Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια – Πιερρακάκης: Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι μέσα από τις εξετάσεις των Πανελληνίων θα μπαίνουν και στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο υπουργός δήλωσε ότι κάποια από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου θα μπορούν να ιδρύσουν, εάν το θέλουν, μόνο μια σχολή και όχι τρεις, όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα.

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Επίσης, δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και θα αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης, όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια Πανεπιστήμια. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων ΑΕΙ με ξένα Πανεπιστήμια.

Τόνισε, επίσης, ότι χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος είναι νόμος: «Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό» είπε. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια της ΕΘΑΑΕ για ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα ισχύουν και για ίδρυση νέου τμήματος από ΑΕΙ.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το εθνικό απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

-τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά Πανεπιστήμια
-τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών Πανεπιστημίων
-την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
– την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου

Σχετικά με τις καταλήψεις ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ οι καταλήψεις, η βία και οι καταστροφές. Σέβομαι τον διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του υπουργού Παιδείας 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στη Realnews για τον σχεδιασμό στον χώρο της παιδείας για το 2024 και μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι την προσεχή εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί.

«Το νομοσχέδιο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα, οπότε και όλοι θα έχουν τη δυνατότητα σε έναν γόνιμο διάλογο. Στόχος μας είναι να ψηφιστεί στο τέλος Φεβρουαρίου και να εφαρμοστεί από την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-2026», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ