Debate: Νέο άνοιγμα Τσίπρα για μετεκλογικές συνεργασίες – «Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη» η απάντηση Κουτσούμπα

Νέο «άνοιγμα» στα προοδευτικά, όπως τα χαρακτήρισε, κόμματα για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (10/5), ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου. Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης έδωσαν τις δικές τους, άμεσες ή έμμεσες απαντήσεις.

Debate – Κυβερνητικά στελέχη: «Σαφής ο Μητσοτάκης παρά τις επιθέσεις Τσίπρα και τις γενικολογίες Ανδρουλάκη»

Ερωτώμενος σχετικά με τις συνεργασίες στην απλή αναλογική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε αρχικά αναφορά στο ζήτημα των υποκλοπών, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει τώρα κάποιες εξηγήσεις, εάν υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι “πράκτορας” και “εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε.

Εκλογές 2023: Όλα όσα έγιναν στο debate των πολιτικών αρχηγών – Οι απαντήσεις και τα «καρφιά»

Σχετικά με τις συνεργασίες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματα μας βάσει των οποίων να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα». Όπως ανέφερε, απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις και τους λέει ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, πρωτίστως το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Ότι απευθύνεται σε όλα τα προοδευτικά κόμματα και τους λέει ότι υπάρχει προοπτική πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση των χρεών. «Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ερώτημα που ακολούθησε, εάν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ή θα δεχτεί αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει συσχετισμούς, ο πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο και πως το δικαίωμα του λαού να επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει δεν μπορεί κανείς να το οικειοποιηθεί. Χαρακτήρισε φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα κόμματα προς τις εκλογές, ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα που έχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Είπε ότι καταγράφει «αυτό που είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ακούω και τον κ. Ανδρουλάκη να καταθέτει προτάσεις που βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις».

Debate: Η ψυχρότητα μεταξύ Μητσοτάκη και Βαρουφάκη – Ούτε που κοιτάχτηκαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί

Ανδρουλάκης: Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική, όχι σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε σε ερώτημα του Παναγιώτη Στάθη εάν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από το βέτο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σχετικά με κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις από την πρώτη κάλπη.

Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κουτσούμπας: Μούφα η «προοδευτική» κυβέρνηση Τσίπρα – Ξύνεται πολύ στη γκλίτσα του τσοπάνη

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα» απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ «γιατί αρνείται το ΚΚΕ την πρόσκληση του Α. Τσίπρα για συμμετοχή σε κυβέρνηση και λέει ότι είναι όλοι ίδιοι».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι διαστρεβλώνεται η θέση του ΚΚΕ και διευκρίνισε: «Λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη “πράσινη μετάβαση”, με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που κατά την άποψή μας βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας και του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Έχουμε πει: ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας στη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε».

Στη συνέχεια, και απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση κυρίως στα νησιά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως: «Η εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της “απελευθέρωσης” της αγοράς ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του χρηματιστήριου ενέργειας που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί πολύ, να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στη γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για την “προοδευτική” κυβέρνησή του-μούφα που την προβάλλει προς τον ελληνικό λαό παρότι την έχουμε αρνηθεί επανειλημμένα και αυτό αφορά και την ενέργεια και τις μεταφορές και την παιδεία».

Βαρουφάκης: Έκλεισαν το παράθυρο τα υπόλοιπα κόμματα

Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις συνεργασίες των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, τόνισε πως:

«Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας και των συναδέλφων μου στο ΜέΡΑ25 να προτείνουμε σε οποιονδήποτε αυτοαποκαλείται προοδευτικός, να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εξερεύνησης συγκλίσεων – όχι για να συμφωνήσουμε – αλλά για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Πρέπει να σεβαστούμε την απλή αναλογική στην πράξη, άρα να είσαι έτοιμος να παραμερίσεις προσωπικές πικρίες, αντεγκλήσεις, το παρελθόν. Αυτό το παράθυρο, όμως έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς», πρόσθεσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ