Η σκληρή συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στο BBC

Στο Λονδίνο για επαφές και την προώθηση του ελληνικού τουρισμού βρέθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος με αφορμή την παρουσία του στη βρετανική πρωτεύουσα μίλησε και σε βρετανικά Μέσα.

Κατά τη συνέντευξή στην εκπομπή Hard Talk του Στίβεν Σακούρ στο ΒBC, ο υπουργός Τουρισμού σχολίασε την επιλογή της Μεγάλης Βρετανίας να μην συμπεριλάβει την Ελλάδα στην “πράσινη λίστα”, την ετοιμότητα της χώρας για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο κ. Θεοχάρης είχε πράγματι μία “σκληρή συζήτηση”, όπως είναι ο τίτλος της εκπομπής, με τον Στίβεν Σακούρ που φημίζεται για το σκληρό ύφος των ερωτήσεών του.

“Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό” σχολίασε ο παρουσιαστής με τον υπουργό Τουρισμού να απαντά ότι “δεν θα το έλεγα σοβαρό, είναι σοβαρό όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το τρίτο κύμα πλήττει την Ευρώπη, αλλά τα νούμερα βελτιώνονται καθημερινά και νομίζω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη με ένα ώριμο, ολοκληρωμένο και επαγγελματικό σύστημα για να υποδεχθεί κόσμο φέτος το καλοκαίρι” υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης. Ωστόσο ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τον πιο αργό ρυθμό εμβολιασμού στην Ευρώπη. “Εμβολιάζετε τους πολίτες με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης. Όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν” σχολίασε με τον υπουργό να αντιδρά: “Δεν είμαστε από τις πιο αργές. Διαφωνώ”. “Είστε στις 5 πιο αργές” επέμεινε ο Σακούρ που τόνισε ότι “φοβάμαι ότι αυτό λένε τα νούμερα” ενώ ο υπουργός τόνισε ότι “είναι το σύστημα περίπλοκο. Κρατάμε κάθε δεύτερη δόση και κρατάμε το δεύτερο ραντεβού και δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν υπάρχουν εμβόλια”. Ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση τα 2/3 του πληθυσμού αλλά ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι ηγέτις στον εμβολιασμό αλλά ακολουθεί τη στρατηγική της μίας δόσης, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί διαφορετική στρατηγική. “Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο εμβόλιο” σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.

Στίβεν Σακούρ συνέχισε επισημαίνοντας ότι μετά το άνοιγμα του τουρισμού πέρυσι το καλοκαίρι επήλθε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κάτι που προκαλεί σκεπτικισμό στους Έλληνες. Ωστόσο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το δεύτερο κύμα ήλθε το φθινόπωρο, που άρχιζε και το κρύο ενώ ήταν παράλληλο το κύμα στις ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, επικαλέστηκε την έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Κοχ σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός δεν επηρέασε την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο παρουσιαστής άσκησε κριτική και στην Ελλάδα αν είναι έτοιμη να υποδεχθεί στις 15 Μαΐου τους τουρίστες της ενώ σημείωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε την Ελλάδα στην κατηγορία 4 κινδύνου, που σημαίνει “μην ταξιδεύετε” και ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει τη χώρα στην “πράσινη λίστα”. “Ποιο είναι το μήνυμά σας στη βρετανική κυβέρνηση;” ρωτά ο Στίβεν Σακούρ με τον κ. Θεοχάρη να σημειώνει ότι η Βρετανία έπρεπε να λάβει την απόφασή της με τοπική προσέγγιση διαχωρίζοντας τα νησιά όπου “τα νούμερα είναι καλύτερα, όπως η Κρήτη ή τα Ιόνια ή τα νησιά του Αιγαίου όπου θα μπορούσαν να ταξιδέψουν οι άνθρωποι”, όμως ο Σακούρ επεσήμανε ότι δεν είναι ρεαλιστικό αυτό καθώς οι Βρετανοί θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα μόλις επιστρέψουν. “Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να γίνει η αναθεώρηση της απόφασης όταν είναι προγραμματισμένο να γίνει η αναθεώρηση και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουν τα σχετικά στοιχεία ώστε να λάβουν μια ενημερωμένη απόφαση, μόνο αυτό ζητάμε” υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης. Ειδικότερα για τα νησιά ο υπουργός επεσήμανε ότι “δεν υποσχεθήκαμε να έχουμε εμβολιάσει τα νησιά έως το τέλος Απριλίου, αλλά ότι τα μικρότερα νησιά θα έχουν εμβολιαστεί όπως και έγινε ενώ έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε άλλα 32 νησιά και έως τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί και για άλλα 36” τονίζοντας ότι η χώρα θα είναι έτοιμη για το αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης τον Ιούλιο.

Στο ερώτημα αν “βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία”, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, ο Σακούρ υπογράμμισε ότι αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς η οικονομία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ