Εκλογές 2023: Ιστορική ημέρα για τους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς ψήφισαν για πρώτη φορά στον τόπο διαμονής τους

Ιστορική μέρα η σημερινή για την ελληνική ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Εκλογές 2023: Τι ισχύει εάν κληρωθήκατε για εφορευτική επιτροπή

Πριν από λίγο έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Ευρώπη, όπου ψήφισαν σήμερα (20/5) οι Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε μερικές ώρες θα κλείσουν και οι κάλπες στην Αμερική.  Μετά από προτάσεις και σχεδιασμούς δεκαετιών, πρόβλεψη – προτροπή που περιλήφθηκε στο Σύνταγμα της Ελλάδας και τελικά νόμο του κράτους που ψηφίστηκε το 2019 με υψηλή διακομματική συναίνεση, οι 22.825 Έλληνες που ήταν εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ψήφισαν σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια. Η ψηφοφορία άρχισε  από τις 07:00 και διήρκεσε  έως τις 19:00 τοπική ώρα, ενώ το πρώτο τμήμα που άνοιξε (ουσιαστικά από χθες τη νύχτα) ήταν στην Αυστραλία.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε 99 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών σε όλον τον κόσμο, σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, σε γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και σε κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν να εγγραφούν τουλάχιστον 40 εκλογείς. Σε όσες πόλεις δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός, οι ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίσουν σε άλλη πόλη ή και χώρα, αν ήταν εφικτό και βολικό.

Εκλογές 2023: Ανοιχτά και την Κυριακή τα αστυνομικά τμήματα για ταυτότητες και διαβατήρια

Περισσότεροι από 4.870 Έλληνες εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικά τμήματα της Βρετανίας (συγκροτήθηκαν τμήματα σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Μπέρμιγχαμ, Ληντς και Εδιμβούργο), 3.326 είναι εγγεγραμμένοι στην Γερμανία (σε Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Ανόβερο, Νυρεμβέργη, ‘Ααχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ και Λουντβικσχάφεν). Ακόμα 1.935 ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί στην Ολλανδία (Χάγη, ‘Αμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αϊντχόφεν), 1.680 στις ΗΠΑ (Σαν Φραντσίσκο, Ατλάντα, Βοστόνη, Λος ‘Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο και Τάμπα) 1.629 στο Βέλγιο (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), 1.462 στην Κύπρο (σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο), κ.λπ.

Τα απαραίτητα έγγραφα

Οι εκλογείς προσήλθαν στα τμήματα έχοντας απαραιτήτως μαζί τους ως συνήθως, κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως την ελληνική αστυνομική ταυτότητα (ακόμα και κομμένη) ή το ελληνικό διαβατήριο τους ή δίπλωμα οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Εκλογές 2023: Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια – Έως πότε θα ισχύσει το μέτρο

Στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού μπορούσαν να ψηφίσουν και οι Έλληνες ναυτικοί, έστω και αν δεν είχαν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού των εκλογικών τμημάτων. Ήταν υποχρεωμένοι όμως να έχουν μαζί τους, εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά, αν και κάποιοι προσήλθαν να ψηφίσουν στα τμήματα χωρίς να έχουν εγγραφεί στους εκεί εκλογικούς καταλόγους. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής άνοιξε το πρώτο εκλογικό τμήμα στο Σίνδεϊ. Οι απόδημοι ψηφοφόροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την δυνατότητα να ψηφίσουν.
Στην Αυστραλία αυτή την ώρα οι κάλπες έχουν κλείσει και η συμμετοχή εκτιμάται στο 74%. Στη Σιγκαπούρη η συμμετοχή έφτασε το 82%. Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες στις ΗΠΑ υπολογίζονται γύρω στα 2 εκατομμύρια, οι εγγεγραμμένοι στα τμήματα ήταν μόλις 1700.  Πρώτος Έλληνας που ψήφισε στην Νέα Υόρκη ήταν ο Κωνσταντίνος Χρηστίδης. Στην Τουρκία μόνο 85 άνθρωποι κατάφεραν να εγγραφούν στους καταλόγους.

Τα ψηφοδέλτια

Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και ως εκ τούτου δεν χρειάζονταν σταυροί προτίμησης δίπλα από ονόματα υποψηφίων. Πάντως, τυχόν «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια θα προσμετρώνται ως έγκυρα.

Τα ψηφοδέλτια, οι φάκελοι, τα παραβάν και οι κάλπες απεστάλησαν στις διπλωματικές αρχές από το υπουργείο Εσωτερικών και ήταν τα ίδια με αυτά που θα χρησιμοποιηθούν αύριο για την ψηφοφορία στην Ελλάδα.

Οι εφορευτικές επιτροπές στο εξωτερικό δεν έκαναν διαλογή. Θα καταμετρήσουν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες δύο ημέρες αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ