Εκλήθη για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ισπανός πρέσβης

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Ισπανός πρέσβης για εξηγήσεις από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Δεμίρη.

Έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις στην ισπανική πλευρά. Επίσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συνομίλησε με τον Ισπανό ομόλογό του. Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο μία συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο κ. Δένδιας, σήμερα, επεσήμανε ότι “ήταν εδώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και μιλήσαμε για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, μιλήσαμε για πολλά ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια της Ευρώπης. Εσείς πήγατε στην Τουρκία για να ενισχύσετε την αμυντική συνεργασία σας”.

Χθες, διπλωματικές πηγές επεσήμαναν αναφορικά με τις δηλώσεις περί σύναψης αμυντικής συνεργασίας της Ισπανίας με την Τουρκία ότι η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία. Όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνιζαν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha González Laya) τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει:

“Τα κράτη – μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση”.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθυμίζουν ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα στις 14 Οκτωβρίου 2019, στα οποία επανέλαβε την ανωτέρω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

Επίσης, οι διπλωματικές πηγές τόνιζαν χθες ότι το ζήτημα αυτό, καθώς και ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José Manuel Albares), κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι ο Πέδρο Σάντσεθ πήγε στην Άγκυρα στο πλαίσιο της 7ης Ισπανοτουρκικής συνόδου, συνοδευόμενος από έξι υπουργούς του και υπέγραψε με τον Ταγίπ Ερντογάν 5 διμερείς συμφωνίες, που αφορούν σε έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ύδρευσης, συνεργασία για τον αθλητισμό, τις επιστήμες  αλλά και συνεργασία για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών.

Ερντογάν και Σάντσεθ  συζήτησαν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τον Ιούνιο του 2022, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αλλά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ