Εκλογές 2023: Τι ισχύει εάν κληρωθήκατε για εφορευτική επιτροπή

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει ώστε να ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή για τις εθνικές εκλογές.

Εκλογές 2023: Ανοιχτά και την Κυριακή τα αστυνομικά τμήματα για ταυτότητες και διαβατήρια

Η παρουσία στην εφορευτική επιτροπή για όποιον κληθεί, είναι υποχρεωτική. Συχνά, όμως, κάποιοι δεν εμφανίζονται στη θέση τους την ημέρα των εκλογών. Η μη προσέλευση μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα, ενώ ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει την βίαιη προσαγωγή του στο εκλογικό τμήμα.

Tα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ειδοποιούνται για το διορισμό τους με φροντίδα των οικείων Εισαγγελέων Πρωτοδικών και με απόδειξη, τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

Μάθε τα τελευταία νέα για τις εκλογές μέσα από το Viber του enikos.gr

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα (π.χ. ασθένεια ή βεβαίωση ότι εργάζεται εκείνη τη μέρα), που δεν επιτρέπει την παρουσία του, πρέπει να είναι σε θέση να το αποδείξει. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής να γίνεται εγκαίρως, ώστε να γίνει ομαλά η διαδικασία είτε με την αντικατάστασή του είτε με την ανάθεσή των αρμοδιοτήτων του σε άλλα μέλη της επιτροπής.

Επισημαίνεται, ωστόσο, πως η παρουσία του ή μη στην επιτροπή εναπόκειται τελικά στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Εκλογές 2023: Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια – Έως πότε θα ισχύσει το μέτρο

Σε περίπτωση που ένα μέλος της επιτροπής προσέλθει για να ψηφίσει, ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Από την κλήρωση για τον ορισμό μελών της εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές εξαιρούνται:

-έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους,
-δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού,
-δεν κατοικούν στον οικείο δήμο,
-είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής,
-είναι αποστρατευθέντες αξιωματικοί, όργανα των σωμάτων ασφαλείας,
-δεν κατοικούν στον οικείο δήμο,
-είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής,
-είναι αποστρατευθέντες αξιωματικοί, όργανα των σωμάτων ασφαλείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ