Διήμερο με το Charles De Gaulle – Η πρώτη… “καταιγίδα” ασκήσεων Ελλάδας – Γαλλίας στο Αιγαίο

Άρχισε η πρώτη… καταιγίδα ασκήσεων Ελλάδας – Γαλλίας με το γαλλικό αεροπλανοφόρο στο Αιγαίο πριν το μεγάλο ξέσπασμα του Μαρτίου. Μετά την παρουσία της γαλλικής φρεγάτας FS PROVENCE στο Αιγαίο, που εγκαινίασε την έναρξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, ήρθε η ώρα του Charles De Gaulle.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως έχουμε γράψει ήδη στο enikos.gr στην δύναμη κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Μεσόγειο έχει ενταχθεί η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ από τις 2 Φεβρουαρίου.  Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η Γαλλία αναπτύσσει την αεροναυτική δύναμη που συγκροτεί την Task Force 473 (TF 473), γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τα αεροσκάφη του. Η αεροναυτική αυτή δύναμη θα επιχειρεί έως τον Απρίλιο του 2022, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποστολής CLEMENCEAU 22.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για την επαύξηση των διασυμμαχικών, διμερών και πολυμερών δράσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Γαλλία, το διήμερο 7 και 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με το Σαρλ Ντε Γκωλ.

Από το γαλλικό αεροπλανοφόρο, που βρίσκεται εντός του ελληνικού FIR, απονηώθηκαν χθες Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου γαλλικά μαχητικά Rafale τα οποία μαζί με ελληνικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν εκτέλεση πυρών στο πεδίο βολής «Καράβια», νότια της Ύδρας.

Η συγκεκριμένη διήμερη άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια», η οποία σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων υλοποιείται σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο ΓΕΕΘΑ την 21 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, όπως δημοσιεύθηκε πρώτα στην Realnews (στο φύλλο της 16ης Ιανουαρίου) και το enikos.gr (στις 21 Ιανουαρίου) το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην Ελλάδα, με «την παρουσία του στην διάρκεια των εκδηλώσεων της ημέρας Εθνικής Παλιγγενεσίας, της 25ης Μαρτίου. Θα δούμε το γαλλικό αεροπλανοφόρο στον Σαρωνικό και τα γαλλικά Rafale να σκίζουν τον Αττικό ουρανό στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου μαζί με τα «γαλάζια» Rafale και τα υπόλοιπα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ