Τουρκία: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις και εκνευρισμός για την ελληνογαλλική συμφωνία

Τον εκνευρισμό της Άγκυρας για την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία φανερώνουν οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις, που αυτή τη φορά διατύπωσε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η Πινάρ Κάρα, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για “παράνομες, επιθετικές και προβοκατόρικες ενέργειες” της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας”.

Τουρκία: 1.989 παραβιάσεις έχει κάνει η Ελλάδα το 2021

“Παρά όλες τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης” των ελληνικών νησιών “κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών”. Από τις αρχές του 2021, έχει διαπράξει 1.989 παραβιάσεις στα νησιά αυτά, υποστήριξε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

“Η Ελλάδα επιμένει σε παραβιάσεις του μορατόριουμ, σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Αθηνών” ανέφερε για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι την περίοδο 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα έκανε 56 αεροπορικές και θαλάσσιες παραβιάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος. “Αυτή η κατάσταση είναι το πιο προφανές παράδειγμα ότι η συγκεκριμένη χώρα αποφεύγει να συμμορφωθεί ακόμη και με τις συμφωνίες που υπογράφονται”, συμπλήρωσε.

“Επιπλέον, η NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για το ‘Nautical Geo’ είναι ένα θέμα που πρέπει να συντονιστεί εκ των προτέρων με την Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αφού καλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα”, είπε για να προσθέσει πως έγινε παρέμβαση κατά αυτής της “παράνομης προσπάθειας της Ελλάδας”. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στην “προβοκατόρικη”, όπως τη χαρακτήρισε, άσκηση “Παρμενίων” στη Χίο.

αμυντική συμφωνία Ελλάδα-Γαλλία

Η Τουρκία για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Σχετικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σημείωσε “παρατηρείται αύξηση των εξοπλιστικών δραστηριοτήτων της Ελλάδας. Η Ελλάδα προσπαθεί να εξισορροπήσει τον εξοπλισμό της σε σχέση με την Τουρκία. Γίνονται οι απαραίτητες προσπάθειες μέσω διπλωματικών διαύλων ενάντια στην παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας. και η απαραίτητη απάντηση δίνεται εντός του πεδίου”.

“Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντά μας στη θάλασσα με αποφασιστικότητα και χωρίς συμβιβασμούς. Οι χερσαίες και αεροπορικές μας δυνάμεις, ειδικά οι ναυτικές μας δυνάμεις, έχουν λάβει οδηγίες σε αυτό το πλαίσιο. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, και σίγουρα δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα. Η προσδοκία μας από τους γείτονές μας είναι να ενεργούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου, της λογικής, της ισότητας, των ανθρωπιστικών και αστικών κανόνων και να επιδεικνύουν μια ειλικρινή στάση υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους και διάλογο που βασίζεται σε σχέσεις καλής γειτονίας”, τόνισε η Πινάρ Κάρα, σύμφωνα με την Yeni Safak.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ