Χρήστος Στυλιανίδης: Πώς και γιατί τον επέλεξε ο Μητσοτάκης – Το άγνωστο παρασκήνιο

Ανεπίσημα πλην οριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε εντός του Σαββατοκύριακου την εκκρεμότητα με το κυβερνητικό σχήμα του και ειδικότερα με το «ακέφαλο» για έξι ημέρες υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τοποθετώντας τελικά επικεφαλής τον Χρήστο Στυλιανίδη μετά και το «ναυάγιο» με τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Μέχρι ο Πρωθυπουργός να λάβει απευθείας τη θετική απάντηση του πρώην Επιτρόπου, Χρήστου Στυλιανίδη στην πρότασή του να πιάσει τα ηνία του νεοσύστατου υπουργείου και από την Κύπρο να συμμετέχει πλέον στην ελληνική πολιτική σκηνή, λαμβάνοντας τιμητική πολιτογράφηση, ελάχιστοι γνώριζαν σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» την πρωθυπουργική επιλογή.

Κι όμως οι επαφές των δύο ανδρών είχαν αρχίσει αρκετές ημέρες προτού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κλείσει επισήμως χθες την εκκρεμότητα, ανακοινώνοντας τα δύο νέα κυβερνητικά στελέχη, καθώς την υφυπουργική θέση ανέλαβε ο έμπειρος αξιωματικός, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Ενημερωμένες πηγές, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει προσωπικά τον πρώην Επίτροπο καθώς διατηρούσαν επαφές τόσο στην περίοδο της ευρωπαϊκής διαδρομής του Στυλιανίδη (2014 -2019) όσο και αργότερα, γεγονός που διευκόλυνε τις απευθείας συνομιλίες των τελευταίων ημερών.

Στυλιανίδης - Μητσοτάκης

Επιπλέον, ο Στυλιανίδης ήταν ενήμερος εδώ και μήνες για τις διαδικασίες αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, έχοντας επαφές στην Αθήνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Και από το Σάββατο βρισκόταν στις Βρυξέλλες, προετοιμάζοντας την εγκατάστασή του στην Αθήνα.

Η τελευταία επικοινωνία για το θέμα ήταν το προχθεσινό τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

«Δεν είναι απλώς ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση», έλεγαν κυβερνητικές πηγές για τον Στυλιανίδη, «αλλά ο καλύτερος Ευρωπαίος πολιτικός για το συγκεκριμένο πεδίο».

Η «άγνωστη» συνάντηση Μητσοτάκη – Στυλιανίδη στο Μαξίμου

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο Χρήστος Στυλιανίδης πέρασε την περασμένη εβδομάδα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε τετ-α-τετ με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτή τη συνάντηση φέρεται να κλείδωσε κατά μεγάλο ποσοστό η υπουργοποίηση του Ελληνοκύπριου πολιτικού, με το μικρό ποσοστό που απέμενε για την οριστική ολοκλήρωση της συμφωνίας να συμπληρώνεται από ένα sms που έλαβε ο πρωθυπουργός στο τέλος της εβδομάδας από τον κ. Στυλιανίδη, λίγο πριν αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες, πριν έρθει ξανά για μόνιμη πια εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Τι είπε ο Οικονόμου για τον Χρήστο Στυλιανίδη

Για την επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη προκειμένου να αναλάβει υπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε μεταξύ άλλων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  έκανε αναφορά και στον Ευάγγελο Αποστολάκη. 

Σχετικά με τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «η αμετακίνητη απόφαση του Πρωθυπουργού είναι καταρχήν να αναβαθμιστεί συνολικά η δομή θεσμικά για την αντιμετώπιση  των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και για να υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση στις  απαιτήσεις της Πολιτικής Προστασίας. Έτσι αποφασίστηκε η ίδρυση του υπουργείου».

Χρήστος Στυλιανίδης

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «ο κ. Στυλιανίδης δεν είναι μόνο ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση. Είναι ο πιο ικανός Ευρωπαίος πολιτικός για να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα αυτού του πεδίου. Το έχει αποδείξει με τη θητεία του ως αρμόδιος Επίτροπος το προηγούμενο διάστημα, με εμβληματικές πρωτοβουλίες όπως το Rescue, ήταν ο εμπνευστής αρκετών επιχειρησιακών προγραμμάτων για ανασυγκρότηση περιοχών που αντιμετώπισαν προβλήματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο κ. Στυλιανίδης είναι ένας Έλληνας της Κύπρου, πολίτης του ευρύτερου ελληνισμού, με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, με ισχυρές διασυνδέσεις και διεθνές κύρος. Η εμπειρία, τα χαρακτηριστικά και οι σχέσεις του αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι μπορεί να βοηθήσει στο έργο της Πολιτικής Προστασίας συνεργαζόμενος με τον έμπειρο πτέραρχο, κ. Τουρνά».

Η αναφορά στον Αποστολάκη

Σε ερώτηση γιατί δεν επελέγη εξαρχής ο κ. Στυλιανίδης αντί του κ. Αποστολάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «τα περιστατικά με το τι προηγήθηκε είναι γνωστά. Ο κύκλος έκλεισε οριστικά και όλοι έχουν βγάλει συμπεράσματα μεταξύ άλλων κι εμείς».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «ο  πρωθυπουργός έκανε μια επιλογή, την καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Μια επιλογή ώστε η διαχείριση των κρίσεων και η Πολιτική Προστασία να πάει σε νέα επίπεδα. Πάμε πολλά βήματα μπροστά στη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει έως τώρα. Φιλοδοξία μας είναι να έχουμε την καλύτερη Πολιτική Προστασία και πολιτική διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τους λόγους δημιουργίας και θέσης υφυπουργού ενώ αν αναλάμβανε ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «έχουμε πλέον μια πολιτική ηγεσία με όλα τα  χαρακτηριστικά για να αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη επιτυχία τις προκλήσεις του πεδίου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ