΚΚΕ πρότεινε «σε κάθε θεματική ενότητα και κατά τη διάρκεια των απαντήσεων των πολιτικών αρχηγών στις απαντήσεις των δημοσιογράφων, να μπορούν να γίνονται ερωτήματα, διάλογος, χωρίς αυστηρούς κανόνες και χρονόμετρα, όπως γίνεται και στα άλλα τηλεοπτικά πάνελ».  Τελικά προκρίθηκε το “παλιό μοντέλο”, με βάση το οποίο θα γίνει το debate στις 10 Μάη.

Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

«H διακομματική επιτροπή κατέληξε σήμερα στους όρους και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του τηλεοπτικού debate, που όπως συμφωνήθηκε, θα γίνει με συμμετοχή όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τη συμμετοχή των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειες με οικοδεσπότη την ΕΡΤ που θα έχει και το συντονισμό.

Το σημαντικότερο για το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη αλλά κυρίως για την ενημέρωση των πολιτών, ήταν ότι καταφέραμε να εισάγουμε ως μία από τις έξι θεματικές το Περιβάλλον και την Κλιματική καταστροφή, ένα θέμα που δεν υπήρχε στις προτεραιότητες των υπολοίπων κομμάτων, παρ’ όλη την κομβική σημασία του: πολύ απλά, η επιταχυνόμενη καταστροφή του πλανήτη επηρεάζει δραστικά όλα τα υπόλοιπα θέματα, από την οικονομία μέχρι τη μετανάστευση.

Θεωρούμε επιτυχία επίσης ότι αποτρέψαμε την ένταξη του μεταναστευτικού ζητήματος στη θεματική «άμυνα και εξωτερική πολιτική» όπως μετ’ επιτάσεως ζητούσαν οι εκπρόσωποι Νέας Δημοκρατίας και Ελληνικής Λύσης.

Τέλος, ομόθυμα απορρίφθηκε η πρόταση για ξεχωριστό debate μόνο μεταξύ κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, πρόταση που έθεσε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος σε αντίθεση με τις ίδιες του τις διακηρύξεις για πίστη στην απλή αναλογική. Προφανώς ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι η χώρα δεν έχει Προεδρικό αλλά Κοινοβουλευτικό Σύστημα. Πως να κατανοήσει την σημασία της Απλής Αναλογικής», αναφέρει το ΜέΡΑ25 για το debate.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ