Debate Τσιάρα – Σπυρόπουλου στον Realfm 97,8 για ελληνοτουρκικά, ΣΥΡΙΖΑ και Θεσσαλία

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στον αέρα του Realfm 97,8 σε ένα ραδιοφωνικό debate, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως «θέλω να πιστεύω ότι είναι επιθυμία και των δύο πλευρών -σίγουρα είναι της ελληνικής πλευράς- να υπάρχει ομαλότητα στη σχέση μας με την Τουρκία. Είναι γεγονός ότι μετά από μία περίοδο όπου υπήρξε ψυχρότητα, ένταση και βεβαίως μια δημόσια τοποθέτηση ειδικά από την πλευρά του Τούρκου προέδρου με πολλά αντιφατικά στοιχεία σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και την θέση της Τουρκίας, νομίζω ότι επιτέλους ξανάνοιξαν, δειλά-δειλά βέβαια, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Η στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι οι εθνικές μας θέσεις είναι η κόκκινη γραμμή και ότι επιτέλους ο παγκόσμιος παράγοντας, η Ευρώπη, έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι σε αυτή την διένεξη που επιχειρεί η Τουρκία τελικά μάλλον η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της, νομίζω ότι όλα αυτά έχουν διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες ώστε να μπορούμε να προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με εντελώς διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις σε σχέση με το παρελθόν» και πρόσθεσε ότι «είναι άλλη μία ευκαιρία».

Από την πλευρά του, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «είναι σημαντικό να υπάρξει και να συνεχιστεί ένας διάλογος ειλικρίνειας μεταξύ των δύο χωρών, εμείς ήμασταν πάντα υπέρ αυτής της στρατηγικής, προφανώς βοηθάει και τους λαούς των δύο χωρών για να μην υπάρχει μία ένταση στην περιοχή. Πρέπει όμως να δούμε και τις προϋποθέσεις τις εθνικές που βάζει ο καθένας και κυρίως μιλάμε για τη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να συζητήσει με τα υπόλοιπα κόμματα και να υπάρχει μια εθνική γραμμή όσον αφορά τι συζητάμε και το πού θέλουμε να φτάσουμε και τι να κερδίσουμε απ’ αυτή την συζήτηση, αν μπορούμε να κερδίσουμε και αν φτάσει στο τέλος του δρόμου. Εμένα με έχει προβληματίσει πάρα πολύ μία συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη πριν από κάποιο καιρό που στην ουσία μόνος του άνοιγε το ζήτημα μίας ενδεχόμενης συμφωνίας κάνοντας υποχώρηση από κάποια ζητήματα, τα οποία δεν μας προσδιόρισε ποια είναι αυτά. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ξεκινάμε μία διαπραγμάτευση με την γειτονική χώρα βάζοντας εκ των προτέρων ζητήματα υποχωρήσεων, μάλλον σε ζητήματα που αφορούν κόκκινες γραμμές της χώρας μας».

Αναφορικά με την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι «η επικοινωνία φτάνει μέχρι κάποιο όριο και στο τέλος η ουσία της πολιτικής είναι οι προτάσεις και οι λύσεις για τα ζητήματα των πολιτών. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η κοινωνία απαιτεί σε πάρα πολλά επίπεδα να υπάρχουν προτάσεις και να υπάρχει μία άλλη πρόταση για τον τόπο» και συμπλήρωσε: «Ο κ. Κασσελάκης λέει με έναν χαριτωμένο τρόπο στο TikTok ότι θα κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν μας έχει εξηγήσει τους τρόπους που θα κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι «εμείς στη ΝΔ βλέπουμε προφανώς με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα πρέπει να υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία να μπορεί να καταθέτει θέσεις, θα μπορεί να εκφράζει απόψεις. Προφανώς μια ισχυρή αντιπολίτευση κάνει καλύτερη και την όποια κυβέρνηση». «Θα συμφωνήσω ότι η επικοινωνία είναι μέχρι κάποιο σημείο, από κάποιο σημείο και μετά είναι η πραγματική πολιτική, οι θέσεις, οι απόψεις, αυτά τα οποία πρέπει να αποδεικνύουν και στους πολίτες και στην κοινωνία ότι υπάρχει όραμα, σχέδιο και ενδεχομένως συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες μεσομακροπρόθεσμα συνιστούν μία συγκριμένη στρατηγική», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.

Μιλώντας για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης πρώτα και πάνω απ’ όλα ήταν να διασωθούν οι άνθρωποι και νομίζω ότι έγινε μία τεράστια προσπάθεια ειδικά σε αυτή την κατεύθυνση», ενώ ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση με βάση το μοντέλο του Ιανού βρίσκεται στη Θεσσαλία, μιλάμε όμως για μία έκταση ζημιών που δεν έχει προηγούμενο».

«Το 41% δεν κρύβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και για την μη προετοιμασία στη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων αλλά και για την δράση στο πεδίο όταν ήρθε αυτό το τραγικό φαινόμενο», είπε ο κ. Σπυρόπουλος, ενώ τόνισε ότι «επί πάρα πολλές ώρες δεν υπήρχαν διασωστικές λέμβοι και εναέρια μέσα για να σώζουν τον κόσμο και τόσες ημέρες μετά υπάρχει μία υγειονομική βόμβα στην περιοχή όσον αφορά την αποκομιδή των ζώων», υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ