Χαρίτσης: Γελοίες οι δικαιολογίες της αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας – «Πόλεμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα μη κρατικά ΑΕΙ

Πολεμικό «σκηνικό» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά με φόντο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Η Νέα Αριστερά διά στόματος Αλέξη Χαρίτση κάλεσε τα κόμματα της προοδευτικής Αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας, που όμως δεν έγινε δεκτή.

Σε νέες δηλώσεις του σήμερα στο OPEN ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς είπε ότι για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται να υπάρξει συνένωση δυνάμεων «και αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας». Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «δυστυχώς με γελοίες δικαιολογίες τα κόμματα της Προοδευτικής Αντιπολίτευσης επέλεξαν να μην συμπορευθούν».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «είπαν δικαιολογίες ότι τελικά η κυβέρνηση θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης» και συμπλήρωσε ότι «η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας θα έφερνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απολογείται και την κυβέρνηση στη γωνία σε θέση αμυντική. Οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να θέσουν το ζήτημα των πανεπιστημίων στο επίκεντρο».

Ο κ. Χαρίτσης διευκρίνισε ότι «είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί ένα αντι- μητσοτακικό μέτωπο και είναι αίτημα και αγωνία όλου του προοδευτικού κόσμου. Αναφέρομαι στις δυνάμεις όπου αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές και προοδευτικές. Απευθυνθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας».

Είπε: «Ρωτήστε γιατί δεν θέλησαν να συμπορευθούν. Δεν μιλάμε για μια δευτερεύουσα πολιτική συμφωνία μιλάμε για μείζονα θεσμικά ζητήματα. Η κυβέρνηση ανερυθρίαστα παραβιάζει το Σύνταγμα».

Σε ερώτηση μήπως με την πρόταση αυτή η Νέα Αριστερά ήθελε να βγει λίγο πιο μπροστά, ο κ. Χαρίτσης απάντησε ότι «οφείλουμε να μπούμε μπροστά και να δώσουμε τις μεγάλες μάχες, να αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Νάσος Ηλιόπουλος: Ο φόβος και οι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί επικράτησαν

«Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε μία τόσο απροκάλυπτη προσπάθεια ακύρωσης του Συντάγματος είναι αυτονόητο ότι θα κάνεις χρήση κάθε εργαλείου που έχεις στα χέρια σου. Με ακριβώς αυτό το σκεπτικό ως Νέα Αριστερά προτείναμε στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης μία κοινή πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτή η διαδικασία σήμερα θα είχε ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ακριβώς επειδή βλέπουμε να διογκώνεται ένα κύμα δυσαρέσκειας, με μια σειρά από κινητοποιήσεις και κορυφαία την απεργία για την μαύρη επέτειο σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών» τονίζει σε άρθρο του στο news247 ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς όμως φάνηκε ότι για άλλη μια φορά ο φόβος και οι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί επικράτησαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε αστεία επιχειρήματα και τα υπόλοιπα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας) επέλεξαν την σιωπή. Είναι φανερό ότι χάθηκε μια ευκαιρία η οποία θα έθετε την κυβέρνηση σε θέση άμυνας για το σύνολο της πολιτικής της και θα έδινε ακόμα περισσότερο χρόνο στο εκπαιδευτικό κίνημα. Οι ευθύνες είναι καθαρές και οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους και όλες».

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Ανοησίες ότι οι προτάσεις δυσπιστίας ισχυροποιούν την κυβέρνηση

“Μια πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διακόπτει την κοινοβουλευτική διαδικασία, φέρνει τον Πρωθυπουργό απολογούμενο στη Βουλή για την πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975 ως σήμερα και βάζει την υπεράσπιση του Συντάγματος στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης.
Ταυτόχρονα δίνει χώρο, χρόνο και ορατότητα στο εκπαιδευτικό κίνημα για να συνεχίσει και να κλιμακώσει τη δράση του.
Οι προτάσεις δυσπιστίας δεν γίνονται για να πέσει η κυβέρνηση, ούτε οι ανοησίες ότι ισχυροποιούν την κυβέρνηση έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Αν ήταν έτσι προφανώς δεν θα γίνονταν ποτέ” τονίζει σε ανάρτησή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Μια πρόταση μομφής θα ήταν δώρο στην κυβέρνηση 3 μήνες πριν από τις ευρωκλογές

Μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα εξυπηρετούσε τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, επισήμαναν χθες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, απαντώντας στο αίτημα της Νέας Αριστεράς, και εξηγούν για ποιο λόγο δεν συναίνεσαν σε μία τέτοια κίνηση τη δεδομένη στιγμή.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την «Αυγή», μία πρόταση μομφής τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές θα συσπείρωνε την κυβέρνηση η οποία έχει βγει πληγωμένη μετά το κάζο με τη ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο. «Θα έπαιρνε 158 ψήφους και έτσι ουσιαστικά θα της δίναμε ψήφο εμπιστοσύνης» λένε οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι θα ήταν ένα πολύ μεγάλο δώρο στην κυβέρνηση καθώς πιθανότατα θα ψήφιζε υπέρ μέχρι και ο Αντώνης Σαμαράς.

Θα δίναμε στον κ. Μητσοτάκη την ευκαιρία να ανέβει στο βήμα της Βουλής λέγοντας τα δικά του με αποτέλεσμα να ξεχαστούν όλα τα θέματα για τα οποία είναι υπόλογος – μπάζωμα στα Τέμπη, Εξεταστική, υπόθεση Ασημακοπούλου και σκάνδαλο Predator, προσθέτουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή από την αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζουν ότι μία πρόταση μομφής θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η ψηφοφορία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ώρα που το κόμμα έχει εσωτερικά προβλήματα σε σχέση με την επικείμενη ψηφοφορία.

Θα διευκολυνόταν ο κ. Ανδρουλάκης να ξεπεράσει ένα ακόμα εσωτερικό πρόβλημα λένε από την Κουμουνδούρου και παρατηρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι από το ΠΑΣΟΚ ήταν μόλις 8 βουλευτές παρόντες και μάλιστα απουσίαζε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ το κόμμα δεν απάντησε στο αίτημα για πρόταση μομφής.

Χθες στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και της Κάτιας Μακρή στον Realfm 97,8 η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά είπε ότι «από τη μία η κυβέρνηση γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα γίνουν ενστάσεις και προσφυγές στο ΣτΕ για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, από την άλλη φαίνεται να το… ρισκάρει. Γιατί θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Διότι ακόμη και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει αυτό το νομοθέτημα ή κάποιες διατάξεις ή κάποια άρθρα του, η κυβέρνηση θέλει να μείνουν κάποια “παραθυράκια” ούτως ώστε και ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν, και διάφορα Κολλέγια να γίνουν ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και έτσι να εξυπηρετηθούν διάφοροι ημέτεροι και ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπερψηφίζει τα άρθρα που αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια, η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε: «Γιατί είναι αντισυνταγματικό το σύνολο του νόμου. Όταν λες ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, δεν μπορείς να ψηφίσεις κάτι το οποίο εκ των προτέρων χαρακτηρίζεις αντισυνταγματικό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ