BBC: Άνδρας σκαρφάλωσε στην πρόσοψη κτιρίου στο Λονδίνο για να καταστρέψει αμφιλεγόμενο άγαλμα

Ένας άνδρας σκαρφάλωσε σε σκαλωσιά στο μπροστινό μέρος των κεντρικών γραφείων του BBC στο Λονδίνο και άρχισε να χτυπά με σφυρί το αμφιλεγόμενο άγαλμα του Έρικ Τζιλ, στην πρόσοψη του κτιρίου.

Πρόκειται για το γλυπτό Prospero και Ariel, το οποίο λέγεται ότι αναπαριστά την σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του καλλιτέχνη από τον ίδιο, όπως περιγράφεται στα ημερολόγιά του. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίθεση στο άγαλμα, είναι η δεύτερη. Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές φορές εκκλήσεις να αφαιρεθεί το γλυπτό από την είσοδο του BBC.

Μπροστά από το γλυπτό έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές και καλύμματα, για να γίνουν οι επισκευές, μετά την πρώτη απόπειρα καταστροφής του. Το έργο είναι της δεκαετίας του 1930. Πέρσι ένας διαδηλωτής πήρε ένα σφυρί σκαρφάλωσε στο έργο και το χτύπησε για να το καταστρέψει. Από τότε το έργο επισκευάζεται και στις σκαλωσιές που έχουν στηθεί εκεί, σκαρφάλωσε σήμερα ο διαδηλωτής.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία είπε ότι κλήθηκε και έσπευσε πάλι στο άγαλμα όταν πληροφορήθηκε για τον άνδρα που είχε σκαρφαλώσει στις σκαλωσιές και ο οποίος κατέστρεφε το γλυπτό. Ένας εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Δεν κατέστη δυνατή η ασφαλής κράτηση του άνδρα δεδομένων των συνθηκών του συμβάντος, συμπεριλαμβανομένου του ύψους. «Ειδικοί αστυνομικοί έχουν κληθεί στο σημείο», είπε.


Οι φωτογραφίες δείχνουν τον άνδρα με κρυμμένο το πρόσωπό του να στέκεται στις σκαλωσιές και να παρακολπουθεί τους αστυνομικούς. Φορά μια μάσκα Spiderman και από καιρό σε καιρο φωνάζει στους αστυνομικούς που έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Ο Καλλιτέχνης

Γεννημένος το 1882, ο Gill έγινε ένας καλλιτέχνης με επιρροή, το έργο του οποίου περιλαμβάνει πολλά μεγάλα γλυπτά για κτίρια, στο κεντρικό Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού του Westminster και της αρχικής έδρας του μετρό του Λονδίνου.  Ήταν επίσης ο σχεδιαστής του Gill Sans, μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης βρετανικής γραμματοσειράς.

Ο Γκιλ πέθανε το 1940, αλλά το 1989 δημοσιεύτηκε μια βιογραφία του με λεπτομέρειες ημερολογιακών εγγραφών στα οποίες περιέγραφε πώς κακοποιούσε σεξουαλικά τις δύο του μεγαλύτερες κόρες, έλεγε ότι είχε μια αιμομικτική σχέση με την αδερφή του και ότι προέβαινε σε σεξουαλικές πράξεις στον σκύλο του.

Το άγαλμα έξω από το Broadcasting House, τοποθετήθηκε το 1933. Παρουσιάζει τους χαρακτήρες Prospero και Ariel από το έργο του Shakespeare, The Tempest. Ο Άριελ, είναι ένα αερικό που στο γλυπτό απεικονίζεται ως ένα νεαρός γυμνός άνδρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ