Εκλογές 2023: Όλα δείχνουν δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου – Οι νικητές, οι ηττημένοι και τα σενάρια

Σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και πεντακομματική Βουλή προκύπτουν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την χώρα να οδεύει ολοταχώς προς μία νέα εκλογική αναμέτρηση, όπως όλα δείχνουν, αφού παρά τον θρίαμβο του κυβερνώντος κόμματος, δεν επετεύχθη η αυτοδυναμία με δεδομένη την απλή αναλογική.

Εκλογές 2023: Οι συσπειρώσεις των κομμάτων και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Οι εκλογές της Κυριακής έδειξαν ξεκάθαρη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, που καταφέρνει να συγκεντρώσει διπλάσιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Η τεράστια διαφορά των 20 μονάδων δεν είχε προβλεφθεί ούτε από τις δημοσκοπήσεις, που έδειχναν μεν νίκη της ΝΔ αλλά όχι με τόσο ισχυρό προβάδισμα. Η ΝΔ καταφέρνει να αυξήσει τα ποσοστά της και φαίνεται να λαμβάνει 100.000 ψήφους περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2019. Χαρακτηριστικό της σαρωτικής νίκης του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι ο χάρτης του υπουργείου Εσωτερικών με τα εκλογικά αποτελέσματα έχει γίνει «μπλε», με μοναδική εξαίρεση την Ροδόπη όπου διατηρεί προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σημερινή νίκη ανήκει σε όλους εσάς. Στην κυριολεξία όλη η Ελλάδα είναι μπλε σήμερα» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους φίλους και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είναι μία νίκη της προόδου, απέναντι στην καθυστέρηση. Είναι μία νίκη μιας πιο φωτεινής Ελλάδας απέναντι στην γκρίζα Ελλάδα που κάποιοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν», ενώ υπογράμμισε ότι από αύριο μας περιμένει πολλή δουλειά και διαβεβαίωσε πως «θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά και μπροστά για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το σημαντικό βήμα που κάναμε σήμερα και να είμαστε οι οριστικοί νικητές».

Εκλογές 2023: Αποχώρησε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας – ΒΙΝΤΕΟ

Πέρα από τον μεγάλο νικητή των εκλογών της Κυριακής, που αδιαμφισβήτητα είναι η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι κάλπες έβγαλαν κι άλλους κερδισμένους. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη κατάφερε να συγκεντρώσει 200.000 ψήφους περισσότερους σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, το ΚΚΕ κέρδισε 110.000 και πλέον περισσότερες ψήφους σε σύγκριση με τις κάλπες του 2019, ενώ αύξηση στα ποσοστά της καταγράφει και η Ελληνική Λύση, που παίρνει περισσότερες από 45.000 ψήφους σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση και παρά τον «σεισμό» που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα με τις θορυβώδεις αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος.

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών

«Ανατέλλει ο ήλιος της ελπίδας, της προόδου και της προοπτικής για όλους τους Έλληνες» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ευχαρίστησε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες «για την μεγάλη τιμή, που μας έκαναν και συνυπέγραψαν απόψε την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης». «Σήμερα, έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να τελειώνουμε με τη διχόνοια και την τοξικότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και απευθυνόμενος σε κάθε δημοκράτη και κάθε προοδευτικό Έλληνα είπε «ελάτε ξανά όλοι μαζί να δυναμώσουμε την παράταξή μας, τον πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας».

Κάλεσμα στους πολίτες να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ και στις πιθανές νέες εκλογές, απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαιρετίζοντας όσους «έκαναν αυτό το βήμα σήμερα, ψήφισαν το ΚΚΕ δίνοντάς του σημαντική άνοδο». «Οι σκέψεις και τα σενάρια για προσφυγή σε νέες κάλπες γίνονται όχι γιατί δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά γιατί θέλουν να αλλοιώσουν την ψήφο του λαού με εκβιαστικά διλήμματα, με την υφαρπαγή και των ψήφων και των βουλευτικών εδρών. Συνεπώς, απαιτείται να ετοιμαστούμε για μία ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ σε πιθανές νέες εκλογές», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε: «συνεχίζουμε δυνατά, δυναμικά, έτσι όπως ξεκινήσαμε και το επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε πως «περάσαμε από φωτιά. Περάσαμε από τυφώνα. Μείναμε όρθιοι και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε». «Θα συνεχίσουμε να τιμούμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Εμείς είμαστε το μοναδικό ελληνικό πατριωτικό κόμμα. Το αποδείξαμε και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά. Ευχαριστούμε όλους για ακόμη μία φορά από τα βάθη της ψυχής μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Οι κάλπες, όμως, έβγαλαν και ηττημένους. Η απογοήτευση στο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, καθώς το κόμμα δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους για την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό και για τα περί δημιουργίας μίας προοδευτικής διακυβέρνησης. Μάλιστα, τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώθηκαν κατά 11 και πλέον μονάδες σε σύγκριση με το 2019, ενώ σχεδόν 630.000 ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το κόμμα προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις.

Η δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου είναι έκδηλη, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στις δηλώσεις του ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό» και υπογράμμισε την ανάγκη «να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε, δε, ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα. Πάντως, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας.

Εκτός Κοινοβουλίου φαίνεται ότι μένει το ΜέΡΑ25, το οποίο έχασε σχεδόν 45.000 ψήφους σε σύγκριση με το 2019. Από το ποσοστό του 3,44% που συγκέντρωσε τον Ιούλιο του 2019, το ΜέΡΑ25 πέφτει στο 2,59% με τα έως τώρα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών και δεν θα εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή. Ο ντόρος που ξέσπασε με το σχέδιο «Δήμητρα» φαίνεται ότι κόστισε στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους να του δώσουν για δεύτερη φορά το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο.

«Απόψε η “ερντογανοποίηση”, ο “εξορμπανισμός” της χώρας ολοκληρώθηκε. Η “Μητσοτάκης” ΑΕ νίκησε κατά κράτος», ανέφερε στην πρώτη δήλωσή του για τις εκλογές ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Τόνισε, δε, ότι αυτό «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ενταφίασε την απλή αναλογική, μη αποδεχόμενη την πρόταση μας, εδώ και 2 χρόνια, για μια σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αυτό το απίστευτο τσουνάμι, το μέτωπο της συντήρησης».

Μία ανάσα μακριά από τη Βουλή βρέθηκαν δύο μικρότερα κόμματα. Με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα, η ΝΙΚΗ συγκεντρώνει ποσοστό 2,92% και κερδίζει 168.076 ψήφους, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά της σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα, η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 2,88% και 165.701 ψήφους, έναντι 1,47% και 82.786 ψήφων που είχε κερδίσει το 2019.

«Έχουμε κάθε λόγο να χαμογελάμε, να είμαστε χαρούμενοι» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ υπογράμμισε πως «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα μπορεί να έχουμε “Ζωή στη Βουλή”. Δεσμεύομαι, κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια ότι εγώ δεν θα προδώσω κανέναν και καμιά ποτέ. Δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω από τα όνειρά μας και τις ελπίδες μας και θα είμαι εδώ, είτε είμαστε αύριο στη Βουλή είτε δεν είστε» είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

 

Οι διερευνητικές εντολές

Την Δευτέρα, στον πρωινό καφέ, θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση στη Νέα Δημοκρατία του αποτελέσματος των εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος του κόμματος θα λάβει την διερευνητική εντολή.

Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, η υπηρεσιακή Yπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Όλα δείχνουν δεύτερες κάλπες

Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι οι πολίτες θα κληθούν εκ νέου να σπεύσουν στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν κυβέρνηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Δεύτερες εκλογές «έδειξε» εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε στις δηλώσεις του μετά την νίκη της ΝΔ ότι «ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε την διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, βεβαίως, ότι από την Δευτέρα θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα αναφορικά με τις διερευνητικές εντολές, ωστόσο, τόνισε με νόημα ότι «διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή» με βάση τα «καταλυτικά», όπως τα χαρακτήρισε» δεδομένα της κάλπης ενώ έστειλε μήνυμα ότι «τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνουν τελικά οι μεγάλες πλειοψηφίες και τις πραγματοποιούν μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις».

Πάντως, σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος ανέφερε ότι έχει πληροφορίες πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής. «Εμείς θα είμαστε σταθεροί θεσμικά σε αυτό που έχουμε πει και νωρίτερα. Προφανώς όμως μετά τη λαϊκή ετυμηγορία υπάρχουν κάποιες εντολές οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές και θα πρέπει να ορίσουν από δω και στο εξής τις κινήσεις τις επόμενες των κομμάτων. Για παράδειγμα, ακούω και πληροφορούμαι ότι η Νέα Δημοκρατία, με βάση αυτή την εντολή δεν θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος.

Από τη Νέα Δημοκρατία είναι εμφανές και με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η επιθυμία για επίσπευση της δεύτερης κάλπης, ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τις διερευνητικές εντολές, πόσο αυτές θα διαρκέσουν αλλά και εάν θα επιτρέψουν τα συνταγματικά όρια την επίσπευση των δεύτερων εκλογών.

Σημειώνεται ότι έως τώρα, το επικρατέστερο ενδεχόμενο ήταν να στηθούν οι δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκλογική βραδιά του ΑΝΤ1, είναι πολύ πιθανό οι δεύτερες εκλογές τελικά να γίνουν στις 25 Ιουνίου. «Παίζει με ένταση αυτό σενάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και φέρεται να του είπε ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει νωρίτερα, κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 25 Ιουνίου, αντί για τις 2 Ιουλίου. Σε ότι αφορά τις διερευνητικές εντολές ο πρωθυπουργός δεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ, ενώ από την Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν να λένε ότι «δεν συμπράττουμε καμία συνεργασία, πάμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και να πάμε καλύτερα στις επόμενες εκλογές».

Μετά και την βαριά ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο του Αλέξη Τσίπρα περί δημιουργίας μίας αποκαλούμενης προοδευτικής κυβέρνησης φαίνεται ότι απομακρύνεται, ενώ ήδη ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έχουν απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Την Δευτέρα αναμένεται να συζητήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει την διερευνητική εντολή και το τι πρέπει να αλλάξει για την επόμενη μάχη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ