Εκλογές 2023: Επιστολή των δημοσιογράφων στη διακομματική για το debate – Τι αποφασίστηκε

Περισσότερη ελευθερία με μία έξτρα ερώτηση στην καταληκτική τοποθέτηση των πολιτικών ζητούν οι δημοσιογράφοι που θα λάβουν μέρος στο debate που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 9 το βράδυ, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Εκλογές 2023 – Debate Μιχαηλίδου – Μπαλάφα στον Realfm 97,8

του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δημοσιογράφοι, αφού καθορίστηκε σε κλήρωση η σειρά των ερωτήσεων, αποφάσισαν να συντάξουν και να στείλουν μία επιστολή, καθώς οι θεματικές ενότητες είναι πέντε, ενώ οι δημοσιογράφοι από τα ιδιωτικά κανάλια είναι έξι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος δημοσιογράφος δεν θα ρωτούσε κάποιον πολιτικό αρχηγό, βάσει των όσων έχουν καθοριστεί.

Εκλογές 2023: Πώς το TikTok έγινε το «νούμερο 1» εργαλείο των πολιτικών

Debate δημοσιογράφοι

«Ακούω κάθε φορά όλα τα κόμματα και μιλάνε για ελεύθερες ερωτήσεις και ελεύθερη συζήτηση κι ερχόμαστε πάλι να μπούμε στη διαδικασία μιας κουβέντας η οποία έχει αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο ως προς ποιος είναι ο τομέας που πρέπει να ρωτήσεις, ποια είναι η διαδικασία, ποιος πρέπει να ρωτήσει ποιον. Υπάρχει και ένας χρόνος στο τέλος όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να πουν ό, τι θέλουν, φαντάζομαι μπορούσαν να το πουν αυτό το ό,τι θέλουν σε όλη την προεκλογική περίοδο. Τέλος πάντων, αυτοί είναι οι κανόνες, τους σεβόμαστε, εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε ερωτήσεις και τίποτα άλλο» δήλωσε ο Αντώνης Σρόιτερ, προσερχόμενος στην ΕΡΤ.

Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς προτίμησης βάζετε ανά περιφέρεια

Από την πλευρά της, η Μάρα Ζαχαρέα ανέφερε πως «ήμουν και το ’15 και πιστεύω και αυτό να έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς, ούτε αυτή τη φορά οργανώθηκε η συζήτηση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή, αυτή τουλάχιστον είναι η δικιά μου γνώμη, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μας έβαλε η διακομματική επιτροπή».

Σχετικά με το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης, η κ. Ζαχαρέα ανέφερε ότι είχε μια επικοινωνία με τον συντονιστή του debate, τον Γιώργο Κουβαρά, και όπως ανέφερε ότι της είπε, θα γίνει μια κλήρωση για τον ρυθμό των ερωτήσεων δηλαδή ποιος ρωτάει πρώτος, δεύτερος, τρίτος κλπ., ενώ θα αναζητηθεί λύση για το follow up γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί, έξι δημοσιογράφοι και πέντε θεματικές ενότητες «οπότε αυτό σημαίνει ότι κάποιος δημοσιογράφος δεν θα είχε δυνατότητα να ρωτήσει έναν πολιτικό αρχηγό. Αυτό θα κοιτάξουμε πώς θα το διορθώσουμε μέσω του follow up, ενώ θα δούμε και με ποιον τρόπο θα καθόμαστε». Ερωτηθείσα εάν έχει άγχος, η δημοσιογράφος απάντησε χαμογελώντας: «το άγχος πάει με το ταλέντο έλεγε η Έλλη Λαμπέτη».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Φώτης Καφαράκης, Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, αποκάλυψε ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς που θα θέσουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά το debate.

Τον Alpha θα εκπροσωπήσει ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα.

Οι θεματικές ενότητες θα είναι οι εξής: 1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και 5) Περιβάλλον και Ενέργεια. Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ