Δένδιας για Τουρκία: Προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα των διερευνητικών επαφών

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι “η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες”, έστειλε ο Νίκος Δένδιας καταγγέλλοντας τη στάση της Άγκυρας λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, που θα λάβουν χώρα μεθαύριο. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά ότι “είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα”.

Απαντώντας στις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων αλλά και στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι “η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου”.

Νίκος Δένδιας - Νίκος Χριστοδουλίδης

“Ζητώ από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες της Άγκυρας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, υπογράμμισε πως για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμπλήρωσε: “Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα”.

Νίκος Δένδιας: Αναλυτικά οι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε τα εξής:

“Αγαπητέ μου φίλε Νίκο,

εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη θέλω να εκφράσω κατ’ αρχήν προς την Κυπριακή κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον αδελφό λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα θερμά μας συγχαρητήρια για την 61η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Είναι νομίζω πλεονασμός να πω το αυτονόητο, ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσηλωμένη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και στη βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για την ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μάλιστα υπό το φως των διαμειφθέντων στο πρόσφατο γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σήμερα επίσης συζητήσαμε για την ενίσχυση της πολυμερούς μας συνεργασίας με άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας. Τον ενημέρωσα ενδελεχώς για τη συμφωνία μεταξύ Γαλλία και Ελλάδος, υπογραμμίζοντας αυτό που έχω επαναλάβει πολλές φορές, μετά από αυτό που ξεκάθαρα είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ελιζέ ότι η συμφωνία αυτή είναι αυστηρώς αμυντικού χαρακτήρα.

Νίκος Δένδιας - Νίκος Χριστοδουλίδης 2

Ενισχύει την Ευρωπαϊκή άμυνα, που αποτελεί κοινό μας στόχο και συνεισφέρει θετικά στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Ενημέρωσα επίσης τον φίλο Υπουργό για το τι περιμένουμε από τον 63ο Γύρο των διερευνητικών επαφών που θα λάβει χώρα μεθαύριο και θέλω να πω ότι είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Θα ήθελα να πω ότι η Τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου.

Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει κατά ρυπάς η γείτονα Τουρκία. Απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες.   Και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και ζητώ από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις. Πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα και κατά την άποψή μας δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην τουρκική κοινωνία.

Καταδικάζουμε επίσης τις παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχής γενομένης από την εισβολή και βέβαια τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και πιο πρόσφατα τις παράνομες εξαγγελίες για το καθεστώς των Βαρωσίων, την αναγγελία διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων εντός κυπριακών χωρικών υδάτων και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος, θα ήθελα να είμαι σαφής αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Πάντοτε λέω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτή είναι η άποψη της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Νίκο, είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να είσαι στην Αθήνα. Χαίρομαι που και σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να τα πούμε στο πιο εγκάρδιο κλίμα για άλλη μια φορά”.

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ