Εκλογές 2023: Η επόμενη ημέρα του debate – Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, τα «καρφιά» και τα παραλειπόμενα

Έπειτα από 8 χρόνια πραγματοποιήθηκε debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Όπως ήταν αναμενόμενο καμία είδηση δεν βγήκε. Οι πολιτικοί αρχηγοί μέσα στο αυστηρό πλαίσιο του χρόνου που διέθεταν, απαντούσαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ δεν έλειψαν και τα «καρφιά» και οι κόντρες κατά διαστήματα μέσω… παράλληλων μονολόγων. Προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις και τα βασικά σημεία των προγραμμάτων τους, ενώ κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν την αυστηρότητα του πλαισίου της τηλεμαχίας, όπως και οι δημοσιογράφοι. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, κανείς δεν βγήκε… σοφότερος από το debate και τονίζουν ότι τα κόμματα ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσουν τις προτάσεις για ένα πιο ελεύθερο πλαίσιο σε επόμενες τηλεμαχίες.

ΣΥΡΙΖΑ: Το debate αποκάλυψε γιατί ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται όλο αυτό το διάστημα

Μητσοτάκης μετά το debate: «Η τελική αξιολόγηση για το “ποιος έφαγε γκολ και ποιος έβαλε” θα κριθεί σε 10 μέρες»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το τέλος του debate και εξερχόμενος του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ δήλωσε τα εξής: «Νομίζω ότι 8 χρόνια ήταν πολλά για να γίνει debate, πιστεύω ότι ήταν χρήσιμο, πιστεύω ότι οι πολίτες που το παρακολούθησαν θα έβγαλαν κάποια συμπεράσματα. Νομίζω ότι προφανώς πρέπει να γίνονται περισσότερες τέτοιες συζητήσεις και ενδεχομένως και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Από εκεί και πέρα, προσωπικά επιχείρησα να μιλήσω περισσότερο για το μέλλον, για το σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, για μια πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ισχυρή Ελλάδα, αλλά τελικά εναπόκειται στην κρίση των πολιτών και των τηλεθεατών να μας αξιολογήσουν όλους. Και βέβαια η τελική αξιολόγηση ποιος έβαλε γκολ, ποιος έφαγε γκολ, αυτό θα κριθεί σε δέκα ημέρες από τώρα. Έχετε πολλές εκπομπές αυτή τη στιγμή για να κάνετε τη δουλειά σας και να αξιολογήσετε τις επιδόσεις».

Τσίπρας μετά το debate: «Μην προδικάζουμε ότι θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές» – ΒΙΝΤΕΟ

Κυβερνητικά στελέχη: «Σαφής ο Μητσοτάκης παρά τις επιθέσεις Τσίπρα και τις γενικολογίες Ανδρουλάκη»

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Α. Τσίπρα, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη μετά την αποψινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη με τα γνωστά στερεότυπα, ότι υπηρετεί τα συμφέροντα κι ο ίδιος τον λαό. Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων.

Debate: Νέο άνοιγμα Τσίπρα για μετεκλογικές συνεργασίες – «Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη» η απάντηση Κουτσούμπα

Ο κ. Ανδρουλάκης χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες προτάσεις επίσης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επίσης για φορολόγηση στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη.

Τσίπρας: «Μην προδικάζουμε ότι θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές»

«Το ματς έληξε 2-0, στο Champions’ League, εδώ δεν ξέρω, οι πολίτες θα κρίνουν», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας όταν εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ρωτήθηκε «πόσο έληξε».

«Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και τα debate είναι όφελος για τη δημοκρατία. Ελπίζω να το καταλαβαίνουν κάποιοι που δεν ήθελαν να γίνει συζήτηση το 2019 και που δεν θέλουν να γίνει και το 2023 μια συζήτηση όπως θα έπρεπε κι ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της πρωτιάς στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας», είπε.

Προσέθεσε ότι η συζήτηση ωφέλησε και θα ήταν ακόμα πιο επωφελής για τη δημοκρατία και τους πολίτες αν είχε πιο χαλαρούς όρους, ενώ επισήμανε ότι συζήτηση μεταξύ όλων αλλά και μεταξύ των δυο είχε γίνει και το ‘15 και το 2009, αλλά και παλαιότερα. «Αυτό μόνο όφελος είναι για τη δημοκρατία, το καταλαβαίνουν οι πολίτες και ελπίζω να έχει καταλάβει και το σφάλμα του ο κ. Μητσοτάκης, που δεν έγινε ούτε το ‘19 και μεταξύ όλων και ανάμεσα στους δύο, και δεν θέλει και σήμερα μια συζήτηση πολιτισμένη όπως σε όλη την Ευρώπη γίνεται ανάμεσα και στους δύο».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ας μην υποτιμούμε τη λαϊκή ετυμηγορία, ο λαός θα πάει να ψηφίσει για να βγάλει κυβέρνηση σε αυτές τις εκλογές και νομίζω ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ο πρώτος να διαμορφώσει τους όρους για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Άρα μην προδικάζουμε ότι θα υπάρχουν δεύτερες εκλογές, είναι ασέβεια στο λαό που θα πάει να ψηφίσει».

Για το αν ισχύει ότι στο διάλειμμα είπε στον κ. Μητσοτάκη να κάνουν τηλεμαχία οι δύο τους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είπα στον κ. Μητσοτάκη ότι η δέσμευση του για τις επόμενες εκλογές θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία και σημασία αν ήταν μια δέσμευση που θα αφορούσε αυτή την εκλογική αναμέτρηση γιατί δεν πρέπει να υποτιμούμε τη διαδικασία της λαϊκής ετυμηγορίας». Επανέλαβε την άποψη του ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος που το αρνείται καθώς «θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους, για τη δημοκρατία πάνω απ’ όλα να γίνουμε μια πραγματική χώρα και να μην φοβόμαστε το διάλογο».

«Το ”δεν είναι όλοι ίδιοι” του κ. Κουτσούμπα σας δείχνει ότι ενδεχομένως να λειαίνεται λίγο το έδαφος;», ρωτήθηκε επίσης ο κ. Τσίπρας, απαντώντας ότι «υπάρχει μια μετατόπιση στην πραγματικότητα και τον ρεαλισμό γιατί οι πολίτες το καταλαβαίνουν ότι δεν είναι όλοι ίδιοι».

Ως προς το τι θα ρωτούσε τον κ. Ανδρουλάκη αν είχε τη δυνατότητα στο debate, ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει τι θα έκανε αν ήταν διαφορετικοί οι όροι. «Εγώ προσπάθησα, ακόμα και σε αυτούς τους πολύ σφιχτούς όρους, να κόψω λίγο από το ενάμισι λεπτό που είχα, για να θέσω κάποια ερωτήματα, να γίνει πιο ζωντανός ο διάλογος. Κρίμα που η διακομματική δεν αποφάσισε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή συζήτηση αποκάλυψε γιατί ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται όλο αυτό το διάστημα. Ήξερε, αυτό που ήξεραν όλοι οι πολίτες, πως η απάντησή του σε ένα ερώτημα για τις παρακολουθήσεις θα τον εξέθετε ανεπανόρθωτα. Επειδή τα ψέματα τελείωσαν ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε για πρώτη φορά να αποκαλέσει σκάνδαλο την υπόθεση των υποκλοπών.

Και τώρα τα ερωτήματα μετά την απάντηση του κ. Μητσοτάκη είναι: – Αφού δεν παρακολουθούταν για εθνικούς λόγους ο κ. Ανδρουλάκης, ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε;

– Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι έχουν απομακρυνθεί οι δυο ως υπεύθυνοι γιατί ο ίδιος δεν παραιτήθηκε ως πολιτικός προϊστάμενός τους;

Και κάτι ακόμα: ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Άραγε ποιος ήταν εκείνος που του τους είπε;» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το debate.

Ανδρουλάκης: «Χρυσή ευκαιρία στις 21 Μαΐου να πάρουμε μια απόφαση αλλαγής»

Δεν υπάρχουν νησίδες ατιμωρησίας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν, είπε, μεταξύ άλλων, κατά την αναχώρησή του από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την απάντηση που έδωσε στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών. «Το θέμα είναι να θωρακιστεί η χώρα», συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα.

Χαρακτηρίζοντας γόνιμη τη συζήτηση που έγινε σημείωσε: Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι πως αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία στις 21 Μαΐου να πάρουμε μια απόφαση αλλαγής και να αφήσουμε στο παρελθόν κακές νοοτροπίες. «Στον ελληνικό λαό αξίζει κάτι πολύ περισσότερο. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να μπει ανάχωμα σε αυτό το παρελθόν».

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ακόμη πως αυτό που λέει περί συνεννόησης είναι αυτό που συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. «Εγώ θα κάνω αυτό που έχω πει στον ελληνικό λαό. Θέλω ισχυρή εντολή για να έχουμε μια κυβέρνηση με σταθερότητα, μια κυβέρνηση που θα κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα με οικονομική ανάπτυξη» συμπλήρωσε.

«Κάνω αγώνα να αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ και έχει αξία μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη που να βάλει τέλος στην πολίτική των δυο μεγάλων κομμάτων του δήθεν Φιλελεύθερου Μητσοτάκη και του δήθεν Αριστερού Τσίπρα» είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός ψηφίζει στις 21 Μαΐου. Ας περιμένουμε λοιπόν τον λαό».

Κουτσούμπας μετά το debate: «Γιατί αυτοί είναι και εμείς αυτοί είμαστε»

Δεν είπαμε ότι είναι όλοι ίδιοι, κοινό πρόγραμμα έχουν, …αυτοί είναι, είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, μετά τη διεξαγωγή του debate των πολιτικών αρχηγών.

Είπε ότι όσοι παρακολούθησαν το debate πήραν κάποιες απαντήσεις, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται σε ένα ντιμπέϊτ πολιτικών αρχηγών, όπως λέγεται αυτή η ιστορία, χρειάζεται καθημερινός αγώνας, καθημερινή πάλη, αντιμετώπιση των προβλημάτων, το ΚΚΕ υπόσχεται ότι θα είναι εδώ και προεκλογικά και μετεκλογικά γιατί δυνατός πρέπει να είναι ο λαός. Και το ΚΚΕ αν αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη θα μπορεί να είναι μπροστά στους αγώνες γιατί τα δύσκολα, δυστυχώς, είναι μπροστά μας».

Σχολιάζοντας τη φράση του Αλ. Τσίπρα ότι «λέγοντας πως ο κ. Κουτσούμπας πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ίδια κόμματα, αλλά έχουν κοινά προγράμματα, μετατοπίζεται προς το μέτωπο της αλλαγής», είπε «τα κόμματα δεν είναι φωτοτυπίες, έχουν κάποιες διαφορές επιμέρους. Το θέμα είναι στα βασικά, στα κύρια είναι ενάντια σε αυτή την κατάσταση, ενάντια στη βαρβαρότητα; Είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων ή υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου; Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα και αυτό το ερώτημα το απευθύνει ο ελληνικός λαός και το απαντάει επίσης. Και πρέπει, επιτέλους, αυτή τη στιγμή να το απαντήσει θετικά: Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός ΚΚΕ».

«Άλλωστε», πρόσθεσε, «η μεγάλη νίκη της Πανσπουδαστικής στις σημερινές εκλογές που στις περισσότερες σχολές είναι με ποσοστά πάνω από 45% με 50% δείχνει τον δρόμο. ‘Αρα μπορούμε. Δεν είναι όλα «ουτοπία», ούτε όλα «όραμα». Όλα μπορούν να γίνουν. Ο ελληνικός λαός ας αποφασίσει ποιους θέλει να έχει δίπλα του την άλλη μέρα που θα είναι δύσκολη, το λέμε και το υπογράφουμε, που θα είναι αντιλαϊκές οι πολιτικές αυτών που θα βγουν στην κυβέρνηση. Να έχει δυνατό ΚΚΕ, να οργανώσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, να έχουμε κατακτήσεις και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές, ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία, στα πάντα».

Βελόπουλος: Εγώ δεν είμαι πολιτικός σαν τους άλλους. Είμαι επιχειρηματίας

«Είπαμε ολόκληρη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Θα θέλαμε να είναι τελείως διαφορετικά, δυστυχώς οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είπαν όλη την αλήθεια γιατί άλλα συμφώνησαν στην διακομματική και άλλα είπαν εδώ. Εμείς ευχόμαστε την επόμενη φορά, ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να ρωτούν ότι θέλουν χωρίς φίλτρα. Εύχομαι στις 21 Μαΐου οι Έλληνες να αποφασίσουν με ψυχή και καρδιά όπως μιλάει η Ελληνική Λύση», δήλωσε εξερχόμενος από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το Debate, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ερωτηθείς αν είχε έτοιμες τις φωτογραφίες που έδειξε στις τοποθετήσεις του απάντησε: «Εγώ δεν είμαι πολιτικός σαν τους άλλους. Είμαι επιχειρηματίας. Προετοιμάζομαι για όλα τα ενδεχόμενα».

Βαρουφάκης: Πολύ κακό debate

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν «ένα πάρα πολύ κακό debate» -και το απέδωσε στη δομή του: «όταν έχεις 90 δευτερόλεπτα και δεν μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας…», υποστήριξε.

Από εκεί και πέρα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη επανέλαβε, χωρίς χρονικούς περιορισμούς τη φορά αυτή, το, κατ’ αυτόν, δίλημμα των εκλογών. Από τη μια, «το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, του ΣΥΡΙΖΑ ότι μας έχουν βγάλει από τα Μνημόνια αυτοί οι τρεις μαζί και ποιος το έκανε καλύτερα. Και τώρα, η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…». Για το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, προσέθεσε, «αυτό το αφήγημα για μας είναι ένα τεράστιο τοξικό ψέμα που πλανάται πάνω από τη χώρα.

Αν θα καταφέρει να επικρατήσει και πάλι», θα έχει ως αποτέλεσμα «ακόμη βαθύτερη χρεοκοπία, ακόμη πιο πολλοί νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί αυτή η χώρα δεν είναι βιώσιμη». Από την άλλη, «το δικό μας αφήγημα που είναι κυβερνητικό σχέδιο» και το οποίο προτείνει πολιτικές, όπως: η κατάργηση του ”Ηρακλή”, η κατάργηση του καρτέλ ενέργειας, το σχέδιο ”Δήμητρα”, η κατάργηση ενοικιαζόμενης εργασίας -αυτό είναι «το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ρήξη με το τοξικό ψέμα και αφήγημα των τριών μνημονιακών κομμάτων».

Οι δηλώσεις των δημοσιογράφων για  όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

«Εσείς μπορεί να το είδατε περισσότερο από ότι εμείς μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τι γινόταν. Ήταν μία διαδικασία “Χαλαρά”. Πάρα πολλές φορές θέλαμε να επανέλθουμε (σ.σ. με ερωτήσεις), γιατί οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών έδιναν την δυνατότητα να κάνεις follow up» σχολίασε ο Γιώργος Παπαδάκης από τον ΑΝΤ1.

Tην ώρα που έκανε δηλώσεις έβγαινε από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που αστειευόμενος είπε στον δημοσιογράφο: «Αυτό λέγεται photobomb».

«Ελάτε να κάνουμε ένα δεύτερο γύρο….Σας παραχωρώ τη θέση μου δεν πειράζει» απάντησε ο Γιώργος Παπαδάκης.

«Υπήρχε ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα, ακόμη και όταν δεν φαινόντουσαν στην κάμερα, υπήρχε ένα κλίμα και μια ατμόσφαιρα στο στούντιο της ΕΡΤ. Αυτό που κατάλαβα εγώ τουλάχιστον είναι ότι καίγονται να έχουν μια κουβεντούλα μεταξύ τους. Όσο μπορούσαν πέταγαν σπόντες και είχε επίσης ενδιαφέρον να βλέπει κανείς τις εκφράσεις που ίσως να μην φαίνονταν στις κάμερες και τις γκριμάτσες όταν μιλούσε ο ένας και άφηνε μια αιχμή, πώς αντιδρούσε ο άλλος», είπε η Μάρα Ζαχαρέα από το STAR μετά το τέλος του debate.

«Στα διαλείμματα δεν θα έλεγα ότι μίλησαν ιδιαίτερα. Αυτό το οποίο έπιασε λίγο το αυτί μου στο τελείωμα είναι, νομίζω, ότι ο κ. Τσίπρας είπε προς τον κ. Μητσοτάκη να κάνουν τελικά και το ντιμπέιτ οι δυο τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση» ανέφερε.

δημοσιογράφοι debate

«Νομίζω το έχω ξαναζήσει αυτό. Πριν από το debate όλοι οι πολιτικοί θέλουν αυστηρούς όρους μέσω της διακομματικής, αλλά μετά λένε “εντάξει δεν ήταν και κάτι τρομερό, να το κάνουμε πιο χαλαρό, να το κάνουμε λίγο πιο ελεύθερο .Δεν είμαι αισιόδοξος για το επόμενο debate. Αυτό ήταν. Αυτοί ήταν οι όροι. Ελπίζω να βγει και ένα καλό αποτέλεσμα. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Όποιος δεν κατάλαβε στο επόμενο» είπε ο Αντώνης Σρόιτερ από τον ALPHA.
«Το ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις το είδατε ότι εσείς που ήσασταν απ’ έξω. Έχετε πολύ καλύτερη εικόνα από εμάς που ήμασταν μέσα και ίσως ήμασταν πιο αγχωμένοι και πιο επικεντρωμένοι. Τα συμπεράσματα από αύριο. Νομίζω ότι ο καθένας και οι οπαδοί του θα πουν ότι εκείνος κέρδισε, ότι εκείνος τα πήγε καλύτερα. Συμβαίνει πάντα. Εάν θα υπάρξει και δεύτερο ημίχρονο θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Τους είδα αγχωμένους αλλά όσο περνούσε ο χρόνος χαλάρωναν».

Στο διάλειμμα είχαν και χαλαρές στιγμές, είπε ο Παναγιώτης Στάθης από το ΟPEN και συνέχισε λέγοντας «Μητσοτάκης και Τσίπρας κοιτάχτηκαν κάποια στιγμή και χαμογέλασαν».

«Γενικά και τον κ. Μητσοτάκη είδα και τον κ. Τσίπρα είδα να κάνουν κάποιους μορφασμούς σε απαντήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών. Κανείς δεν έγινε σοφότερος. Αυτός που προσπάθησε να βγει εκτός κανόνων λίγο και να το κάνει λίγο πιο ζωντανό ήταν ο κ. Τσίπρας κάποιες φορές. Ό,τι στοιχείο ζωντάνιας ήταν εκτός κανόνων. Γι’ αυτό επιμένουμε και λέμε πως είναι ωραίο να γίνεται πιο ελεύθερη η συζήτηση. Νομίζω ότι οι ίδιοι ασφυκτιούν μέσα σε αυτούς τους κανόνες. Έκπληξη δεν μπορώ να μπω ότι υπήρξε», ανέφερε ο δημοσιογράφος.

«Όσο οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποφασιστικά για τους όρους, αυτά θα είναι τα debate» είπε Ράνια Τζίμα εξερχόμενη του ραδιομεγάρου, χαρακτηρίζοντας πολύ σφιχτή την τηλεμαχία.
«Και αυτό ήθελαν και οι πολιτικοί διότι αν ήθελαν κάτι άλλο, θα είχαμε και ένα διαφορετικό debate», πρόσθεσε. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος, διαπίστωσε μια νευρικότητα μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ανδρουλάκη για το θέμα των υποκλοπών .

Στη συνέχεια στην εκπομπή του MEGA είπε πως κάποια στιγμή ο κ. Κουτσούμπας είχε παραβιάσει τον χρόνο. «Του λέει κάτι ο Τσίπρας στο αυτί. Του λέει πετάχτηκες; Και του απαντά ο Κουτσούμπας «μου βγήκε αυθόρμητα».

«Δεν ήταν άχρηστο αυτό που παρακολουθήσαμε. Δεν ήταν το καλύτερο debate. Θυμάμαι παλαιότερα που υπήρχε μεγαλύτερη ζωηράδα, περισσότερα καρφιά, περισσότερες αμήχανες στιγμές και σίγουρα η μεταξύ τους αντιπαράθεση που το κάνει διαφορετικό. Εγώ ένιωσα ότι πνίγονται οι πολιτικοί αρχηγοί μέσα σε αυτό το πλαίσιο και είμαι σίγουρη πως το διαπίστωσαν και οι ίδιοι και οι πολίτες. Για εμάς ούτε λόγος. Φαντάζεστε τι νεύρα προκαλεί σε έναν δημοσιογράφο να ρωτάει κάτι, να μην απαντάει και να μην μπορείς να επανέλθεις. Ζητάμε συγγνώμη και την κατανόηση του ελληνικού λαού» είπε η Σία Κοσιώνη από το ΣΚΑΪ.

«Τους βρήκα εξαιρετικά προετοιμασμένους. Οι απαντήσεις τους ήταν με ακρίβεια δευτερολέπτου στους περισσότερους. Ο κ. Κουτσούμπας έχανε λίγο τον χρόνο σε κάποιες ερωτήσεις αλλά γενικώς ήταν όλοι πολύ καλά προετοιμασμένοι» σημείωσε.

«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ φιλικό και καλό, μεταξύ όλων. Αυτό που έβλεπα ακόμη και την ώρα της τηλεμαχίας ήταν ότι υπήρχε πάντα ένα χαμόγελο από τον έναν προς τον άλλον. Ο κύριος Ανδρουλάκης ήταν λίγο πιο μόνος, κάθισε τελευταίος, ενώ ήταν ο μόνος που δεν πήγε να χαιρετήσει δημοσιογράφους», σχολίασε ο Γιώργος Κουβαράς που συντόνισε την τηλεμαχία.

«Θα μου άρεσε πρώτον οι πολιτικοί αρχηγοί να απευθύνουν ερωτήσεις , να έχουν το δικαίωμα, ας πούμε, σε όλο το debate δύο ερωτήσεων ο ένας προς τον άλλον, να έχουν το δικαίωμα να σηκώσουν το χέρι τους και να έχουν ένα λεπτό παρέμβασης σε κάτι που λέγεται.  Θα ήθελα, επίσης, και οι δημοσιογράφοι να έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν. Για παράδειγμα, να έχουν μία ή δύο φορές το δικαίωμα να σηκώσουν το χέρι τους και να κάνουν μία έξτρα ερώτηση» ανέφερε.  «Είπε σε κάποια φάση ο Ανδρουλάκης  “να πάνε κάποιοι φυλακή”. Την ώρα που ειπώθηκε αυτό όλοι οι δημοσιογράφοι κοιταχτήκαμε και η φυσική ερώτηση ήταν “δηλαδή ποιοι να πάνε φυλακή;» συμπλήρωσε.

«Είχε ένα ζήτημα με τον χρόνο ο κ. Κουτσούμπας αλλά είναι ένας τόσο ευγενής και καλοπροαίρετος άνθρωπος στην προσωπική επαφή και ήταν σαφέστατο ότι τον μπέρδευε το καμπανάκι… Άκουγε στα 15 δευτερόλεπτα το καμπανάκι και νόμιζε ότι τελειώνει ο χρόνος. Πήγαινε να ολοκληρώσει κι έβλεπε μετά ότι έχει κι άλλο χρόνο και μέχρι να ξαναπιάσει την σκέψη του χρειαζόταν άλλα 15 με 20 δευτερόλεπτα» είπε.

«Γι αυτό του το είπα όσο ευγενικά και προσεκτικά γινόταν. Δεν είχε στόχο να υπερβεί τον χρόνο κι αμέσως προσαρμόστηκε. Το έκανε μία, δύο φορές αλλά μετά το κατάλαβε απόλυτα. Είναι από τους πιο ευγενείς και συμπαθείς ανθρώπους και βέβαια τις ατάκες του πάλι τις είπε» συνέχισε ο Γιώργος Κουβάρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ