Χαλκίδα: Πήρε «σάρκα και οστά» το νέο Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας ιδρύθηκε εντός της Σχολής Πεζικού με πρωτοβουλία του Προέδρου και των Μελών του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και αποτελεί Παράρτημά του.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δωρητές αλλά και χορηγοί έδωσαν σάρκα και οστά στο όραμα της ίδρυσης Πολεμικού Μουσείου στην Χαλκίδα, το οποίο πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή αλλά για τη στρατιωτική ιστορία της χώρας.

Το Σάββατο 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην Υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιου Λιάσκου.

Εγκαίνια Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας

Στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν με κάθε τιμή, ξεχώρισαν με τις παρουσίες τόσο από την πολιτική όσο και την στρατιωτική ηγεσία – με τους Αρχηγούς των Επιτελείων να δίνουν το «παρών». Μεταξύ των προσκεκλημένων και ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την στιγμή που έφτανε στην είσοδο του κτιρίου συνάντησε μερικά μικρά παιδιά, κορίτσια και αγόρια. Εκείνη τη στιγμή στράφηκε προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο λέγονται πώς «ίσως ο επόμενος ή η επόμενη Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, να προέρχεται κι αυτός ή αυτή από τη Χαλκίδα, εμπνευσμένος ή εμπνευσμένη από αυτό το μουσείο, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν».

Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του που βρέθηκε στην Χαλκίδα που αποτελεί την γενέτειρά του, για τα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας.

Αναφέρθηκε στη σημασία του νέου Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών καθώς θα αποτελέσει ένα ακόμη ασφαλές καταφύγιο της πολύτιμης ιστορικής μνήμης και ένα πραγματικό κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σπουδαιότητα των Πολεμικών Μουσείων, επισημαίνοντας: «Τα όπλα, οι στολές, οι σημαίες, τα αντικείμενα συνδέονται με τις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας. Αποπνέουν την ίδια την Ελλάδα. Τα κράτησαν οι Έλληνες για να είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Τα Πολεμικά Μουσεία, άρα και αυτό στη Χαλκίδα, είναι χώροι που οδηγούν στο ποιοι είμαστε, από ποιους προερχόμαστε και τι πρέπει να πράξουμε για να κάνουμε την Ελλάδα πιο ισχυρή. Είναι μια εθνική και συνειδησιακή εμπειρία. Το Πολεμικό Μουσείο θα είναι πόλος έλξης για τους Χαλκιδέους και τους επισκέπτες. Όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει χωρίς τις πρωτοβουλίες του κ. Λιάσκου. Η ιερή και πολύτιμη ιστορική μας μνήμη, βρίσκει στη Χαλκίδα ένα φιλόξενο καταφύγιο».

Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου, εξήρε το έργο τους και τους συνεχάρη για τις επιτυχημένες δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει, με τις οποίες προβάλλει την ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιο Λιάσκο για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την ολοκλήρωση του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας, αλλά και για την ευγενική προσφορά του συνόλου των εκθεμάτων και κειμηλίων από την προσωπική του συλλογή.

Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό και την Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Ελένη Βάκα για τη σημαντικότατη συμβολή τους, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν και προσέφεραν άοκνα για την αποπεράτωση του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας.

Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Πολεμικό Μουσείο της Χαλκίδας

Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

«Είναι ένα έργο πολλαπλασιαστικής σημασίας για την Εύβοια, την Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή. Μέσα από την τόνωση της ιστορικής μνήμης δίνει ένα μοναδικό πολιτιστικό προϊόν στους Έλληνες που θα το επισκέπτονται. Αναβαθμίζει την πόλη της Χαλκίδας και την ευρύτερη περιοχή, που λεγόταν «βούρκος», και σε συνδυασμό με τη μαρίνα που είναι απέναντι και τον χώρο που θα αναπτυχθεί, θα αποτελέσει ένα αξιόλογο τουριστικό πόλο», ανέφερε από την μεριά του μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας, Τάσος Λιάσκος.

Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του Μουσείου όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα μοναδικά εκθέματά του.

Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ