Δένδιας: Η Ελλάδα αποκτά αντιαεροπορικό αντι-drone θόλο όπως το Ισραήλ

Στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στις συνέπειες από την κλιμάκωση της πολεμικής έντασης ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ για τη χώρα μας, αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Δένδιας: Δεν βλέπω εξομάλυνση με το Casus Belli στο τραπέζι

«Δεν μπορώ και δεν πρέπει να μπω σε πιθανολογίες αυτής της μορφής. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, αλλά δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου» τόνισε ο υπουργός στον ΣΚΑΙ κληθείς να σχολιάσει ποιες θα είναι οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.

Όσον αφορά στις πιθανές συνέπειες εξαιτίας της κλιμάκωσης της πολεμικής έντασης, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «όταν είσαι μερικές εκατοντάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ήδη υπάρχουν μεγάλες συνέπειες στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, οι οποίες έχουν διαταραχθεί σοβαρότατα. Το 60% δεν περνά από την Διώρυγα του Σουέζ. Πάρα πολλά προϊόντα λείπουν. Στην Ευρώπη συνολικά αυξάνονται οι τιμές, πληθωρισμός».

«Υπάρχουν μεγάλα θέματα στην οικονομία, αλλά μην κοροϊδευόμαστε: ο πόλεμος είναι κάτι πολύ πιο βαρύ και πιο σοβαρό. Χάνονται ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού και αντι-drone συστήματος αναχαίτισης. «Η χώρα πρέπει να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, στο Νότιο Καύκασο, το τι συνέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο».

Αναφερόμενος στην ανάγκη της περαιτέρω θωράκισης της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκφράζεται και με τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της γείτονος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις δεν εκτίμησε την κατάσταση, πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα. «Έχουμε ξεκινήσει. Υπάρχει μια σημαντική προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030», είπε συγκεκριμένα.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση αν οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα προβλέπουν στήριξη τόνισε ότι αυτή προβλέπεται στις συμφωνίες με την Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο στη συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει βοήθεια κατά συμμάχου στο ΝΑΤΟ. «Ανεξάρτητα από το τι βοήθεια μπορεί και θα πάρει η Ελλάδα, η Ελλάδα  πρέπει να μπορεί και μόνη της. Η χώρα θα πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της και μόνη της. Στα αντι – αρεπορικά, δε, αυτό είναι εφικτό. Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη, δεν διεκδικεί από κάποιον κάτι. Αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια. Αυτό είναι απολύτως εφικτό», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.

Δείτε το βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ