Δεσποτόπουλος στον Realfm 97,8: Οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί σφόδρα από την εξέλιξη με τα F-35 και τα F-16

Για την επιστροφή των Τούρκων σε προκλητικές δηλώσεις όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μίλησε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί σφόδρα από την εξέλιξη της υπόθεσης με τα F-35 και τα F-16. Ενόχλησε πολύ κυρίως η επιστολή Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο η οποία λέει ότι αν οι Τούρκοι χρησιμοποιήσουν τα F-16 εναντίον των Ελλήνων θα υπάρχουν καθυστερήσεις ή ακύρωση της παράδοσης. Επίσης ο Ερντογάν ενόψει των δημοτικών εκλογών δεν πάει καλά δημοσκοπικά σε πόλεις – κλειδιά. Στην Κωνσταντινούπολη ο εκλεκτός του έναντι του Ιμάμογλου είναι αρκετές μονάδες πίσω» τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος και πρόσθεσε:

«Η εξομάλυνση δεν θα είναι μία γραμμική διαδικασία. Αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν και την πραγματική πολιτική της Άγκυρας, η οποία δεν έχει αλλάξει».

Αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Αθήνας και αν ήταν λάθος η ελληνοτουρκική προσέγγιση, ο κ. Δεσποτόπουλος απάντησε ότι «με τη Διακήρυξη η Αθήνα δεν έχει χάσει κάτι. Αντίθετα έχουμε κερδίσει μια περίοδο ηρεμίας. Δεν πήγαμε άσχημα στη διπλωματική παρτίδα με τους Τούρκους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι και οι δυνατότητές μας ως χώρα έχουν ένα όριο».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «δεν θα πουλήσουν οι Αμερικανοί τους Τούρκους για εμάς αλλά δεν θα πουλήσουν κι εμάς για τους Τούρκους. Έχουμε καταφέρει να είμαστε σε θέση που έχουμε το προβάδισμα. Δεν έχουμε όμως, ψευδαίσθηση ότι οι Αμερικανοί θα εγκαταλείψουν την Τουρκία».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «δεν θέλουν οι ΗΠΑ σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», ενώ συμπλήρωσε ότι «είμαστε μακριά από την επιστροφή της Τουρκίας στο  πρόγραμμα των F-35».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας μας είπε «δυστυχώς, έχουμε έναν αναθεωρητικό γείτονα και δυστυχώς χωρίς αεροπλάνα δεν μπορείς να έχεις ούτε σχολεία ούτε νοσοκομεία γιατί δεν θα έχεις κράτος και ασφάλεια»

«Ματώνουμε οικονομικά για την Άμυνά μας αλλά είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Αλίμονο αν μας βρουν οι Τούρκοι με κενό σε επίπεδο επιχειρησιακό».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ