Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν ανήκουν στη Βρετανία για να τα κρατά» – Τι προτείνει αρθρογράφος στο Bloomberg

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα της Ελλάδος δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατά», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg. Στο άρθρο παρατίθενται οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και γίνεται αναφορά στην τάση που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την επιστροφή έργων τέχνης.

Η συντάκτης του άρθρου, Ρέιτσελ Σάντερσον, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόσφατη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να επιστρέψει στην Ελλάδα τρία θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα ως μια «ειλικρινή επιθυμία να ακολουθηθεί ο οικουμενικός δρόμος της αλήθειας», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η σχετική ανακοίνωση του Βατικανού.

Στο κείμενο του Bloomberg παρουσιάζονται τα ελληνικά επιχειρήματα και οι προσπάθειες που κάνει το Parthenon Project, το οποίο, όπως υπογραμμίζεται, βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με το Βρετανικό Μουσείο όσο και με το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης.

Επιπλέον, σημειώνεται η πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται κατηγορηματικά να αλλάξει τον νόμο του 1963 που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο την μόνιμη παραχώρηση των εκθεμάτων του.

Παρ’ όλα αυτά τονίζεται ότι η Βρετανία έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει ένα «δώρο» στον ελληνικό λαό με αφορμή την 50η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που θα εορταστεί στις 24 Ιουλίου του 2024. Η συντάκτης σημειώνει, δε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περισσότερο από έναν χρόνο στη διάθεσή του προκειμένου να κατασκευάσει τέλεια αντίγραφα και να αντικαταστήσει αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Στο άρθρο γνώμης γίνεται αναφορά, παράλληλα, στην «ριζική αλλαγή» που παρατηρείται στον δημόσιο διάλογο, σε παγκόσμιο επίπεδο, για θέματα που αφορούν την επιστροφή έργων τέχνης. Μάλιστα παρουσιάζεται η τοποθέτηση της διευθύντριας του Μουσείου του Λούβρου Λορένς ντε Καρ, η οποία έχει πει πως ανήκει σε μια γενιά επιμελητών που «είναι ανοικτή στο να επιστρέψει κάτι, που λανθασμένα βρίσκεται εκεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ